ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Π. Κανάρη: Προωθεί άμεσα λύσεις το Υπ. Υγείας

06 Ιουνίου 2023, 14:57

images

Λύσεις σε θέματα που αφορούν τα ΤΑΕΠ, τις πανεπιστημιακές κλινικές, τα εφημερεύοντα ιατρεία κ.ά. προωθεί άμεσα το υπουργείο υγείας.

Συγκεκριμένα, η υπουργός υγείας, Πόπη Κανάρη, σε τηλεοπτική παρέμβαση στον Alpha Κύπρου, ανέφερε ότι το «Σχέδιο Επιδότησης Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού Νοσηλευτηρίων» που σκοπό έχει την αγορά καινούργιου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με έμφαση στην αγορά υψηλής ή ψηφιακής τεχνολογίας, αφορά τα μόνο τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και όχι τα δημόσια.

Το σχέδιο έχει προϋπολογισμό €5 εκατ. και είναι προσαρμοσμένο να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας μέσω της  αξιοποίησης καινοτόμων ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Σύμφωνα με την κ. Κανάρη, «θα θέλαμε να πάρουμε περισσότερα, δυστυχώς αυτό ήταν το ποσό που μας δόθηκε και θεωρήσαμε σωστό να κατανεμηθεί στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για να τα ενισχύσουμε από πλευράς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού».

Όπως εξήγησε, «τα δημόσια επειδή παίρνουν αυτή την αλλιώτικη χορηγία, θεωρήσαμε ότι είναι εκτός του Σχεδίου».

Πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει ακόμα ένα Σχέδιο σύντομα για το θέμα της διαπίστευσης των νοσηλευτηρίων που εκεί θα δώσουμε την ευκαιρία και στα δημόσια και στα ιδιωτικά να ενισχυθούν για να διαπιστευθούν και θα είναι αντικειμενικά τα κριτήρια ποιότητας των υπηρεσιών μέσα από την διαπίστευση».

Λειτούργησε ομαλά το fast track στο ΤΑΕΠ

Η κ. Κανάρη αναφέρθηκε, επίσης, στη λειτουργία fast track από την 1η Ιουνίου στο ΤΑΕΠ ΓΝ Λευκωσίας.

Όπως είπε, η ίδια παρευρέθηκε χθες στο ΤΑΕΠ για να δει κατά πόσο αυτή η εφαρμογή έφερε αποτέλεσμα.

«Είδα με ευχάριστη έκπληξη ότι από τους 59 ασθενείς σε μία απογευματινή βάρδια, οι 29 ήταν fast track. Δηλαδή, με βάση τον τρόπο διαλογής αυτών των ασθενών, αυτοί που πρέπει να τύχουν των υπηρεσιών fast track είναι αυτοί που δεν θεωρούνται σοβαρά περιστατικά και πρέπει να τύχουν μίας πιο γρήγορης εξυπηρέτησης για να φύγουν νωρίτερα από το ΤΑΕΠ και να δοθεί προτεραιότητα στα επείγοντα περιστατικά», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι «έφυγαν ευχαριστημένοι οι ασθενείς και έμειναν τα υπόλοιπα περιστατικά τα οποία θεωρήθηκαν ως επείγοντα».

Όσον αφορά το ΤΑΕΠ παίδων είπε ότι λειτουργεί ομαλά και έχουν βρεθεί οι παιδίατροι.

Ωστόσο, «υπάρχουν περιστατικά που δεν είναι επείγοντα και πάνε εκεί, γιατί πολλές φορές ο παιδίατρος μπορεί να μην απαντά το Σαββατοκύριακο ή να τους παραπέμπει στο ΤΑΕΠ, ακόμα και εάν δεν είναι επείγον περιστατικό. Σίγουρα οι γιατροί θα δουν τα παιδιά αλλά θα πρέπει να κατανοήσει ο δικαιούχος τι είναι επείγον περιστατικό», σημείωσε.

Δεν γνωρίζει ο κόσμος για τα εφημερεύοντα ιατρεία

Η κ. Κανάρη ανέφερε ότι τα εφημερεύοντα ιατρεία έχουν λειτουργήσει ορθά αλλά ο κόσμος δεν γνωρίζει πολύ καλά την ύπαρξη των εφημερευόντων ιατρείων.

Ανέφερε ότι ο ΟΑΥ ξεκίνησε να ενημερώνει τον κόσμο για την ύπαρξη και τα ωράρια των εφημερευόντων ιατρείων.

«Πιστεύω ότι θα αξιοποιηθούν όπως επίσης και τα εξωτερικά ιατρεία, τα οποία θα παρέχουν υπηρεσίες και απόγευμα. Κάποια χειρουργεία θα αρχίσουν τις απογευματινές ώρες μέσα από τα εξωτερικά ιατρεία. Και αυτό θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των ΤΑΕΠ», είπε.

