ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Π. Ξενοφώντος: Θα διασφαλιστεί το δικαίωμα σε καθαρό νερό και αέρα

23 Μαρτίου 2023, 12:40

images

Η κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη θα διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών σε καθαρό νερό και αέρα, αναφέρει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, εντάσσοντας ψηλά τους στόχους για την εφαρμογή πρότυπων πράσινων πολιτικών.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, υπό το βάρος της ανθρώπινης δραστηριότητας, είναι η καταγραφή περισσότερων και συχνότερων ακραίων καιρικών φαινομένων, η μεγαλύτερη έκθεση των ανθρώπων σε αυτά και, κατ’ επέκταση, η εμφάνιση επιβλαβών επιπτώσεων στην υγεία τους.

Πρόσθεσε ότι το κεντρικό σύνθημα που επέλεξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας για τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας είναι να συνδέσει το  εξελισσόμενο κλίμα του πλανήτη με το μελλοντικό κλίμα και το νερό, ως πηγή ζωής, και πώς αυτά θα είναι διαθέσιμα στις επερχόμενες γενεές.  

Σύμφωνα με τον κ. Ξενοφώντος, η Κύπρος, αναπόφευκτα, επηρεάζεται έντονα από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Αναφερόμενος σε στοιχεία από την ανάλυση των αντικειμενικών παρατηρήσεων που τηρεί το Τμήμα Μετεωρολογίας, είπε ότι «στην πατρίδα μας, βλέπουμε την κλιματική αλλαγή να εξελίσσεται, με παραπέρα αύξηση της μέσης θερμοκρασίας τόσο στο εσωτερικό όσο στα παράλια και στα ορεινά, αλλά και της γενικής, σχετικής μείωσης της κατανομής της μέσης αθροιστικής βροχής».

Σημείωσε ότι θα πρέπει όλα τα κράτη να επανεξετάσουν το μοντέλο της οικονομικής τους ανάπτυξης, προκειμένου να ανατραπεί η πορεία κρίσης του πλανήτη μας.

«Είναι πολύ καλά αντιληπτό ότι η ανάληψη παγκόσμιων δράσεων, όπως η κυκλική οικονομία, η ανακύκλωση, η παραγωγή ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές και η απεξάρτηση του τομέα της παραγωγής ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα, αποτελούν δράσεις προς τη ορθή κατεύθυνση», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι ως η καθ’ ύλην αρμόδια Αρχή για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και των αποτελεσμάτων της, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος υιοθετεί και αναπτύσσει δράσεις για τη δημιουργία συνθηκών για μια Κύπρο αποδοτική, πράσινη και ανταγωνιστική, με κεντρικό στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών με όρους αειφορίας.

«Αξιοποιώντας όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία και κονδύλια, η στόχευσή μας είναι να επιτύχουμε τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που καθορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και να επιτύχουμε ένα πιο καθαρό περιβάλλον, συμβάλλοντας στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», δηλώνει.

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα