ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Π. Κανάρη: Κατ’ εξαίρεση νοσηλευτής για φροντίδα αγοριού σε νηπιαγωγείο

12 Ιουνίου 2023, 10:45

images

Αντικαταστάθηκε νοσηλευτικός λειτουργός ο οποίος πρόσφερε νοσηλευτική φροντίδα σε αγόρι κατά την παρουσία του σε δημόσιο νοσοκομείο, έπειτα από αίτημα της οικογένειας του αγοριού.

Η υπουργός υγείας Πόπη Κανάρη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλεύτριας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρας Ατταλίδου, αναφέρει ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης του συγκεκριμένου αγοριού, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας είχε αποφασίσει την κατ’ εξαίρεση παραχώρηση νοσηλευτικού λειτουργού για τη νοσηλευτική του φροντίδα κατά την παρουσία του σε δημόσιο νηπιαγωγείο. 

Όπως ενημερώνει, ο εν λόγω νοσηλευτής παρουσιάστηκε στο νηπιαγωγείο στις 17 Οκτωβρίου 2022 και στη συνέχεια προέκυψε μη συμβατότητα μεταξύ της οικογένειας και του νοσηλευτή, ο οποίος εξέφρασε επιθυμία επιστροφής του στον κλινικό χώρο. 

Ακολούθως, άρχισαν αμέσως οι ενέργειες εξεύρεσης αντικαταστάτη του, γεγονός που απαιτούσε κάποιες ειδικές ρυθμίσεις, καθώς θα προέκυπταν πρακτικές δυσκολίες στον κλινικό χώρο από τον οποίο θα αποχωρούσε ο/η νοσηλευτής/τρια. 

Σύμφωνα με την κ. Κανάρη, η οικογένεια έχει αιτηθεί όπως ο/η νοσηλευτής/τρια προέρχεται από τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ Λευκωσίας. Η Μονάδα αυτή στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό όπως απαιτείται για τη νοσηλεία των νεογνών και παράλληλα είναι ήδη υποστελεχωμένη.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας προχώρησε αμέσως σε ανακοίνωση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα καθήκοντα αυτά και υπήρξε ενδιαφέρον από δύο νοσηλευτές. 

Εντούτοις, την επόμενη μέρα και οι δύο νοσηλευτές είχαν αποσύρει τη δήλωση ενδιαφέροντός τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση αντικατάστασης του νοσηλευτή.

Εν τέλει, η αντικατάσταση πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2023 και έκτοτε δεν έχει προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα, σημειώνει.

Η κ. Κανάρη διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τα Άρθρα 3 και 4(2) του περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Νόμου του 2017 [Ν.73(Ι)/2017] o Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας έχει την υποχρέωση να στελεχώνει τα δημόσια νοσηλευτήρια και τα Κέντρα Υγείας. 

«Όπως είναι γνωστό υπάρχουν ήδη αρκετές προκλήσεις στη στελέχωση των υφιστάμενων δομών, εντούτοις τονίζεται ότι λόγω της σοβαρότητας και ιδιαιτερότητας των προβλημάτων υγείας του παιδιού αυτού, ο Οργανισμός είχε προβεί στην κατ’ εξαίρεση παραχώρηση νοσηλευτή ώστε να έχει τη δυνατότητα το παιδί να φοιτά στο νηπιαγωγείο», καταλήγει.

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα