ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παράπονα ασθενών για φάρμακα και θεραπείες

02 Οκτωβρίου 2023, 16:17

images

Τη μη ένταξη φαρμάκων και θεραπειών στο ΓεΣΥ, αφορούσε η πλειοψηφία των παραπόνων που δέχθηκε το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), το Σεπτέμβριο του 2023.

Την ίδια ώρα, το Παρατηρητήριο δέχτηκε παράπονα που αφορούσαν θέματα συμπεριφοράς γιατρών, μικρό αριθμό φυσιοθεραπειών εντός ΓεΣΥ σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και παράπονα για νοσηλευτήρια εντός και εκτός ΓεΣΥ.

Άλλα παράπονα αφορούσαν τη μη ένταξη ορισμένων υπηρεσιών στο ΓεΣΥ όπως οδοντιατρικές θεραπείες ή οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Υπήρξαν επίσης παράπονα για τη μη ύπαρξη παροχών στο Σύστημα αλλά και για απουσία στήριξης σε ευάλωτες ομάδες όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα.

Συγκεκριμένα 13 από τα 33 συνολικά παράπονα που δέχτηκε το παρατηρητήριο, αφορούσαν ελλείψεις φαρμάκων και περιορισμένο αριθμό θεραπειών.

Ανάμεσα στα παράπονα που έλαβε το Παρατηρητήριο, 7 αφορούσαν δαπάνες, 5 κακή συμπεριφορά /εξυπηρέτηση ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού προσωπικού ή φαρμακοποιού, 5 πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, 2 ιατρική αμέλεια και 1 παράπονο αφορούσε την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τα περισσότερα παράπονα αφορούν την ηλικιακή ομάδα 71 και άνω (14 παράπονα). Ακολουθεί ηλικιακή  ομάδα 51-70 ετών (11 παράπονα), 31-50 ετών (5 παράπονα) και με λιγότερα παράπονα η ηλικιακή ομάδα 180-30 με μόλις 3 παράπονα.

Πιο αναλυτικά, τα 13 παράπονα αφορούσαν τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), 7 παράπονα αφορούσαν νοσηλευτήρια εντός και εκτός ΓεΣΥ, 5 παράπονα αφορούσαν γιατρούς και 2 φαρμακεία. Τα υπόλοιπα 6 παράπονα αφορούσαν  άλλους παροχείς.

 

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα