ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πάνω από 10% εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο

24 Μαΐου 2022, 06:00

images

Πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχονται τα άτομα ηλικίας 18-24 ετών που εγκατέλειψαν πρόωρα το σχολείο στην Κύπρο, με ποσοστό λίγο πιο πάνω από 10%.

Αντίθετα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να παρουσιάζεται μία σταθερή μείωση τα τελευταία 10 χρόνια από το 2011 έως το 2021, συγκεκριμένα από 13% το 2011 σε 10% το 2021.

Σύμφωνα με την Eurostat, ο όρος «άτομα που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο», αναφέρεται σε άτομα που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση και την κατάρτιση ηλικίας 18-24 ετών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θέσει ως στόχο να μειώσουν τα ποσοστά των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο σε λιγότερο από 9% σε επίπεδο ΕΕ έως το 2030.

Μάλιστα, δεκαέξι κράτη μέλη έχουν ήδη επιτύχει αυτόν τον στόχο, τα οποία είναι Βέλγιο, Τσεχία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Γαλλία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία και Σουηδία.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι νέοι άνδρες εγκατέλειψαν νωρίς την εκπαίδευση και την κατάρτιση σε σύγκριση με τις γυναίκες το 2021 - 11% των ανδρών σε σύγκριση με 8% των γυναικών.

Συγκριτικά με το 2020, τόσο το ποσοστό των ανδρών που εγκατέλειψαν πρόωρα το σχολείο όσο και των γυναικών, μειώθηκε ελαφρά κατά 0,4 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα.

Αρνητική πρωτιά για τη Ρουμανία

Στην πλειοψηφία τους τα κράτη-μέλη της ΕΕ σημείωσαν μικρότερο ποσοστό πρόωρων εγκαταλείψεων για το 2021 σε σύγκριση με το 2011. Εξαίρεση αποτέλεσαν το Λουξεμβούργο, η Σλοβακία, η Σουηδία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Γερμανία, οι οποίες ανέφεραν μικρή αύξηση (κάτω από 3 ποσοστιαίες μονάδες).

Την πρωτιά στα περισσότερα άτομα που εγκατέλειψαν πρόωρα το σχολείο για το 2021 κατέχει η Ρουμανία με ποσοστό 15%, ενώ από την άλλη το χαμηλότερο ποσοστό κατέχει η Κροατία με 2%.

Τη Ρουμανία ακολούθησαν η Ισπανία και η Ιταλία (και οι δύο 13%), καθώς και η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Γερμανία με 12% και οι τρεις.

Στα χαμηλότερα ποσοστά για το 2021, συμπεριλήφθηκαν επίσης η Σλοβενία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία (3%), η Λιθουανία και η Ολλανδία (5%).

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2021 το ποσοστό των ατόμων που εγκατέλειψαν πρόωρα την εκπαίδευση και την κατάρτιση ήταν χαμηλότερο για τις νέες γυναίκες από ό,τι για τους νέους άνδρες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. 

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα