ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παραμένει στον ΟΚΥπΥ η υπηρεσία ασθενοφόρων

23 Νοεμβρίου 2023, 09:53

images

Στην αρμοδιότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων και του ΟΚΥπΥ, φαίνεται να παραμένει η υπηρεσία ασθενοφόρων.

Σύμφωνα με πηγές του YgeiaWatch, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε πρόσφατα κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι συμφωνεί με τη θέση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία η διαχείριση της υπηρεσίας ασθενοφόρων, θα πρέπει να παραμείνει στην αρμοδιότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Όπως ανέφεραν πηγές της προεδρίας, υπάρχει η αντίληψη ότι δεν θα πρέπει το ποσό των €14 εκατ. που αφορά την υπηρεσία  να αποστερηθεί από τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σημειώνεται ότι η Υπ. Υγείας, Πόπη Κανάρη, δήλωσε τη Δευτέρα ενώπιον της επιτροπής οικονομικών, στο πλαίσιο συζήτησης του προϋπολογισμού του υπουργείου για το 2024, ότι για την παροχή Υπηρεσιών Ασθενοφόρων, εκκρεμεί πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε συνέντευξή της στον Πολίτη τον Αύγουστο, η κ. Κανάρη είχε δηλώσει ότι ενώ το νομοσχέδιο για τα ασθενοφόρα, για τη δημιουργία δηλαδή μιας Εθνικής Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, η οποία θα βρίσκεται κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, είναι έτοιμο, εντούτοις το Υπουργείο Οικονομικών δεν δέχεται να επωμιστεί το κόστος μιας τέτοιας υπηρεσίας.

Η υπουργός τότε είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι το ΥΠΟΙΚ θα αντιληφθεί τα οφέλη της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης αρχής, και ότι το νομοσχέδιο θα οδηγείτο εκ νέου στο Υπουργικό Συμβούλιο τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου.

«Για υπηρεσίες, όπως η Υπηρεσία Ασθενοφόρων και η Πυροσβεστική, που είναι αναγκαίες για το κράτος, δεν πρέπει να τίθεται θέμα κόστους, το οποίο έτσι και αλλιώς το πληρώνει και τώρα το Υπουργείο Υγείας», τόνισε.

Σημειώνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πληρωμάτων που στελεχώνουν τα ασθενοφόρα είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας, πληρώνονται από το υπουργείο, και έχουν αποσπαστεί στον ΟΚΥπΥ.

Η Υπηρεσία Ασθενοφόρων αποτελείται από 70 ασθενοφόρα και 340 άτομα.

 Λ.Χ και Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα