ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Μέρα κατά της Πνευμονίας, η κατάσταση στην Κύπρο

12 Νοεμβρίου 2021, 06:00

images

Κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας (World Pneumonia Day) υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO).

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας καθιερώθηκε το 2009, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά της Παιδικής Πνευμονίας για να υπενθυμίσει στην κοινή γνώμη, ότι η πνευμονία αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Πνευμονία ονομάζεται η προσβολή των πνευμόνων από κάποιον μικρο-οργανισμό (μικρόβια, ιοί, μύκητες, κτλ). Παρότι διάφοροι μικρο-οργανισμοί μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία, τα μικρόβια πνευμονιόκοκκος (Streptococcus pneumoniae) και αιμοφιλική γρίπη τύπου β (Haemophilus influenza b) ευθύνονται για το 50% των περιστατικών πνευμονίας.

Ο ασθενής που πάσχει από πνευμονία συνήθως εμφανίζει βήχα και πυρετό, ενώ μπορεί επίσης να αναφέρει και δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια).

Η βαριά μορφή πνευμονίας μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Οι πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση πνευμονίας περιλαμβάνουν παιδιά κάτω των πέντε ετών, υπερήλικες, καπνιστές, υποσιτισμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (π.χ. ασθενείς με AIDS).

Ο Αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Χάρης Αρμεύτης, αναφέρει στο YgeiaWatch ότι τα ποσοστά πνευμονίας στην Κύπρο ανέρχονται σε περίπου 10 ανά 1000 άτομα και κυμαίνονται στα ίδια ποσοστά με την Ευρώπη.

Σημειώνει ότι η πνευμονία μπορεί να είναι βακτηριδιακή, ιογενής ή πνευμονία από μύκητες.

Επισημαίνει ότι τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας, παρουσιάζεται αύξηση στα περιστατικά ιογενούς πνευμονίας.

Της Γεωγίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα