ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παραλία και παιδί: Συμβουλές για προστασία από κινδύνους

15 Μαΐου 2022, 06:00

images

Η θερμοκρασία έχει ξεκινήσει ήδη να ανεβαίνει και με το τέλος της σχολικής περιόδου και το καλοκαίρι να πλησιάζουν, πολλοί γονείς έχουν ξεκινήσει ήδη να κάνουν τις πρώτες τους βόλτες και βουτιές στις παραλίες περνώντας ευχάριστο χρόνο με τα παιδιά τους.

Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω, το Ronald McDonald House Charities Cyprus (RMHC) δίνει κάποιες απλές και χρήσιμες συμβουλές που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν οι γονείς για τα παιδιά τους, τόσο για την προστασία από τον ήλιο, τη θάλασσα, το κολύμπι και τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονούν, έτσι ώστε να περάσουν όσο πιο ξέγνοιαστα το χρόνο τους μαζί με τα παιδιά τους στην παραλία.

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και ελαφριά ρούχα

Το Ronald McDonald House Charities Cyprus (RMHC), προτείνει αρχικά την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες, έστω και αν η μέρα είναι κάπως συννεφιασμένη και πάντοτε να γίνεται εφαρμογή αντηλιακού σχεδιασμένου ειδικά για παιδιά.

Επισημαίνει ακόμη ότι κάποιες φαρμακευτικές αγωγές που δίνονται σε παιδιά δεν συνδυάζονται καλά με την έκθεση στον ήλιο. Έτσι, αν το παιδί σας παίρνει κάποιο φάρμακο αυτή την περίοδο, είναι προτιμότερο να μιλήσετε με τον παιδίατρο σας.

Συμβουλεύει επίσης να προτιμήσετε τα ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα που μπλοκάρουν το φως του ήλιου: για να βεβαιωθείτε, βάλτε το χέρι σας από μέσα. Αν μπορείτε να το διακρίνετε μέσα από το ύφασμα, το ρούχο δεν είναι κατάλληλο. Η επιλογή σωστού ρούχου είναι πολύ σημαντική ειδικά για βρέφη κάτω των 6 μηνών, στα οποία συχνά δεν συνιστάται να εφαρμόζεται αντηλιακό.

Σημαντική είναι επίσης και η επιλογή των γυαλιών ηλίου. Καλό είναι να επιλέξετε ένα ζευγάρι καλής ποιότητας, γιατί ο δυνατός ήλιος και η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον κερατοειδή χιτώνα των παιδικών ματιών.

Αντηλιακή κρέμα

Το RMHC, συνιστά ακόμη να έχετε πάντοτε αντηλιακό μαζί σας για κάθε φορά που πρόκειται να βγείτε έξω, ειδικά στην παραλία. Σημειώνεται ότι δεν είναι όλα τα αντηλιακά κατάλληλα για παιδιά, έτσι προτιμήστε ένα με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο του 15 και με ειδική σήμανση ότι προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες A και B (UVA, UVB).

Επιπλέον, πρέπει να γίνεται πολύ καλή εφαρμογή του αντηλιακού και να γίνεται 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο, στο πρόσωπο, ειδικά τα χείλη, τα χέρια και τα αυτιά.

Συνεπώς, εφαρμόστε αντηλιακό στο παιδί ανά δύο ώρες, ή και νωρίτερα, αν ιδρώσει πολύ ή περάσει ώρα μέσα στο νερό.

Ελέγξτε την παραλία

Πριν αποφασίσετε σε ποια παραλία θα περάσετε τον χρόνο σας, καλό είναι κάθε φορά που πηγαίνετε στην παραλία, ειδικά αν δεν έχετε ξαναπάει, να ελέγξετε προσεκτικά για πιθανές εστίες κινδύνου.

Συγκεκριμένα, είναι προτιμότερο να επιλέγετε παραλία με γαλάζια σημαία και ναυαγοσώστη. Δείτε πού είναι ο πύργος του και βεβαιωθείτε ότι κάθεστε σε σημείο ορατό στον ίδιο. Ρωτήστε τον αν υπάρχει κάποιο σημείο στην παραλία που χρειάζεται προσοχή (βράχια, δυνατό ρεύμα, αχινοί κ.λπ.).

Ακόμη, δείτε αν γίνονται στην παραλία θαλάσσια σπορ, αν κινούνται σκάφη κ.λπ. Αν ναι, φροντίστε να κολυμπάτε σε ασφαλή απόσταση.

Δώστε ξεκάθαρες οδηγίες στο παιδί

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ανάλογα με τους πιθανούς κινδύνους της παραλίας, να μιλήσετε στο παιδί και να του δώσετε ξεκάθαρες οδηγίες, για παράδειγμα μέχρι πού μπορεί να κολυμπήσει, τι να αποφύγει κ.λπ.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το παιδί ξέρει όχι μόνο τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει, αλλά και γιατί, καθώς η κατανόηση του κινδύνου θα το βοηθήσει να συνεργαστεί καλύτερα. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει δυνατό ρεύμα, εξηγήστε του τι είναι και πώς θα μπορούσε να το παρασύρει, χωρίς να του πείτε απλά να μην κολυμπάει σε εκείνο το σημείο.

Μείνετε σε κοντινή απόσταση

Μία άλλη συμβουλή είναι ότι ένα παιδί χρειάζεται για συνοδό έναν ενήλικο, και όχι ένα άλλο μεγαλύτερο παιδί. Έστω κι αν πηγαίνει κολυμβητήριο, ακόμη κι αν έχει ιδιαίτερες αθλητικές ικανότητες, ένα παιδί έχει πάντα την τάση να τεστάρει τα όριά του και να μην τα υπολογίζει σωστά.

«Όσο μικρότερο, λοιπόν, είναι ένα παιδί, τόσο πιο κοντά του πρέπει να βρίσκεστε ανά πάσα στιγμή. Και να θυμάστε πως κανένα εργαλείο επίπλευσης (μπρατσάκια, σωσίβια κ.λπ.) δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του παιδιού σας», υποδεικνύει το RMHC.

Ξεκινήστε τα μαθήματα κολύμβησης 

Μία άλλη συμβουλή που προτείνει το Ronald McDonald House Charities Cyprus, είναι τα μαθήματα κολύμβησης στα παιδιά. Όπως αναφέρει, αρκετοί ειδικοί συνιστούν τα μαθήματα ελεύθερης κολύμβησης πριν τα τέσσερά τους χρόνια.

Μιλήστε, λοιπόν, με τον παιδίατρό σας και με έναν εξειδικευμένο γυμναστή ούτως ώστε το παιδί σας να ξεκινήσει τα μαθήματα κολύμβησης όσο το δυνατόν νωρίτερα, αλλά και όταν είναι ασφαλές να γίνει αυτό.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα