ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Π. Κανάρη: Θα βρεθούν λύσεις για το Νοσοκομείο Αθαλάσσας

15 September 2023, 14:06

images

Θα εξεύρουμε λύσεις για αποσυμφόρηση στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας γιατί υπάρχει υπερπληρότητα, δήλωσε την Παρασκευή η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, σε σχόλιο για επιστολή της ΠΑΣΥΝΟ για την κατάσταση.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο διάσκεψης Τύπου για τον καρκίνο του προστάτη, η Υπουργός προανήγγειλε επίσκεψή της στο Νοσοκομείο την ερχόμενη βδομάδα.

«Σίγουρα θα επισκεφθώ το Νοσοκομείο, ήταν στα πλαίσια των επισκέψεών μου, έχω πάει ήδη δύο φορές, επίκειται και η τρίτη φορά και λόγω αυτών των καταστάσεων θα επισπεύσω την επίσκεψή μου την ερχόμενη βδομάδα», ανέφερε.

Η Υπουργός είπε ότι θα βρεθούν λύσεις και ότι στο άμεσο διάστημα θα δημιουργηθούν σπιτάκια στα Λατσιά, τα εγκαίνια των οποίων θα γίνουν σύντομα και «θα αποσυμφορηθεί λίγο η κατάσταση, γιατί υπάρχει συμφόρηση».

«Σίγουρα υπάρχει μια υπερπληρότητα στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο και προσπαθούμε να βρεθούν λύσεις, με τα εγκαίνια αυτών των σπιτιών σύντομα θα υπάρχει μια σχετική αποσυμφόρηση και επίσης σύντομα στοχεύουμε να δημιουργηθεί μια ξέχωρη κλινική στο Νοσοκομείο Λεμεσού, άρα και με αυτό το τρόπο θα αποσυμφορήσουμε τη κατάσταση», ανέφερε η κ. Κανάρη.

Υπενθύμισε ότι τον Απρίλιο του 2024 θα γίνουν και τα εγκαίνια του καινούργιου κτιρίου του Νοσοκομείου Αθαλάσσας αφού μέσα στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ο ΟΚΥΠΥ θα ολοκληρώσει αυτό το έργο «και εκεί θα έχουμε μια πολύ καλύτερη κατάσταση».

Υπερπληρότητα Νοσοκομείου

Σε ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), αναφέρει ότι η υπερπληρότητα του Νοσοκομείου Αθαλάσσας έχει πλέον καταστεί καθημερινό φαινόμενο, που αναπόφευκτα μειώνει την προσβασιμότητα στο Νοσοκομείο ασθενών με επείγουσα κρίση ψυχικής υγείας. Σημειώνει ότι καθημερινά διεξάγεται αγώνας δρόμου από τους εφημερεύοντες ιατρούς για εξεύρεση κλινών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τις τελευταίες μέρες οι μόνες διαθέσιμες κλίνες στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας ήταν στην κλινική COVID όπου νοσηλεύονται COVID θετικοί μαζί με πρόσφατα αρνητικοποιημένους COVID ασθενείς που δεν μπορούν να επιστρέψουν στην κλινική τους λόγω έλλειψης κλινών. 

Σύμφωνα με την ΠΑΣΥΚΙ, το νοσοκομείο δίνει προτεραιότητα στα περιστατικά που διακομίζονται με διάταγμα νοσηλείας και αυτό έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια να μην υπάρχουν συχνά κλίνες για προαιρετικές νοσηλείες. 

Προσθέτει ότι στην πλειοψηφία των περιστατικών, ο απολυμένος ασθενής δεν έχει που να πάει, αφού οι συγγενείς ή ο ξενώνας διαμονής καθώς και οι κοινωνικές υπηρεσίες αδυνατούν να του παράσχουν άμεσα στέγη. 

Τονίζει ότι η δυνατότητα απολύσεων υπονομεύεται επιπλέον από την αδυναμία κοινωνικής αποκατάστασης αφού το νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια δεν έχει κοινωνικούς λειτουργούς. 

Επισημαίνεται ότι η μειωμένη προσβασιμότητα, η συμφόρηση και ο μειωμένος ζωτικός χώρος λόγω αναπόφευκτης χρήσης επικουρικών κλινών εξορισμού αποτελούν παραβίαση των δικαιωμάτων των ασθενών για ποιοτική φροντίδα, όπως και η αχρείαστη παράταση κράτησης σε ψυχιατρείο. 

Η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρεται στην αναγκαιότητα για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, που αφορούν τις διαδικασίες είναι επιτακτική, ώστε οι ψυχικά ασθενείς και το Νοσοκομείο Αθαλάσσας να ξεφύγουν από την κατάσταση ομηρίας στην οποία έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια. 

Σχετικά Άρθρα