ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Υπερπλήρη τα καταφύγια στην Κύπρο

04 Απριλίου 2022, 15:39

images

Δραματική αύξηση των αδέσποτων σκυλιών παρουσιάζει η Κύπρος με αποτέλεσμα τα καταφύγια ζώων να είναι υπερπλήρη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, η κ. Ανθή Μουζούρη, συντονίστρια της ομάδας δράσης για τα ζώα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, σημειώνει ότι «ακόμα και το 2022 κάποιοι εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους σαν να είναι σκουπίδια. Η πράξη αυτή, εκτός από βάρβαρη και απάνθρωπη, αποτελεί και ποινικό αδίκημα».

«Πρέπει να κατανοήσει ο καθένας από εμάς ότι πρέπει να σεβόμαστε τα ζώα. Είναι ανεπίτρεπτο και καταδικαστέο κάποιοι να βαριούνται τα ζώα τους όπως τα παλιά παιχνίδια ή ρούχα τους, και τα εγκαταλείπουν, χωρίς να κατανοούν ότι και τα ζώα έχουν αισθήματα και πονούν και υποφέρουν όπως ακριβώς και οι άνθρωποι», προσθέτει.

Τονίζει ακόμη ότι «όπως δεν θα εγκατέλειπε κάποιος ένα μέλος της οικογένειάς του στους δρόμους δεν πρέπει να το κάνει ούτε με το κατοικίδιο του».

«Καλούμε τον κόσμο που θέλει να υιοθετήσει ένα ζώο να μην αγοράζει αλλά να απευθύνεται σε καταφύγια τα οποία είναι γεμάτα από εγκαταλειμμένα ζώα, για να συμβάλει στην απάμβλυνση του προβλήματος των εκατοντάδων χιλιάδων αδέσποτων ζώων στον τόπο μας», συμπλήρωσε

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων δεν είναι μια ημέρα γιορτής, αλλά μια μέρα που μας υπενθυμίζει όλα εκείνα τα πλάσματα που ζουν κάτω από σκληρές συνθήκες στους δρόμους, πεινασμένα , διψασμένα, που υποφέρουν από το κρύο ή την αφόρητη ζέστη, αρρωσταίνουν, πέφτουν θύματα τροχαίων και πεθαίνουν πολύ συχνά αβοήθητα».

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι ζουν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον κόσμο να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα