Παγκύπρια Οργάνωση για Εγκεφαλική Παράλυση: Ερωτήματα για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
02 Οκτωβρίου 2026, 17:01
Ερωτήματα για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Κύπρος στην εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία θέτει η Παγκύπρια Οργάνωση για την Εγκεφαλική Παράλυση και άλλες Αναπηρίες, καθώς, όπως αναφέρεται, η χώρα αξιολογείται για δεύτερη φορά από την αρμόδια Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών.
Η οργάνωση ζητά να γνωστοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των δράσεων που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ διερωτάται γιατί μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχουν δημοσιοποιηθεί οι θέσεις της Κυβέρνησης στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στις 15 Σεπτεμβρίου 2025, η Επιτροπή του ΟΗΕ ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία επικαιροποιημένη ενημέρωση για όλους σχεδόν τους τομείς που καλύπτει η Σύμβαση.
Ο οργάνωση σημειώνει πως «σχεδόν ένα χρόνο μετά δεν έχει δημοσιοποιηθεί έγγραφο με τις απαντήσεις της Κυβέρνησης στα πολύ σοβαρά ζητήματα που θέτει η Επιτροπή».
«Η έκταση των ζητημάτων που θέτει η Επιτροπή του ΟΗΕ είναι από μόνη της ενδεικτική. Δεκαπέντε χρόνια μετά την κύρωση της Σύμβασης από την Κυπριακή Δημοκρατία, πολλά από τα ερωτήματα που τίθενται σήμερα αφορούν δικαιώματα για τα οποία τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους εξακολουθούν να αγωνίζονται καθημερινά», τονίζει η οργάνωση η οποία αναφέρεται αναλυτικά στα ζητήματα που θέτει η Επιτροπή.
«Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία δεν είναι μια διακήρυξη καλών προθέσεων. Είναι διεθνής υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση.
