ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Π. Κανάρη: Μία μόνο παράταση για αυτονόμηση ΟΚΥπΥ

12 Ιουνίου 2023, 15:59

images

Μία και μόνο παράταση θα δοθεί στον ΟΚΥπΥ για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αναφέρει η υπουργός υγείας Πόπη Κανάρη, καθώς τον Ιούνιο του 2024 τελειώνει η υφιστάμενη προθεσμία.

Σε συνέντευξή της στο YgeiaWatch, η κ. Κανάρη αναφέρει ότι ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, ίσως χρειαστεί επιπρόσθετη κρατική στήριξη προτού προχωρήσει στο μεγάλο βήμα της αυτονόμησης.

Όπως εξηγεί, «τον Ιούνιο του 2024 εκπνέει η προθεσμία για αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και εκτιμώ ότι ο ΟΚΥπΥ θα ζητήσει παράταση, την οποία θα στηρίξω, καθώς με τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί, δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Ωστόσο, επισημαίνει ότι σε περίπτωση που ζητηθεί παράταση «θα είναι η τελευταία παράταση που θα δοθεί, καθώς πρέπει να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων».

Ερωτηθείσα πώς η αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων θα μπορούσε να βοηθήσει το σύστημα υγείας της χώρας, δήλωσε ότι η  σημερινή δομή των δημόσιων νοσηλευτηρίων επιβάλλει την αυτονόμησή τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες προκλήσεις και να γίνουν ευέλικτα και ανταγωνιστικά.

Πρόσθεσε ότι «η πανδημία, μας έφερε πίσω σε αυτή την προσπάθεια, καθώς δεν επέτρεψε στον ΟΚΥπΥ να αναπτύξει τις διοικητικές και οργανωτικές δομές που θα διευκόλυναν την προσπάθεια αυτονόμησης. Για αυτόν ακριβώς το λόγο θα ζητήσω όπως κάθε μεγάλο νοσηλευτήριο να έχει τον δικό του διευθυντή, ο οποίος θα έχει τη διοικητική ευθύνη του νοσηλευτηρίου».

Άμεσες δράσεις για βελτίωση ΤΑΕΠ

Αναφορικά με τα προβλήματα στελέχωσης και την ταλαιπωρία ασθενών στα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων, η κ. Κανάρη σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα της αναγνώρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΑΕΠ θέτοντας τη βελτίωση της εικόνας τους στις άμεσες προτεραιότητες.

«Προσδοκώ πως οι πρωτοβουλίες που ανέλαβα, σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ, θα έχουν άμεσο αντίκτυπο», είπε,

Συγκεκριμένα, εντός Ιουνίου, θα υλοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις, όπως η εφαρμογή του fast track από την 1η Ιουνίου, όλο το 24ωρο για τα εύκολα περιστατικά ώστε να εξυπηρετείται άμεσα ο ασθενής, ο οποίος κρίνεται πως δεν χρήζει επείγουσας ιατρικής ανταπόκρισης, και να αποδεσμεύονται οι κλίνες για τα επείγοντα περιστατικά.  

Ακόμη, στις δράσεις περιλαμβάνεται ο ορισμός ειδικευόμενου ιατρού για ώρες αιχμής, η αγορά πρωτοκόλλων από τον Ευρωπαϊκό χώρο και εφαρμογή τους, η έκδοση των εξιτηρίων το πρωί, πριν από τις 11π.μ. και δημιουργία δωματίου εξιτηρίου, η ενίσχυση νυχτερινής βάρδιας με επιπλέον ιατρό και η ενίσχυση με γραμματειακούς λειτουργούς.

Επίσης, αναμένεται ότι θα γίνει βελτίωση του συντονισμού των εργαστηριακών αναλύσεων και ακτινογραφικών εξετάσεων με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση και γνωμάτευση των εξετάσεων, και ενίσχυση της εκπαίδευσης των νοσηλευτών σε θέματα που αφορούν στην αποτελεσματικότερη διαλογή των ασθενών.

«Αν και τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, θέλω να πιστεύω πως οι εν λόγω αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης των ΤΑΕΠ θα φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», καταλήγει.

Της Ουρανίας Στυλιανού




Σχετικά Άρθρα