ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Π. Κανάρη: Σχεδόν έτοιμο το νομοσχέδιο για Εθνική Φαρμακευτική Αρχή

25 Απριλίου 2023, 10:14

images

Η Εθνική Φαρμακευτική Αρχή (ΕΦΑ) θα αναβαθμίσει τον τομέα της υγείας όσον αφορά τα φάρμακα, τα καλλυντικά και τα τεχνολογικά προϊόντα, αναφέρει η υπουργός υγείας, προσθέτοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία της Αρχής είναι σχεδόν ολοκληρωμένο.

Η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, μιλώντας στο YgeiaWatch, δήλωσε ότι ο σκοπός του εν λόγω νομοσχεδίου είναι η δημιουργία μίας ανεξάρτητης αρχής με ευέλικτη διοικητική και οργανωτική δομή, με μία τεχνική και επιστημονική στελέχωση με το δικό της προϋπολογισμό, η οποία θα αναλάβει τις αρμοδιότητες για τη ρύθμιση της ποιότητας, της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των φαρμακευτικών προϊόντων, των καλλυντικών προϊόντων και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

«Είναι μεγάλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων αυτής της αρχής», σημείωσε.

Σύμφωνα με την κ. Κανάρη, το προτεινόμενο νομοσχέδιο έτυχε του απαραίτητου νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία της δημοκρατίας και έχει αποσταλεί στο υπουργείο υγείας ζητώντας τις απόψεις της εφόρου ελέγχου κρατικών ενισχύσεων για συγκεκριμένα άρθρα και η έφορος απέστειλε πρόσφατα σχετική συνεισφορά από πλευράς της στο υπουργείο.

«Πιστεύω ότι το νομοσχέδιο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο», είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ένα-δυο σημεία που ζήτησα διευκρινίσεις για αυτό υπάρχει μικρή καθυστέρηση από πλευράς μου, γιατί αναλαμβάνοντας ευθύνες από την 1η Μαρτίου έπρεπε να δω αρκετά νομοσχέδια συμπεριλαμβανομένου και αυτού».

Σημείωσε, επίσης, ότι είναι ένα ώριμο νομοσχέδιο, άρα θα πρέπει να προωθηθεί γρήγορα εφόσον λάβει τις διευκρινίσεις που ζήτησε.

Η κ. Κανάρη χαρακτήρισε πολύ καλή την εισήγηση για τη δημιουργία της ΕΦΑ, υποδεικνύοντας ότι το υπουργείο υγείας θα τη στηρίξει.

«Δεν πιστεύω να καθυστερήσουμε την προώθηση του νομοσχεδίου στη Βουλή για να κατατεθεί και ευχόμαστε ότι εφόσον έγιναν οι διαβουλεύσεις δεν θα υπάρχουν αρνητικές τοποθετήσεις από πλευράς βουλευτών και άλλων εταίρων», είπε.

Εξήγησε, ακόμη, ότι η ίδια αναμένει τις διευκρινίσεις και εφόσον είναι ικανοποιητικές, τότε το νομοσχέδιο θα προωθηθεί και στο υπουργικό συμβούλιο.

Ποιος θα είναι ο ρόλος των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών

Ερωτηθείσα ποιος θα είναι ο ρόλος των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών με τη δημιουργία της ΕΦΑ, η κ. Κανάρη σχολίασε ότι «θα συρρικνωθούν οι ιδιότητες των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών αφού γίνει αυτή η φαρμακευτική αρχή».

Πρόσθεσε ότι «θα έχουν σίγουρα το ρόλο τους αλλά θα είναι κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας όπως είναι τώρα», συμπληρώνοντας ότι οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες θα συνεισφέρουν στην ΕΦΑ μόνο μέσα από κάποια θέματα του στρατηγικού σχεδιασμού που αφορούν την Αρχή.

«Θα μειωθεί ο ρόλος τους σε σημαντικά θέματα», είπε.

Τα καινοτόμα φάρμακα παραμένουν στο ρόλο του υπουργείου

Όσον αφορά τα καινοτόμα φάρμακα, θα παραμείνου στον ρόλο του υπουργείου προς το παρόν, δήλωσε η κ. Κανάρη, μέσα από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ).

«Φυσικά ο στόχος μας είναι να τα αναλάβει ο ΟΑΥ και να τα εντάξει στον κατάλογο των υφιστάμενων που καλύπτονται μέσα στο ΓεΣΥ», σημείωσε.

Όπως είπε, «αν και εφόσον αυτά τα φάρμακα ενταχθούν από τον ΟΑΥ, θα μειωθεί και ο φόρτος εργασίας του Υπουργείου Υγείας, που αναλαμβάνει το ρόλο και της ΕΟΑ, μέσα από τους γιατρούς που παρακολουθούν συγκεκριμένους ασθενείς και ζητούν αυτά τα φάρμακα».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα