ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πακέτα από δήμους και φορείς σε οικογένειες για το Πάσχα

13 Απριλίου 2023, 09:40

images

Πάσχα και τη νηστεία διαδέχεται το πλούσιο τραπέζι για συγγενείς και φίλους ως η παράδοση. Για κάποιους ωστόσο οι γιορτές συνοδεύονται από στεναχώρια γιατί αδυνατούν αυτό που για άλλους θεωρείται αυτονόητο. Στην κάλυψη βασικών αναγκών συμβάλλουν κοινωνικά παντοπωλεία δήμων και άλλες οργανώσεις. Κάποιες ολόχρονα. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις πόλεις και σε κάποιες οι ανάγκες φαίνεται να μειώνονται φέτος, σε κάποιες όμως παραμένουν σταθερές καθεχρονικά.

Μειωμένη η ανάγκη στη Λεμεσό

Μειωμένη, σε σχέση με τις τελευταίες χρονιές, είναι η ανάγκη για «Πασχαλινά πακέτα αγάπης» από το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Λεμεσού, το οποίο συνεχίζει να στηρίζει όσους δημότες έχουν ανάγκη.

Συνολικά 250 «Πασχαλινά πακέτα αγάπης» ετοιμάστηκαν φέτος και παραχωρήθηκαν σε ισάριθμους δικαιούχους, αριθμός μειωμένο κατά το ήμισυ σε σύγκριση με τη στήριξη που δόθηκε το 2021, κάτι που ίσως να αποδίδεται στην τότε περίοδο της πανδημίας.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Λεμεσού, δημοτική σύμβουλος, Αθηνά Σπύρου, «με μεγάλη μας χαρά βλέπουμε ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων, γιατί σκοπός μας είναι όπως οι δημότες να μην έχουν ανάγκη το κοινωνικό παντοπωλείο».

Η κ. Σπύρου εξέφρασε ακόμη την άποψη πως η μειωμένη ζήτηση ίσως να οφείλεται και στο γεγονός ότι υπάρχουν δημότες που έχουν βρει εποχιακές θέσεις εργασίας, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και δεν χρειάζονται την βοήθεια του κοινωνικού παντοπωλείου.

Υπέδειξε δε ότι συνήθως η μεγαλύτερη ανάγκη για «πακέτα αγάπης» παρουσιάζεται την περίοδο των Χριστουγέννων και πρόσθεσε ότι τα «Πασχαλινά πακέτα αγάπης», εκτός από είδη πρώτης ανάγκης, περιέχουν πασχαλινά εδέσματα, όπως φλαούνες και κρέας.

«Η Επιτροπή κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου Λεμεσού συμπαρίσταται δια μέσου των δομών της στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και το κοινωνικό παντοπωλείο, όσο υπάρχει έστω και ένας συνδημότης μας που το χρειάζεται, θα είναι εκεί για να βοηθήσει», συμπλήρωσε.

Πακέτο και στη Λάρνακα

Τη Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου διανέμεται το Πασχαλινό Πακέτο στις 109 συνολικά οικογένειες που είναι δικαιούχες του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Ιουλιανός Τσαγκάρη, υπάλληλος του Δήμου Λάρνακας – βοηθός στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου στα πλαίσια της Κοινωνικής του Αλληλεγγύης, ο Δήμος Λάρνακας προχωρεί και φέτος στην καθιερωμένη διανομή τροφίμων για τη περίοδο του Πάσχα, στους δικαιούχους κατόχους κάρτας του Παντοπωλείου, τη Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου. Η διανομή γίνεται από τις 8.00 μέχρι τις 9.30 το πρωί στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου».

Πρόσθεσε ότι «συνολικά 109 οικογένειες που έχουν εγκριθεί και είναι κάτοχοι κάρτας του Κοινωνικού Παντοπωλείου, θα λάβουν και φέτος το Πασχαλινό Πακέτο που θεωρείται πλούσιο αφού περιέχει τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσαγκάρη είπε πως λόγω των εορτών του Πάσχα, θα λάβουν το σχετικό πακέτο άλλα 30 άτομα, που έχουν ανάγκη και δεν είναι κάτοχοι της κάρτας του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Ωστόσο στη συνέχεια τα άτομα αυτά για να συνεχίσουν να λαμβάνουν το πακέτο σε εβδομαδιαία βάση θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να πάρουν τη σχετική κάρτα.

Σημείωσε ότι «το Πασχαλινό πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κοτόπουλα, φλαούνες, αυγά, ξηρή τροφή όπως ρύζι, μακαρόνια, φακές, πουργούρι και πατάτες. Όλα τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο πακέτο είναι είτε δωρεές από άτομα ή διάφορους οργανισμούς και φορείς της πόλης και επαρχίας Λάρνακας».

Ανέφερε ακόμα ότι «υπάρχουν και οικογένειες οι οποίες έχουν βρέφη και μικρά παιδιά, στις οποίες θα δοθούν γάλα μακράς διάρκειας και πάνες, τις οποίες προσφέρουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο δημότες».

Στο μεταξύ, κουπόνια, κόστους δύο χιλιάδων ευρώ παρέδωσε ανώνυμος στον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνική Πρόνοιας του Δήμου Αθηένου, Δήμαρχο Κυριάκο Καρεκλά, για να δοθούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη τις γιορτές του Πάσχα.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται ότι «ο ανώνυμος από την Αθηένου παρέδωσε στον Δήμαρχο κάρτες με κουπόνια τροφίμων ύψους 2 χιλιάδων ευρώ, με στόχο να χρησιμοποιηθούν για ανακούφιση ατόμων και οικογενειών που έχουν ανάγκη αυτές τις άγιες μέρες του Πάσχα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «άτομα και εταιρείες στην περιοχή του Δήμου Αθηένου προσέφεραν διάφορα προϊόντα για να χρησιμοποιηθούν προς ανακούφιση ατόμων και οικογενειών που έχουν ανάγκη, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και ελαιόλαδο».

Σε 200 οικογένειες πακέτα από Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου

Συνολικά 200 οικογένειες έλαβαν πακέτο με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα στη Μητροπολιτική Περιφέρεια Κωνσταντίας – Αμμοχώστου.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Τάσος Σπύρου, Υπεύθυνος του Οικονομικού Τμήματος της Μητρόπολης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, «σε συνεργασία με την Συντονιστική Επιτροπή των Χριστιανικών Συνδέσμων και των ενοριών της Μητρόπολης προσφέρονται πακέτα με τρόφιμα αλλά και χρηματική βοήθεια για τις γιορτές του Πάσχα, σε περίπου 200 οικογένειες της Μητροπολιτικής Περιφέρειας. Η Μητρόπολη παρέχει οικονομική βοήθεια για το Πάσχα και σε περίπου 35 άπορους φοιτητές».

Πρόσθεσε ότι «βοήθεια δίνεται επίσης σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη από τους Χριστιανικούς Συνδέσμους των ενοριών αλλά και τις ίδιες τις ενορίες της Μητροπολιτικής Περιφέρειας. Από στατιστικά στοιχεία διαφαίνεται ότι η οικονομική βοήθεια που παρέχεται από τη Μητρόπολη, τους Χριστιανικούς Συνδέσμους και τις ενορίες σε άπορες οικογένειες, ανέρχεται στις 200 – 250 χιλιάδες ευρώ το χρόνο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σπύρου είπε πως «τα πακέτα άρχισαν να δίνονται από την περασμένη εβδομάδα και δόθηκαν ακόμα και χθες Τρίτη. Τα πακέτα περιλαμβάνουν ξηρή τροφή, κοτόπουλο και κρέας ενώ όπου χρειάζεται δίνεται γάλα μακράς διαρκείας και κουπόνια για να πάρουν από φαρμακεία πανάκια για βρέφη».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι «οι ανάγκες είναι πάρα πολλές επειδή είναι και μεγάλος ο αριθμός των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη. Ωστόσο ένα μεγάλο κομμάτι της βοήθειας που προσφέρεται προέρχεται από τους εράνους που διενεργούνται προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα τα οποία δίνονται σε άπορα άτομα, οικογένειες και Ιδρύματα».

