ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παράταση 2 εβδομάδων για κατοχύρωση διατροφολόγων

17 Ιουνίου 2022, 13:30

images

Παράταση δύο εβδομάδων έχει δοθεί στο Υπουργείο Υγείας για να γίνει εκ νέου διαβούλευση ούτως ώστε να υπάρξει κοινό έδαφος με τους διαιτολόγους αναφορικά με την κατοχύρωση του επαγγέλματος του διατροφολόγου και να καταλήξει σε νομοσχέδιο.

Η νομική κατοχύρωση του επαγγέλματος του διατροφολόγου και η δημιουργία πειθαρχικού συμβουλίου αφορά τον περί Εγγραφής Επιστημόνων Τροφίμων, Διαιτολόγων και Διατροφολόγων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022, και έχει απασχολήσει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας επανειλημμένα από το 2011.

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου αναφέρει ότι «η σκοπούμενη τροποποίηση έχει ως κύριο στόχο (χωρίς όμως να περιορίζεται σε αυτό), την κατοχύρωση, μεταξύ άλλων, των συναδέλφων μας διατροφολόγων, καθώς και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Μια προσπάθεια που χρονολογείται από το 2003 και βρίσκει αντιστάσεις γιατί φαίνεται να επηρεάζει συμφέροντα μερικών. Μια προσπάθεια που γίνεται με συνεργασία με το Συμβούλιο Εγγραφής Επιστημόνων, Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου (ΣΕΕΤΤΔ), και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιστημόνων και Τεχνολόγων Τροφίμων (ΠΣΕΤΤ)».

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, μιλώντας στο YgeiaWatch ανέφερε ότι αναμένεται την επόμενη Πέμπτη να συζητηθεί ξανά το θέμα στην Επιτροπή, όπου το Υπουργείο Υγείας θα κληθεί να δώσει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η αίσια κατάληξη της 12ετούς συζήτησης του νομοσχεδίου αυτού και αναμένεται να λυθεί το εν λόγω ζήτημα εντός του καλοκαιριού, πριν να κλείσει η βουλή για το καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι ενώ στο αρχικό στάδιο οι διαιτολόγοι δεν ήταν υπέρ στο νομοσχέδιο αυτό, ωστόσο υποχώρησαν και ζητούν την νομοθετική κατοχύρωση αυτών. Επίσης, υπήρξαν διάφορες αντιδράσεις και απόψεις και για αυτό τον λόγο ζήτησαν από το Υπουργείο Υγείας να συζητήσει τις διαφορές.

Ο κ. Δίπλαρος σχολίασε επίσης ότι θα λυθεί εν τέλη το εν λόγω ζήτημα, «ωστόσο ίσως να μην είναι όλοι ικανοποιημένοι με την έκβαση».

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας, με γνώμονα τον εκσυγχρονισμό του περί Εγγραφής  Επιστημόνων Τροφίμων και Διαιτολόγων Νόμου και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον εν λόγω τομέα, προχώρησε στην  ετοιμασία του περί εγγραφής Επιστημόνων Τροφίμων, Διαιτολόγων και  Διατροφολόγων (Τροποποιητικού) Νόμου του 2021.

Το Συμβούλιο Εγγραφής Επιστημόνων Τροφίμων, Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου, ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιστημόνων και Τεχνολόγων Τροφίμων, σε επιστολή προς τη διευθύντρια των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών εισηγήθηκαν και πραγματοποίησαν αναγκαίες τροποποιήσεις επί του τροποποιητικού Νομοσχεδίου, κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Υγείας, ούτως ώστε να εκπροσωπούνται δίκαια όλοι οι διαιτολόγοι, κλινικοί διαιτολόγοι, διατροφολόγοι και οι ειδικεύσεις τους, καθώς και όλοι οι επιστήμονες τροφίμων, τεχνολόγοι τροφίμων και οι ειδικεύσεις τους.

 Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα