ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παραλίες για βόλτα ή λούσιμο σκύλων

08 Αυγούστου 2023, 17:03

images

Τις περιοχές στις οποίες μπορεί κάποιος να πάρει τον σκύλο του για βόλτα ή για λούσιμο, ξεκαθαρίζουν με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι.

Όπως σημειώνεται, αυτό μπορεί να γίνει σε όλες τις παραλίες της Κύπρου, εκτός από τις παραλίες που εντάσσονται στο δίκτυο προστασίας «ΝΑΤΟΥΡΑ 2000» ( https://tinyurl.com/3tnmk6f3 ) και τις παραλίες λουομένων, όπως αυτές καθορίζονται στο κυβερνητικό διάταγμα ( https://tinyurl.com/3ce4m7nz).

Οι Οικολόγοι αποδίδουν τις εν λόγω πρόνοιες, στη νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών το 2014 και τη ψήφισή του σε νόμο τον Μάρτιο του 2020.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, ο Υπουργός Μεταφορών εκδίδει κάθε χρόνο διάταγμα με το οποίο κηρύσσονται οι παραλίες λουόμενων για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, η οποία συνήθως ισχύει για την περίοδο Απρίλιου - Οκτώβριου και μεταξύ των ωρών 6πμ – 8:30μμ.

Όπως εξηγεί η ανακοίνωση, αυτό σημαίνει ότι μπορείς να πάρεις τον σκύλο σου για βόλτα και/ή λούσιμο στις παραλίες λουόμενων τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, ενώ για τους μήνες που ισχύει το διάταγμα, μόνο στις ώρες που δεν ισχύει η απαγόρευση (πρωινό ή βραδινό περίπατο).

Σημειώνεται ότι η απαγόρευση για τις περιοχές Νατούρα, ισχύει ολόχρονα, ενώ για τις περιοχές λουομένων, όπως αναφέρεται στο διάταγμα.

«Χρειάζεται προσοχή από τους ιδιοκτήτες σκύλων καθότι χρόνο με χρόνο ενδέχεται να τροποποιείται το διάταγμα του Υπουργού Μεταφορών. Για παράδειγμα μια παραλία που μέχρι το 2022 δεν ήταν παραλία λουόμενων, μπορεί να κηρυχθεί παραλία λουόμενων στο διάταγμα που θα εκδοθεί το 2023», προστίθεται.

Το Κίνημα Οικολόγων καλεί επίσης το κοινό να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων, καθώς δεν έχουν εναρμονιστεί με την νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τις αρχές των Βρετανικών Βάσεων μας αναφέρθηκε ότι ο μόνος χώρος που επιτρέπεται η πρόσβαση σκυλιών σε παραλία είναι η τοποθεσία μεταξύ του «Fence Alexander Baracks» και πριν το «Δεκέλεια diving club». Η περιοχή είναι κατά πλειοψηφία βραχώδης», προστίθεται.

Αναφορά γίνεται επίσης, σε δηλώσεις της η συντονίστρια της ομάδας δράσης για τα ζώα Ανθής Μουζούρη σύμφωνα με την οποία:

«Καλούμε όλους τους δήμους και κοινότητες να συμμορφώνονται με την σχετική νομοθεσία. Όπως επίσης και τους συμπολίτες μας να μας καταγγέλλουν τα περιστατικά τυχόν παραβίασης του νόμου για τις παραλίες».

«Γενικά, κρίνουμε ότι παρά την μέχρι σήμερα πρόοδο η Κύπρος βρίσκεται πολύ πίσω στο θέμα αυτό. Επιβάλλεται να αλλάξουν ακόμα πολλά. Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να προωθούμε τα δικαιώματα των ζώων και των ιδιοκτητών τους, στην απόλαυση της θάλασσας και της παραλίας».

Οι παραλίες για μπάνιο και λούσιμο σκύλων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κηδεμόνες σκύλων μαζί με τα κατοικίδια τους, μπορούν να δροσιστούν παρέα και στις επτά οργανωμένες παραλίες για σκύλους που βρίσκονται στις πιο κάτω επαρχίες:

  • Eπαρχία Λευκωσίας :Στερατζιά στον Κάτω Πύργο
  • Λάρνακα :Κασιανές
  • Επαρχία Αμμοχώστου:Γλυκύ Νερό του Δήμου Παραλιμνίου.
  • Επαρχία Πάφου: Παραλία βορειοδυτικά του αεροδρομίου Πάφου, στις εκβολές του ποταμού Έζουσα στην Αχέλεια και η παραλία στην περιοχή Πιτίλη, ανατολικά της εκβολής του ποταμού Πλατάνια στο Νέο Χωριό της Πάφου
  • Eπαρχία Λεμεσού: Παραλία 6, στην τοποθεσία Καραβόπετρα, νοτιοανατολικά της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του Σ.Α.Λ.Α. στο Μοναγρούλλι και η παραλία στην τοποθεσία Πρόλιμνος, δυτικά του Πισσουρίου, είναι οι δύο «ανοιχτές» για τους κηδεμόνες και τα κατοικίδια ζώα παραλίες που έχουν καθοριστεί ως οργανωμένες παραλίες σκύλων.

Όπως τονίζεται, σε αυτή την περίπτωση οι ιδιοκτήτες σκύλων οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον περί Σκύλων νόμο.

Μ.Μ.

 

Σχετικά Άρθρα