Σημείωσε ακόμα ότι «μεγάλη βοήθεια δίνεται στον κόσμο και από τους κληρικούς της Μητροπολιτικής Περιφέρειας, οι οποίοι εκτός από την εξομολόγηση, προσφέρουν ένα καλό λόγο και πολλές φορές βοηθούν άτομα να βρουν εργασία. Επίσης υπάρχουν και άτομα τα οποία ντρέπονται να πουν ότι χρειάζονται βοήθεια αλλά μέσω του κόσμου εμείς γνωρίζουμε τις ανάγκες τους και ανάλογα προσφέρουμε βοήθεια ή κουπόνια».

Το έργο της Μητροπόλεως και της Μητροπολιτικής Περιφέρειας κατέληξε «δεν περιορίζεται μόνο στις γιορτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων αλλά διεξάγεται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, αφού οι ανάγκες του κόσμου είναι καθημερινές και διαφορετικές για τον κάθε άνθρωπο».

Πακέτα και κουπόνια από Ερυθρό Σταυρό στην Πάφο

Τετρακόσια δέκα πασχαλινά πακέτα και κουπόνια αγάπης προσφέρει αυτό το Πάσχα ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός Κλάδος Πάφου.

Τη Μεγάλη Τετάρτη αντιπροσωπεία της αστυνομικής δύναμης Πάφου επισκέφτηκε το γραφείο του Ερυθρού Σταυρού - Κλάδος Πάφου στην Πάφο και παρέδωσε στην πρόεδρο του Μαρία Κορακίδου τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που συγκέντρωσαν μέλη της δύναμης.

Η κ. Κορακίδου σημείωσε πως για ακόμα μια φορά η Αστυνομία Πάφου αποδεικνύει έμπρακτα το κοινωνικό της πρόσωπο και την κοινωνική της ευαισθησία. Επεσήμανε, επίσης πως ο Κλάδος Πάφου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού καλεί τον κόσμο να γίνει μέλος και να συμβάλει στον ανθρωπιστικό σκοπό της οργάνωσης.

«Στόχος μας είναι κανένας συνάνθρωπος μας να μην μείνει χωρίς τα αναγκαία αγαθά τη γιορτινή περίοδο», τόνισε. Πρόσθεσε τέλος πως πρωταρχικό μέλημα του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού είναι η πρόληψη και η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου χωρίς οποιαδήποτε διάκριση.

Σημειώνεται πως ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός Κλάδος Πάφου στηρίζει τετρακόσιες οικογένειες.

Το ΕΣΣΕΠ στηρίζει 120 οικογένειες

Φορείς, οργανισμοί, εταιρείες αλλά και μεμονωμένα άτομα προσφέρουν στήριξη και πακέτα αγάπης ενόψει των εορτών του Πάσχα, σύμφωνα με τη Διοικητική Λειτουργό του ΕΣΣΕΠ Ανθή Λεωνίδου Στρόπου.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Λεωνίδου σημείωσε πως το Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού Πάφου στηρίζει κατά τις εορτές του Πάσχα, φέτος, 120 οικογένειες.

Η κ. Λεωνίδου ανέφερε πως η στήριξη γίνεται όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος με δωροκουπόνια για τρόφιμα, με τρόφιμα, με προϊόντα που προσφέρουν οι εταιρείες, ενώ καθοριστική πρόσθεσε είναι και η συμβολή της ετήσιας χορηγίας του Πετριδείου Ιδρύματος, προς το σκοπό αυτό.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, δεν τους έφεραν λαμπάδες και φλαούνες για να προσφέρουν στις οικογένειες που στηρίζει το ΕΣΣΕΠ.

Επιπρόσθετα η κ. Λεωνίδου εκτίμησε πως ο κόσμος ευαισθητοποιείται περισσότερο τα Χριστούγεννα λόγω και του 13ου μισθού που λαμβάνουν.

Τέλος ανέφερε πως όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο μας, λέγοντας πως το σύνθημα τους είναι «έχε στην καρδιά σου αγάπη, βοήθησε μια οικογένεια που έχει ανάγκη».



Σχετικά Άρθρα