ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας: Η επίδραση της φιλίας στην υγεία μας

30 Ιουλίου 2022, 06:00

images

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι φίλοι στη ζωή του ανθρώπου είναι ότι συμβάλλουν στο καλό της υγείας του.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου, αξίζει να αναφερθεί η σημαντική επίδραση που έχουν οι φίλοι για τον άνθρωπο τόσο στην ψυχική, πνευματική αλλά και στην σωματική του υγεία.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η υγεία και η φιλία συνδέονται. Συγκεκριμένα, οι φίλοι μπορούν να αποτρέψουν την απομόνωση και τη μοναξιά, να αυξήσουν την αίσθηση του ανήκειν, να ενισχύσουν την ευτυχία σας και να μειώσουν το άγχος, να βελτιώσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας.

Επιπλέον, η φιλία συμβάλει θετικά και σε άλλα ζητήματα που έχουν αντίκτυπο στην υγεία του ανθρώπου. Για παράδειγμα, ένας καλός φίλος μπορεί να βοηθήσει στο να αντιμετωπίσετε κάποια προσωπικά ψυχολογικά τραύματα, όπως ένα διαζύγιο, κάποια σοβαρή ασθένεια, απώλεια της εργασίας ή και θάνατο κάποιου αγαπημένου σας προσώπου.

Ακόμη, μπορεί να βοηθήσει στο να αλλάξετε ή να αποφύγετε ανθυγιεινές συνήθειες ζωής, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή η έλλειψη άσκησης.

Προστίθεται ότι οι ενήλικες με ισχυρές κοινωνικές διασυνδέσεις έχουν μειωμένο κίνδυνο πολλών σημαντικών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του ανθυγιεινού δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Σύμφωνα με μελέτες, οι ηλικιωμένοι που έχουν ουσιαστικές σχέσεις και κοινωνική υποστήριξη είναι πιθανόν να ζήσουν περισσότερο από τους συνομηλίκους τους με λιγότερες διασυνδέσεις.

Σε επιστημονικό άρθρο δημοσιευμένο στο Frontiers In Psychology - το οποίο συνέταξαν η Peigi Lu από το Τμήμα Συμβουλευτικής και Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και οι Jeewon Oh, Katelin E. Leahy και William J. Chopik από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Michigan στις ΗΠΑ – αναφέρουν ότι υπάρχει μια αξιόπιστη σύνδεση μεταξύ της κοινωνικής υποστήριξης, της ψυχικής και σωματικής υγείας σε όλη τη διάρκεια της ζωής, καθώς μια σημαντική πηγή υποστήριξης είναι οι φίλοι μας.

Σημειώνουν ακόμη ότι όσον αφορά την πρόβλεψη της υγείας, η φιλία περιστασιακά προβλέπει την υγεία σε ισοδύναμο ή και ακόμη σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι η σχέση συζύγου και γονέα-παιδιού.

Επίσης, οι φίλοι βοηθούν το άλλο άτομο στο να καθιερώσει υγιεινές συμπεριφορές στη ζωή του, όπως, το να βλέπεις έναν φίλο να προσπαθεί να χάσει βάρος συνδέεται με τη δέσμευση ενός ατόμου να διατηρήσει ένα υγιές βάρος.

Ο αρνητικός αντίκτυπος

Πέραν από τα θετικά που προσφέρει η φιλία στην υγεία του ανθρώπου, υπάρχει ωστόσο και αντίθετη όψη. Δηλαδή, μέσω ενός δικτύου φίλων μπορεί εξίσου να επηρεαστεί αρνητικά το άτομο και να αναπτύξει κατάθλιψη ή/και αρνητικές συμπεριφορές στην υγεία του.

Αυτό, φυσικά, μπορεί να συμβεί υπό τις συνθήκες μίας μη υγιούς φιλίας και της συναναστροφής με τα λάθος άτομα.

Όπως αναφέρει το εν λόγω επιστημονικό άρθρο, μερικοί που τους κινδύνους που παραμονεύουν σε ένα τέτοιο είδος φιλίας είναι ο κίνδυνος παχυσαρκίας, αυτοκτονίας, καπνίσματος και άλλων μορφών κατάχρησης ουσιών, ο οποίος αυξάνεται δραματικά ειδικότερα όταν το άτομο περιβάλλεται από συνομήλικους του που ενδεχομένως να είναι παχύσαρκοι, να καπνίζουν και να κάνουν κατάχρηση ουσιών.

Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς του επιστημονικού άρθρου, αναφέρουν ότι ο βαθμός στον οποίο οι άνθρωποι εκτιμούν και ωφελούνται από τη φιλία μπορεί να διαφέρει ανά περιβάλλον και πολιτισμό.

Εξηγούν ότι υπάρχουν διαφορετικοί παράγοντες σε επίπεδο χώρας που μπορεί να προβλέψουν πόσο εκτιμούν οι άνθρωποι τις φιλίες και, με τη σειρά τους, τα οφέλη που αποκομίζουν οι άνθρωποι από τις φιλίες.

Γέφυρα μεταξύ κοινοτήτων

Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), είναι μια πρωτοβουλία που ακολουθεί την πρόταση της UNESCO που ορίζει τον Πολιτισμό της Ειρήνης ως ένα σύνολο αξιών, στάσεων και συμπεριφορών που απορρίπτουν τη βία και προσπαθούν να αποτρέψουν τις συγκρούσεις αντιμετωπίζοντας τις βαθύτερες αιτίες τους με σκοπό την επίλυση προβλημάτων.

Το 1997 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την πρωτοβουλία αυτή και ακολούθως ανακήρυξε την Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας το 2011, με την ιδέα ότι η φιλία μεταξύ λαών, χωρών, πολιτισμών και ατόμων μπορεί να εμπνεύσει ειρηνευτικές προσπάθειες και να χτίσει γέφυρες μεταξύ των κοινοτήτων.

Ο ΟΗΕ, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φιλίας, ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών να διοργανώσουν εκδηλώσεις, δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών, της αλληλεγγύης, της αμοιβαίας κατανόησης και της συμφιλίωσης. 

Της Ουρανίας Στυλιανού 

Σχετικά Άρθρα