ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Π. Κανάρη: Σημαντικές αλλαγές στο ΓεΣΥ το 2024

14 Δεκεμβρίου 2023, 11:29

images

Στις σημαντικές αλλαγές που αναμένονται το 2024 και αφορούν το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), αναφέρθηκε η αρμόδια υπουργός, Πόπη Κανάρη.

Σε παρέμβασή της στον Αντένα, η υπουργός έκανε αναφορά στην ένταξη της Κύπρου στο παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακής πιστοποίησης υγείας (Global Digital Certification Network) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σημείωσε ότι αναμένονται σημαντικές αλλαγές το 2024 για βελτίωση του συστήματος «γιατί αυτό θέλουμε, στη βάση της ίσης μεταχείρισης των δυνατοτήτων να προσφερθεί σε όλο τον πληθυσμό, ισότιμη πρόσβαση και ποιοτική υπηρεσία», προσθέτοντας ότι «ασχολούμαστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους για να βελτιωθεί η κατάσταση του συστήματος.

«Έχουμε ένα καλό σύστημα», τόνισε ωστόσο, υπέδειξε, χρειάζονται σημαντικές βελτιώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι  η Κύπρος αποτελεί μόλις την έκτη Ευρωπαϊκή χώρα που έχει ολοκληρώσει τη σύνδεση στο εν λόγω δίκτυο.

Το Παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακής πιστοποίησης υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προσφέρει την ψηφιακή υποδομή για τη διασυνοριακή επαλήθευση εγγράφων υγείας εξυπηρετώντας έτσι την ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων για την ενίσχυση της προετοιμασίας για πανδημίες καθώς και την παροχή καλύτερης υγείας για όλους.

Επισημαίνεται ότι το δίκτυο θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη πρόσθετων περιπτώσεων χρήσης όπως για παράδειγμα, το διεθνές ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, τη διασυνοριακή επαλήθευση συνταγογραφήσεων, τη διασυνοριακή ηλεκτρονική ανταλλαγή της περίληψης ασθενούς και τη διασυνοριακή πιστοποίηση Επαγγελματιών Υγείας.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα