ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Με τη συμμετοχή σου σώσε ζωές

14 Ιουνίου 2022, 07:33

images

Με το σύνθημα «Η προσφορά αίματος είναι μία πράξη αλληλεγγύης» και «Με τη συμμετοχή σου σώσε ζωές», η φετινή καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη τονίζει το σημαντικό ρόλο της εθελοντικής προσφοράς αίματος στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συμμετοχής.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη γιορτάζεται στις 14 Ιουνίου κάθε χρόνο και στόχο έχει να αυξήσει την παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη για ασφαλές αίμα και προϊόντων αίματος για μετάγγιση και για τη ζωτικής σημασίας συμβολή των εθελοντών, μη αμειβόμενων αιμοδοτών στο εθνικό σύστημα υγείας.

Σημειώνεται επίσης ότι «η ημέρα δίνει την ευκαιρία να απευθύνουμε κάλεσμα σε κυβερνήσεις και εθνικές υγειονομικές αρχές για την εξασφάλιση επαρκών πόρων και την εφαρμογή συστημάτων και υποδομών για την αύξηση της συλλογής αίματος από εθελοντές, μη αμειβόμενους αιμοδότες».

Αξίζει να αναφερθεί ότι «οι ανάγκες για αίμα είναι τεράστιες και η εξασφάλιση αίματος για όλους όσους το έχουν ανάγκη καθίσταται δύσκολη και ανεπαρκής, καθώς οι ελλείψεις αίματος είναι ιδιαίτερα αυξημένες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το ασφαλές αίμα και τα προϊόντα αίματος καθώς και η μετάγγισή τους αποτελούν κρίσιμη πτυχή της φροντίδας και της δημόσιας υγείας και σώζουν εκατομμύρια ζωές και βελτιώνουν την υγεία και την ποιότητα ζωής πολλών ασθενών καθημερινά», επισημαίνει.

Συνεχής ανταπόκριση από εθελοντές αιμοδότες

Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης του COVID-19, παρά τον περιορισμό κυκλοφορίας και άλλες προκλήσεις, οι αιμοδότες σε πολλές χώρες συνέχισαν να δωρίζουν αίμα και πλάσμα σε ασθενείς που χρειάζονται μετάγγιση.

«Αυτή η εξαιρετική προσπάθεια σε μια άνευ προηγουμένου κρίση αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο των καλά οργανωμένων, αφοσιωμένων εθελοντών αιμοδοτών, μη αμειβόμενων στην εξασφάλιση επαρκούς και ασφαλούς αίματος σε κανονικές και επείγουσες συνθήκες», τονίζει.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, η φετινή καμπάνια στοχεύει:

Να ευχαριστήσει τους αιμοδότες σε όλο τον κόσμο και να δημιουργήσει μία ευρύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη τακτικής και μη αμειβόμενης αιμοδοσίας.

Να τονίσει την ανάγκη για συνεχή προσφορά αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με σκοπό την επίτευξη αποθεματικών αίματος για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν καθημερινά.

Να αναγνωρίσει και να προάγει τις αξίες της εθελοντικής μη αμειβόμενης αιμοδοσίας για την ενίσχυση της κοινοτικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής·

Να αφυπνίσει τις κυβερνήσεις για την επένδυση, την οικοδόμηση και την αναβάθμιση των συστημάτων αιμοδοσίας που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εθελοντών μη αμειβόμενων αιμοδοτών.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα