ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παραβιάζονται δικαιώματα πολιτών με αναπηρίες στην «Κύπρο του αύριο»

30 Οκτωβρίου 2022, 06:00

images

Στη διεκδίκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών με αναπηρίες μέχρι τέλους, μέσω Οδικού Χάρτη, προβαίνει η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), έπειτα από βροχή παραπόνων που δέχεται για αποκοπές των επιδομάτων τους και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ).

Ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Χριστάκης Νικολαΐδης, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης Οδικού Χάρτη διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες θα αποσταλεί επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία θα ζητεί όπως κατά την υλοποίηση του οράματος της κυβέρνησης για την «Κύπρο του αύριο» να μεριμνήσει, ώστε να ληφθούν ισότιμα υπόψη και οι πολίτες με αναπηρίες.

Ειδικότερα, ο κ. Νικολαΐδης, επισημαίνει ότι τους τελευταίους μήνες απευθύνθηκαν στη συνομοσπονδία εκατοντάδες άτομα με αναπηρίες υποβάλλοντας παράπονα και καταγγελίες κατά της κυβέρνησης για παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, καθώς η πλειοψηφία των καταγγελιών αυτών αφορά τον - χωρίς προειδοποίηση και ούτε καν εκ των υστέρων ενημέρωση - τερματισμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αφήνοντας τους χωρίς τους απαραίτητους πόρους για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους.

Ως εκ τούτου, η ΚΥΣΟΑ απέστειλε δεκάδες επιστολές στα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες καθώς και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, ιδιαίτερα μάλιστα τους τελευταίους μήνες, όπου ζήτησε την αποκατάσταση των επιδομάτων 50 σχεδόν ατόμων με αναπηρίες που λάμβαναν ΕΕΕ.

Σημειώνει ότι οι περικοπές γίνονται συνήθως με αυθαίρετο και παράνομο τρόπο και παραβιάζεται με αυτό ακόμα και η υφιστάμενη νομοθεσία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, «οι πολιτικές και πρακτικές που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια οδήγησαν τη χώρα μας στο χαμηλότερο επίπεδο ανάμεσα στις χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τους δείκτες κοινωνικών παροχών, με ένα πολύ υψηλό ποσοστό να βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας».

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, η γενικότερη κατάσταση αναφορικά με τα δικαιώματα των πολιτών με αναπηρίες όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά αντίθετα, είναι σήμερα πολύ χειρότερη απ’ ότι ήταν πριν την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων τους το 2011 και συνεχώς επιδεινώνεται.

Η ΚΥΣΟΑ  δηλώνει αποφασισμένη να διεκδικήσει με κάθε νόμιμο τρόπο την επαναφορά των προνοιών της νομοθεσίας που καταργήθηκαν από την κυβέρνηση τα τελευταία δέκα χρόνια, με αποτέλεσμα την κατακράτηση σημαντικών κονδυλίων που δικαιωματικά ανήκουν στους πιο φτωχούς ανάμεσα στα άτομα με αναπηρίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: η παραχώρηση επιδόματος θέρμανσης, επιδόματος οδοιπορικών για σκοπούς υγείας, εργασίας και εκπαίδευσης, χορηγήματος θανάτου για σκοπούς ταφής σε άτομο με αναπηρίες που δεν δικαιούται οποιοδήποτε επίδομα κηδείας από το εν λόγω Ταμείο και πολλά άλλα.

Προστίθεται ότι η υλοποίηση του Οδικού Χάρτη θα κορυφωθεί με την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων έξω από υπουργεία, υπηρεσίες, οργανισμούς, αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και το ίδιο το Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως αναφέρει η ΚΥΣΟΑ, σκοπεύει να πραγματοποιήσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ως μέτρο αντίδρασης στην πολιτική των περικοπών και του τερματισμού επιδομάτων και κοινωνικών παροχών στα άτομα με αναπηρίες.

Στην περίπτωση που οι δράσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των πολιτών με αναπηρία δεν φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η ΚΥΣΟΑ θα προβεί σε καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες ώστε να παρέμβουν στην κυβέρνηση της Κύπρου, με αίτημα τον τερματισμό της άρνησης της να υλοποιήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών με αναπηρίες.

Παραδείγματα περιπτώσεων αποκοπής ΕΕΕ 

Μεταξύ των πολλών παραπόνων και αποκοπών ΕΕΕ, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε την περίπτωση πρόσφατου τερματισμού ΕΕΕ και επιδομάτων που λάμβανε πολίτης με οπτική, ακουστική και ψυχική αναπηρία, ο οποίος δεν είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετηθεί και δεν φαίνεται να έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που να δικαιολογεί την απόφαση αυτή των αρμόδιων υπηρεσιών.

Μία άλλη περίπτωση, αφορά άτομο με νοητική αναπηρία, το οποίο έχασε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα αναπηρίας, το επίδομα φροντίδας και το επίδομα ενοικίου, επειδή μετά το θάνατο του πατέρα του αναμένεται να πάρει επίδομα ορφάνιας €500  το μήνα. Στην περίπτωση αυτή, το άτομο ψάχνει κατάλυμα για διαμονή.

Επιπρόσθετα, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε πως υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων με αναπηρίες, στους οποίους αποκόπτονται τα επιδόματα επειδή παντρεύονται πολίτες που έχουν εισόδημα €1000 το μήνα, «λες και τα άτομα με αναπηρίες θα πρέπει να παντρεύονται μόνο λήπτες ΕΕΕ, που ακόμα και στις περιπτώσεις αυτές θα μοιράζονται και πάλι το επίδομα, ώστε να εξοικονομούνται πόροι από το κράτος».

«Ο τρόπος χειρισμού των περιπτώσεων αυτών από την πολιτεία, είναι εξευτελιστικός και τους οδηγεί στη δυστυχία», τονίζει.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα