ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παράταση στο αδιέξοδο με συντεχνίες εργαζομένων ΟΚΥπΥ

25 Ιανουαρίου 2023, 07:20

images

Οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ δεν έμειναν ικανοποιημένες από τη νέα πρόταση που παρουσίασε χθες το απόγευμα ο ΟΚΥπΥ, αναφορικά με το αίτημα για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για τους εργαζομένους του οργανισμού, οι οποίοι προσλήφθηκαν από το 2019 με προσωπικά συμβόλαια. Η νέα πρόταση υποβλήθηκε μετά από την παγκύπρια δίωρη στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στα νοσηλευτήρια στις 17 Ιανουαρίου.

Στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών ήταν παρών ο Υπουργός Υγείας και η γενική γραμματέας του Υπουργείου, καθώς και εκπρόσωποι από όλες τις συντεχνίες.

Ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ, Σάββας Ιακώβου, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι η νέα πρόταση που παρουσίασε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) κινείται στο πλαίσιο της προηγούμενης πρότασης του και δυστυχώς δεν βρίσκει σύμφωνες τις συντεχνίες.

«Δεν ήταν βελτιωμένη, ήταν μεταλλαγμένη η πρόταση του ΟΚΥπΥ. Ήταν αλλιώς τοποθετημένη», υπέδειξε.

Σημείωσε ακόμη ότι «καμία συντεχνία δεν είναι ευχαριστημένη με την πρόταση του ΟΚΥπΥ και τον τρόπο με τον οποίο θέλει να εργάζονται οι υπάλληλοι του, εφαρμόζοντας τη συλλογική σύμβαση που θέλει ο οργανισμός».

Ο κ. Ιακώβου υποστήριξε ότι είναι αβέβαιο το μέλλον των υπαλλήλων, καθώς ο ΟΚΥπΥ παρουσίασε «μία πρόταση με πολλά σημεία, αλλά τα βασικά σημεία ήταν εκτός πλαισίου», συμπληρώνοντας ότι «η πρόταση ως τέτοια δεν είναι προς συζήτηση».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε στο YgeiaWatch, ότι «εμείς ως οργανισμός είχαμε μία δέσμευση να παρουσιάσουμε μία πρόταση προς τις συντεχνίες για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης, πράγμα το οποίο πράξαμε».

«Ως οργανισμός που νοιάζεται για τους εργαζομένους του, είμαστε ανοικτοί στη διαβούλευση και ευελπιστούμε ότι στο τέλος της ημέρας μέσα από ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο θα βρεθεί η λύση και θα συνομολογηθεί μία συλλογική σύμβαση για τους εργαζόμενους του ΟΚΥπΥ», προσθέτει.

Τι περιλαμβάνει η νέα πρόταση του ΟΚΥπΥ

Ο κ. Ιακώβου εξήγησε συνοπτικά ότι η πρόταση που τέθηκε ενώπιον των συνδικαλιστικών οργανώσεων αφορούσε κυρίως, αυξήσεις αναλόγως των κερδών και της βιωσιμότητας των οργανισμών.

Επίσης, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη διαπραγμάτευση για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) που κατά τον κ. Ιακώβου δεν διαπραγματεύεται, αλλά είναι υπό συζήτηση, υποδηλώνοντας ότι αυτά είναι «πράγματα που είναι βασικά και δεν πλησιάζουν καν τις συμβάσεις των άλλων ημικρατικών οργανισμών του δημόσιου τομέα».

«Είπαμε ότι το βασικό είναι να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται για να αλλάξουν τα βασικά σημεία πάνω στη συλλογική σύμβαση. Την ΑΤΑ, τις αυξήσεις βάσει των κλιμάκων, κάποια βασικά πράγματα και μετά να αρχίσει η διαβούλευση για τις λεπτομέρειες», αναφέρει.

Ο κ. Ιακώβου, ανέφερε ότι εκ μέρους του ΟΚΥπΥ προβάλλεται συνεχώς το θέμα του κόστους και της βιωσιμότητας του οργανισμού χωρίς να γίνεται αναφορά στο πως καθίσταται ο οργανισμός πιο παραγωγικός και πιο βιώσιμος ώστε να αντέξει ή να μπορεί να έχει ικανούς υπαλλήλους και να αυξήσει την παραγωγικότητα.

«Εξηγήσαμε στον οργανισμό ότι αν βάλει καλές βάσεις στις συλλογικές συμβάσεις τότε θα έρθουν οι καλοί υπάλληλοι και θα αυξηθεί η παραγωγικότητα. Αυτό είναι το βασικό που προφανώς δεν το έχουν αντιληφθεί και προσπαθούν να εξοικονομήσουν από το κάθε τι», προσθέτει.

Νέα συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη

Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πραγματοποιήσουν ξανά συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη στις 31 Ιανουαρίου 2023, «αλλά αν δεν αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και προσπαθούν να πλασάρουν τη συλλογική σύμβαση, δυστυχώς πάλι θα είμαστε κάθετοι σε αυτό που προσπαθούν να περάσουν», σημείωσε.

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων από τις συντεχνίες εάν δεν μείνουν ικανοποιημένοι ούτε στην επόμενη συνάντηση, ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι για αυτό θα αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο κάθε συντεχνίας, «αλλά το πιο πιθανό είναι να αντιδράσουμε αν δεν έρθει κάτι που να είναι μέσα στο πλαίσιο του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Από το Σεπτέμβριο 2021 ζητείται ανανέωση της σύμβασης

Όπως εξηγεί ο κ. Ιακώβου, η πρώτη διαβούλευση για να γίνει συλλογική σύμβαση των εργαζομένων του ΟΚΥπΥ, ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2021.

«Έγιναν πάρα πολλές συναντήσεις, επιστολές, δώσαμε περιθώριο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2021, και διάφορα τεχνάσματα μας έφεραν ως εδώ», είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι «ο νόμος του ΟΚΥπΥ προνοεί σύμβαση και με συμβόλαια και με συλλογικές συμβάσεις», ωστόσο σημείωσε ότι ήταν γνωστό για ποιον λόγο εφαρμόστηκαν τα ατομικά συμβόλαια.

Εξήγησε ότι «αφορούσε περιπτώσεις που ένας γιατρός με εξειδίκευση έπρεπε να έρθει στο νοσοκομείο και έπρεπε να γίνει ατομικό συμβόλαιο για να τον κερδίσουν. Για αυτόν το λόγο αφήσαμε και εμείς ως συντεχνία να περάσει το ατομικό συμβόλαιο. Αυτό όμως, γίνεται για όλους τους υπαλλήλους, δυστυχώς».

«Για τους υπόλοιπους υπαλλήλους, τους ωρομίσθιους που δεν θα έρθουν μόνο για μία επέμβαση, αλλά θα έρθουν γιατί είναι η δουλειά τους, πρέπει να γίνει συλλογική σύμβαση. Το προνοεί η νομοθεσία. Δεν ζητούμε να γίνει κάτι παράνομο», δηλώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου ο ΟΚΥπΥ παραβιάζει τη νομοθεσία του, «γιατί έπρεπε να δώσει αυξήσεις στα τρία χρόνια και δεν έδωσε σε κανέναν υπάλληλο».

«Αυτά τα θέματα θα λύνονταν με τη συλλογική σύμβαση», υπέδειξε, αναφέροντας ότι ο ΟΚΥπΥ μέχρι τώρα εφαρμόζει την αρχική κλίμακα του δημοσίου για οποιονδήποτε προσλάβει. «Ανάλογα με πόσα παίρνει κάποιος στο δημόσιο, αυτό δίνει και ο ΟΚΥπΥ, αλλά χωρίς αύξηση», καταλήγει.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα