ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών: Νέες προκλήσεις για ΥΚΑΝ

26 Ιουνίου 2022, 06:00

images

Νέες προκλήσεις φαίνεται να αντιμετωπίζει η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ), καθώς εν μέσω πανδημίας εμφανίστηκαν νέοι οδοί διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, ενώ ταυτόχρονα σημειώνεται αύξηση της διακίνησης και της διαθεσιμότητας τους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου, η ΥΚΑΝ πραγματοποίησε διάσκεψη τύπου την Πέμπτη 23 Ιουνίου, κατά την οποία ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου, τόνισε πως το φαινόμενο των ναρκωτικών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μονοδιάστατα, αφού η ύπαρξη και τα πραγματικά αίτιά του, αναδύονται κυρίως ένεκα των πολλών και πολυδιάστατων κοινωνικών προβλημάτων που καλούμαστε ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε, διαβεβαιώνοντας πως το φαινόμενο συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή των δραστηριοτήτων της Αστυνομίας.

Ο Υποδιοικητής της ΥΚΑΝ, Στέλιος Σεργίδης ανέφερε πως με βάση τα στοιχεία του 2021 οι ηλικίες που εμπλέκονται σε υποθέσεις ναρκωτικών είναι κυρίως από 19-34 ετών.

Συγκεκριμένα, οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν σε υποθέσεις κάνναβης (622), μεταμφεταμίνης (122), κοκαΐνης (46). Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Μαΐου 2022, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, τόσο οι υποθέσεις όσο και τα ενεχόμενα πρόσωπα παρουσιάζουν αύξηση, 16,5 % και 18% αντίστοιχα.

Αλλάζουν οι τρόποι διακίνησης

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των περιορισμών μετακίνησης, η ψηφιακή αγορά ναρκωτικών ουσιών φαίνεται να αναπτύχθηκε κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σεργίδη, ανάμεσα στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ΥΚΑΝ, βρίσκεται η πανδημία και οι οδοί διακίνησης των ναρκωτικών, η αύξηση της διακίνησης και διαθεσιμότητας ναρκωτικών στην Ευρώπη, όπως και η αύξηση της παραγωγής τους.

Δείκτης θανάτων οφειλόμενων σε υπερβολική δόση

Σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) για την κατάσταση του φαινομένου των εξαρτησιογόνων ουσιών στο νησί, οι θάνατοι που σημειώθηκαν οφειλόμενοι σε υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών το 2019 ήταν 5, το 2018 ήταν 12 και το 2017 ήταν 16.

Επίσης, βάση των αποτελεσμάτων των τοξικολογικών εξετάσεων, 80% από τους θανάτους παρουσίασαν οπιούχες ουσίες. Αναφορικά με το φύλο των θανούντων, το 80% ήταν άνδρες και το 20% ήταν γυναίκες.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, η μέση ηλικία των θανούντων από υπερβολική δόση το 2019 ήταν 31,2 ετών, το 2018 ήταν 35,4 ετών και το 2017 ήταν 38,4 ετών.

Εγκληματικότητα σχετιζόμενη με τα ναρκωτικά

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά του 2021, το 2019 ο συνολικός αριθμός αδικημάτων ήταν 1053 και ο συνολικός αριθμός εμπλεκόμενων ατόμων 1177.

Συγκεκριμένα, για το 2019 ο αριθμός αδικημάτων σχετιζόμενων με κάνναβη ήταν 814, σχετιζόμενων με κοκαΐνη ήταν 93 και σχετιζόμενων με μεθαμφεταμίνη ήταν 89.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα ναρκωτικά 2022 του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), τα εθνικά δεδομένα για την Κύπρο που καταγράφηκαν δείχνουν ότι για το 2020 σημειώθηκαν 6 θάνατοι (ανά εκατομμύρια κατοίκους) από ναρκωτικές ουσίες μεταξύ των ηλικιών 15-64 (10%).

Στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά για την περίοδο 2021-2025

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της ανέπτυξαν κοινή προσέγγιση προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του λαθρεμπορίου και της χρήσης ναρκωτικών στην ασφάλεια και την υγεία.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ, η προσέγγιση αυτή βασίζεται στα εξής: στοιχεία που δείχνουν τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί από άποψη πολιτικής και μέτρων, ισόρροπη μείωση της προσφοράς και της ζήτησης ναρκωτικών, διεπιστημονική προσέγγιση, καινοτομία και προοπτική, δεδομένης της πολυπλοκότητας της κατάστασης στο θέμα των ναρκωτικών και της αγοράς ναρκωτικών, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισότητα των φύλων και ισότητα στον τομέα της υγείας και συμμετοχή και εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών.

Η προσέγγιση αυτή είχε ενταχθεί στη στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά 2013-2020 και εφαρμόστηκε εκ νέου στη στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά 2021-2025, η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2020.

Ακόμη, η νέα στρατηγική για την περίοδο 2021-2025 κύριο στόχο έχει να εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας, κοινωνικής σταθερότητας και ασφάλειας, καθώς και να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση.

Ειδικότερα, η στρατηγική για τα ναρκωτικά στρέφεται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: τη μείωση της προσφοράς ναρκωτικών, τη μείωση της ζήτησης ναρκωτικών και την αντιμετώπιση των επιβλαβών συνεπειών των ναρκωτικών.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα