ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων - Το φετινό μήνυμα για τη σημασία νερού

16 Οκτωβρίου 2023, 11:25

images

Η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων (ΠΗΤ-World Food Day), γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ανάληψη δράσεων για εκείνους που υποφέρουν από την πείνα αλλά και για την ανάγκη εξασφάλισης υγιεινής διατροφής για όλους.

Σύνθημα της φετινής παγκόσμιας ημέρας τροφίμων είναι: «Το νερό είναι ζωή, το νερό είναι τροφή. Μην αφήνετε κανέναν πίσω.»

Σήμερα, 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες με λειψυδρία. Πολλοί είναι μικροκαλλιεργητές που ήδη αγωνίζονται να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες, ιδιαίτερα οι γυναίκες, οι αυτόχθονες πληθυσμοί, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι που εξαρτώνται, τουλάχιστον εν μέρει, από τα υδρόβια συστήματα διατροφής για τα προς το ζην υφίστανται τις επιπτώσεις της ρύπανσης, της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων, των μη βιώσιμων πρακτικών και της κλιματικής αλλαγής.

Aυτός ο πολύτιμος πόρος δεν είναι άπειρος και πρέπει να σταματήσουμε να τον θεωρούμε δεδομένο, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρoυ με αφορμή την παγκόσμια αυτή ημέρα.

Όπως σημειώνουν, η ταχεία αύξηση του πληθυσμού, η αστικοποίηση, η οικονομική ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή θέτουν τους υδάτινους πόρους του πλανήτη υπό αυξανόμενη πίεση.

Ταυτόχρονα, οι πόροι γλυκού νερού ανά άτομο έχουν μειωθεί κατά 20% τις τελευταίες δεκαετίες και η διαθεσιμότητα και η ποιότητα του νερού επιδεινώνονται γρήγορα λόγω δεκαετιών κακής χρήσης και διαχείρισης, υπεράντλησης υπόγειων υδάτων, ρύπανσης και κλιματικής αλλαγής. «Κινδυνεύουμε να αντλήσουμε αυτόν τον πολύτιμο πόρο σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή», τονίζεται.

Ο περιορισμός της σπατάλης του νερού στην παραγωγή, προετοιμασία και χρήση του φαγητού είναι σημαντικός για την εξοικονόμηση νερού και τη διατήρηση των υδάτινων πόρων, υπογραμμίζεται.

Τρόποι περιορισμού της σπατάλης του νερού

Επιλογή τοπικών και εποχιαών προϊόντων: Επιλέγοντας τρόφιμα που καλλιεργούνται τοπικά και σε εποχή, συνεισφέρετε στη μείωση της σπατάλης νερού που σχετίζεται με τη μεταφορά τροφίμων από μακρινές περιοχές.

Χρήση ελάχιστης ποσότητας νερού για το μαγείρεμα: Κατά το μαγείρεμα, χρησιμοποιείτε την ελάχιστη ποσότητα νερού που χρειάζεστε. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε καλυμμένα σκεύη για να διατηρείτε τη θερμότητα και να επιτρέπετε το μαγείρεμα με λιγότερο νερό.

Αποτελεσματική χρήση του νερού στο μαγείρεμα: Αν μαγειρεύετε λαχανικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νερό της βραστής λαχανικών για την παρασκευή σούπας ή σάλτσας, αντί να το αφήσετε να πάει χαμένο. Πρακτικές ποτίσματος των φυτικών υλικών: Κατά το πλύσιμο των φρούτων και λαχανικών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια γούνα για να καθαρίσετε τα προϊόντα, μειώνοντας έτσι την ποσότητα νερού που χρησιμοποιείτε.

Ανακύκλωση νερού: Μπορείτε να ανακυκλώνετε το νερό που χρησιμοποιείτε για τον πλύσιμο των λαχανικών για να ποτίσετε τον κήπο ή τα φυτά.

Ενημέρωση για την κατανάλωση νερού στη διατροφή: Ερευνήστε πόσο νερό χρησιμοποιείται για την παραγωγή διάφορων τροφίμων και επιλέξτε τρόφιμα που απαιτούν λιγότερο νερό.

Πόσο νερόπρέπεινα καταναλώνουμε

Η ακριβής ποσότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, σύμφωνα με τοΒρετανικό Ίδρυμα Διατροφής (BNF).

Τέτοιοι παράγοντες είναι η ηλικία, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, η εφίδρωση και οι καιρικές συνθήκες (περιβαλλοντική θερμοκρασία, υγρασία).

Ένας γενικός κανόνας προσθέτουν, είναι να καταναλώνουμε, 6-8 ποτήρια υγρών την ημέρα. Όταν όμως κάνει ζέστη ή αν κάποιος γυμνάζεται ή κάνει βαριά χειρωνακτική εργασία, χρειάζεται περισσότερα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η μέση γυναίκα χρειάζεται περίπου 2- 2,7 λίτρα υγρά την ημέρα και ο μέσος άνδρας 2,5-3,7. Ωστόσο οι ποσότητες αυτές το καλοκαίρι πρέπει να είναι αυξημένες κατά περίπου 1 λίτρο (λόγω ζέστης και αυξημένης εφίδρωσης).

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πίνουμε 3-3,5 λίτρα νερό κάθε μέρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι στην ημερήσια διατροφή μας το νερό που λαμβάνουμε προέρχεται:

  • Κατά 20-25% από στερεά τρόφιμα.
  • Κατά 50% από πόσιμο νερό
  • Κατά 25-30% από άλλα ροφήματα (π.χ. καφές, τσάι, αναψυκτικά, χυμοί)
  • Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, π.χ., έχουν μέση περιεκτικότητα σε νερό 80-95%, το τυρί 40-60%, τα βρασμένα ζυμαρικά 75-85%.

Μήπως είστε αφυδατωμένοι;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αφυδάτωση εκδηλώνεται όταν χάνουμε νερό σε ποσοστό που αντιστοιχεί στο 1-10% του σωματικού βάρους. Στο 1% οι νοητικές επιδόσεις και ο συντονισμός των κινήσεων αρχίζουν να διαταράσσονται, αλλά εμείς δεν έχουμε καν εκδηλώσει αίσθημα δίψας.

Όταν η αφυδάτωση φθάσει στο2-3%τουσωματικούβάρους, διψάμε και μπορεί να έχουμε άλλα συμπτώματα όπως:

  • Κούραση
  • Αδυναμία εκτέλεσης χειρωνακτικών δραστηριοτήτων
  • Αδυναμία συγκέντρωσης
  • Πονοκέφαλο

Ησοβαρήαφυδάτωσηφθάνειστηναπώλειαέωςκαιτου8-10%του σωματικού βάρους. Μπορεί να συμβεί σε ακραίες συνθήκες άσκησης, υψηλής θερμοκρασίας ή νόσου και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

Ηαφυδάτωσημπορεί να αποδειχθείιδιαιτέρωςεπικίνδυνηγια τα νήπια, τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες.

Μην διψάσετε για να πιείτε νερό

Δεδομένου, λοιπόν, ότι το αίσθημα της δίψας δημιουργείται αφού έχει αρχίσει η αφυδάτωση, «μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό. Η σύσταση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική τις μέρες με καύσωνα, καθώς και για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους»

Αν όμως πάσχετε από οποιοδήποτε χρόνιο πρόβλημα υγείας, ο γιατρός και ο εξιδεικευμένος διαιτολόγος μπορεί να καθορίσει πόσα υγρά χρειάζεστε.

Σχετικά Άρθρα