ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος: Να αποφεύγονται ανακρίβειες σχετικά με τη βρουκέλλωση

21 Οκτωβρίου 2022, 15:33

images

Η διαδικασία της διαθεσιμότητας ενός δημόσιου λειτουργού, αποτελεί διαδικασία που πηγάζει μέσα από τις εξουσίες που παρέχονται στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, δυνάμει του Περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος, αναφέροντας παράλληλα ότι «εκείνο όμως που λησμονείται από κάποιους, είναι το “τεκμήριο της αθωότητας” κάθε πολίτη που κατηγορείται, μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και να εξαχθούν τα τελικά συμπεράσματα».

«Τις παραπάνω αρχές καλούνται όλοι όσοι έχουν δημόσιο βήμα να τις διαφυλάττουν, ώστε το κράτος δικαίου να μην μετατρέπεται σε κράτος ζούγκλας. Θα πρέπει λοιπόν όλοι να επιδείξουν υπομονή ώστε να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση τη οποία συνυπογράφουν το Κλαδικό Συμβούλιο της ΠΑΣΥΔΥ των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και από το Κτηνιατρικό Συμβούλιο Κύπρου.

Σε σχέση με την υπόθεση, «έχουμε ακούσει από την Τετάρτη, όπου και δημοσιοποιήθηκε το θέμα, αρκετές ανακρίβειες σχετικά με τη βρουκέλλωση ως νόσημα. Θα θέλαμε να προτρέψουμε αυτούς που αναφέρονταν στα περί μετάδοσης της βρουκέλλας με τη κατανάλωση κρέατος από μολυσμένα με βρουκέλλα ζώα (τα οποία έχουν περάσει από τον νενομισμένο κρεοσκοπικό έλεγχο), να σταματήσουν να παραπληροφορούν και τρομοκρατούν το κοινό ή/και να μας υποδείξουν σχετικές μελέτες που αναφέρονται σε αυτό».

«Το κρέας από ζώα που έχουν μολυνθεί από βρουκέλλα, με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα δεκαετιών αλλά και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το οποίο έχει περάσει από τον νενομισμένο κρεοσκοπικό έλεγχο σε εγκεκριμένα σφαγεία, είναι ασφαλές για κατανάλωση και δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, θετικά κρούσματα βρουκέλλωσης έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες της ΕΕ με κατάσταση χώρας ελεύθερης από βρουκέλλα (Officially free status), και αυτά ανιχνεύονται μέσα από τα προγράμματα επιτήρησης της νόσου», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα επιτήρησης της βρουκέλλωσης όπως και άλλων ζωονόσων/ζωοανθρωπονόσων αποτελεί Ευρωπαϊκή υποχρέωση και φυσικά εφαρμόζεται και στη χώρα μας από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, διευκρινίζεται.

Είναι στα πλαίσια αυτού του προγράμματος επιτήρησης των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών που εντοπίστηκαν τα θετικά κρούσματα και έκτοτε με τις σωστές ενέργειες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, έχει επιτευχθεί η διατήρηση του υγειονομικού καθεστώτος της χώρας (Officially free status), που έχει και μεγάλη εμπορική σημασία, αναφέρεται.

Καταλήγοντας ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος προτρέπει «όσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναπαράγουν αποκλειστικά απόψεις ανθρώπων που ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο της κτηνιατρικής, να επιδιώκουν να προβάλουν επιστήμονες, που μπορούν να απαντήσουν σωστά και τεκμηριωμένα σε ερωτήσεις που αφορούν κτηνιατρικά θέματα, ώστε το κοινό να πληροφορείται σωστά και όχι να τρομοκρατείται».

Σχετικά Άρθρα