Παρέμβαση Π. Κανάρη για θέμα φυσιοθεραπευτών

Για το θέμα μείωσης της μονάδας των φυσιοθεραπευτών και του αιτήματος για αύξηση του προϋπολογισμού από τον ΟΑΥ για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, η κ. Κανάρη διαβεβαίωσε ότι «σίγουρα ο αριθμός των φυσιοθεραπευτικών υπηρεσιών είναι λίγος όπως δίνεται, γιατί μία φυσιοθεραπεία πιστεύω μπορεί να μην αρκεί στις εννέα ή δώδεκα που δικαιούται ο καθένας».

«Ανάλογα με τον γιατρό θα πρέπει να υπάρχει ο σωστός αριθμός. Το πρόβλημα είναι ότι βάζοντας πολλά άλλα μέσα στον σφαιρικό προϋπολογισμό του ΟΑΥ, έχει μειωθεί η μονάδα και πλέον οι φυσιοθεραπευτές φωνάζουν ότι είναι ασύμφορο να παρέχουν ορθές υπηρεσίες και ένα αριθμό υπηρεσιών που πρέπει να έχει ο κάθε ασθενής», εξηγεί.

Επίσης, δήλωσε ότι για το θέμα της μονάδας η ίδια είναι υπέρ των φυσιοθεραπευτών και έχει στείλει επιστολή στον ΟΑΥ.

«Τους έχω δει πριν μία εβδομάδα και τους έχω πει ότι θα παρέμβω και γραπτώς και τηλεφωνικώς», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι σε τετράωρη στάση εργασίας, θα κατέλθει ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών, την Πέμπτη 8 Ιουνίου, από τις 9 το πρωί ως τη μια το μεσημέρι.

Ανέφερε, επίσης, ότι έχει παρέμβει και στο θέμα των ακτινοθεραπευτικών, «γιατί με όλα αυτά τα MRI που ζητούν και οι γιατροί και οι ίδιοι οι ασθενείς, υπάρχει ένα πρόβλημα κουλτούρας των δικαιούχων».

Όπως δήλωσε, «δεν μπορεί να είμαστε η μόνη χώρα που έχει ένα τεράστιο αριθμό MRI και αιτημάτων MRI. Κάπου υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να βάλουμε φραγμούς γιατί και πάλι εκεί η μονάδα πέφτει και είναι θέμα ποιότητας υπηρεσιών».

Σημείωσε ότι για αυτό πρέπει να προωθηθεί η νομοθεσία για τα ακτινοθεραπευτικά, την οποία προώθησε από την πρώτη μέρα που ανέλαβα καθήκοντα.

Σύγκρουση συντεχνιών και ακαδημαϊκών για πανεπιστημιακές κλινικές

Στο θέμα της δημιουργίας πανεπιστημιακών κλινικών, παρόλο που έγιναν βήματα στο παρελθόν, υπάρχει σύγκρουση μεταξύ συντεχνιών και ακαδημαϊκών, σημείωσε

«Θα κάνω μία τελευταία προσπάθεια διαβούλευσης μεταξύ των συντεχνιών και των ακαδημαϊκών για να μπορέσουμε να βρεθεί μία λύση, γιατί η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Πρέπει να βρεθεί λύση και εάν δεν βρεθεί λύση, θα πάμε στη Βουλή και ας βρεθεί η λύση εκεί», αναφέρει.

Σύμφωνα με την υπουργό, οι Συντεχνίες θεωρούν ότι οι ακαδημαϊκοί θα εμποδίσουν την επαγγελματική τους ανέλιξη. Σημειώνεται ότι σε άλλες χώρες το σύστημα λειτούργησε άψογα, υπάρχουν δύο παράλληλες οδοί, όπου υπάρχουν οι ακαδημαϊκοί, οι κλινικοί και τα ΤΑΕΠ.

«Είναι θέμα να τα βρουν. Υπάρχει βούληση να γίνει μία σωστή διαβούλευση, να δουν το συμφέρον των φοιτητών της ιατρικής γιατί έχουμε αρκετές ιατρικές σχολές στην Κύπρο, και κάθε φοιτητής θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να έχει και την εξειδίκευση μέσα στα δημόσια νοσηλευτήρια», είπε.

Θα βρουν λύση για ηπατολογική κλινική 

Ερωτηθείσα για τη δημιουργία ηπατολογικής κλινικής, η κ. Κανάρη δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να βρεθεί μία λύση, καθώς «έχουμε μεταμοσχευμένους και δεν πρέπει αυτά τα άτομα να αφεθούν».

«Η παρακολούθηση πρέπει να γίνεται εδώ στον χώρο μας που θα έχουν και τους φίλους και συγγενείς τους για στήριξη γιατί είναι μακροχρόνια παρακολούθηση», κατέληξε.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα