ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Π. Καραγιάννης: Καμία ανησυχία για νέα μετάλλαξη «Αρκτούρος»

13 Απριλίου 2023, 15:04

images

Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που φέρει το όνομα «Αρκτούρος», έχει πλήξει κυρίως την Ινδία, αλλά δεν εμπνέει κάποια ανησυχία για την Κύπρο, δηλώνει ο καθηγητής μοριακής ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης.

Όπως ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο, «όπως όλες οι υποπαραλλαγές της Όμικρον, έτσι και αυτή θεωρώ ότι δεν θα δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα, διότι όλες είναι στο γενετικό υπόβαθρο της Όμικρον».

Εξήγησε ότι στην Ινδία όπου έχει επικρατήσει η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή, ανησυχούν μήπως αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων και εκείνων που μπορεί να χρειαστούν διασωλήνωση.

Πρόσθεσε ότι «τα στοιχεία από τη Βρετανία, όπου έχει πάει υποπαραλλαγή, δεν εμπνέουν ανησυχία, αλλά πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή μέχρις ότου έχουμε περισσότερα δεδομένα».

Ο κ. Καραγιάννης, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος, ο Αρκτούρος, είναι ανασυνδυασμός δύο υποστελεχών. Δηλαδή, προέκυψε από άτομο το οποίο ταυτοχρόνως είχε μολυνθεί από δύο διαφορετικές υποπαραλλαγές του κορωνοϊού και αντάλλαξαν γενετικό υλικό μεταξύ τους.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι επιστημονικές βάσεις δεδομένων που παρακολουθούν και επιτηρούν το τι συμβαίνει, αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν περίπου 600 διαφορετικές υποπαραλλαγές του κορωνοϊού.

«Επομένως, η κάθε μία από αυτές, κάνει μία προσπάθεια να είναι λίγο πιο μεταδοτική ούτως ώστε να επικρατήσει», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν ο αυξημένος αριθμός των υποπαραλλαγών θα επηρεάσει τη λήξη της πανδημίας, σχολίασε ότι δεν θα την επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, «αυτή τη στιγμή εκείνο που απασχολεί τους επιστήμονες και κυρίως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι κατά πόσο θα γίνει σύσταση για εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, σε μία προσπάθεια να τους προστατεύσει».

«Αυτό θα κριθεί από τη νοσηρότητα που θα δείξει το συγκεκριμένο στέλεχος τις επόμενες μέρες και εβδομάδες», πρόσθεσε.

Ο κ. Καραγιάννης με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, εφόσον δεν υπάρχουν κάποια περιοριστικά μέτρα, υπενθυμίζει στο κοινό ότι αυτοί που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες να προστατεύσουν τους εαυτούς τους.

Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι αν κάποιος είναι θετικός στον κορωνοϊό να μην επιχειρήσει να βρεθεί σε χώρους όπου υπάρχει πολύς κόσμος γιατί η πιθανότητα μετάδοσης είναι αυξημένη.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα