ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Π. Κανάρη: Δράσεις για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου

12 Μαΐου 2023, 16:19

images

Δράσεις για πληθυσμιακά προγράμματα αναφορικά με την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμα στάδια παρουσίασε η υπουργός υγείας Πόπη Κανάρη στη συνάντηση υψηλού επιπέδου της Πρωτοβουλίας Μικρών Χωρών της Περιφέρειας Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με θέμα «Προώθηση της Υγείας και της Ευημερίας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Υπουργός συμμετείχε σε τρία πάνελ με θέματα την πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα, όπου ανέφερε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος ιδιαίτερα όσον αφορά φαρμακευτικά σκευάσματα περιορισμένης χρήσης, την ψυχική υγεία ως προς την παροχή υπηρεσιών υγείας για τη διατήρηση των ασθενών ενταγμένων στην κοινωνία και την καινοτομία στην πρόληψη και μείωση των επιπτώσεων των μη μεταδοτικών ασθενειών.

Η Υπουργός ολοκλήρωσε την τοποθέτηση της αναφέροντας «πέραν από το γεγονός ότι η πρόληψη μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας, αναπηρίας και θανάτου επιφέρει επίσης μείωση στην οικονομική επιβάρυνση του συστήματος υγείας διασφαλίζοντας την κοινωνική και δημοσιονομική ανθεκτικότητα».

Προστίθεται ότι η Υπουργός πραγματοποίησε επίσης διμερή συνάντηση με τον Dr. Hans Henri Kluge, Διευθυντή της Περιφέρειας Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τον οποίο συζήτησαν τομείς όπου ο ΠΟΥ θα μπορούσε να συνδράμει προς όφελος της Κύπρου με τη συσσωρευμένη εμπειρία του από τον 75χρονο πρωταγωνιστικό του ρόλο στα θέματα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακόμη, σαν απότοκο της συνάντησης, έχει υιοθετηθεί κοινή διακήρυξη με στόχους και πολυθεματικές επιδιώξεις που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των Μικρών Κρατών στα θέματα Υγείας, με τη συνεργασία μεταξύ τους ως αντίβαρο του μικρού τους πληθυσμιακού μεγέθους.

Σημειώνεται ότι μετά από αίτημα της Υπουργού Υγείας, έχει συμφωνηθεί η Κύπρος να φιλοξενήσει την ετήσια συνάντηση για το 2024 της Πρωτοβουλίας Μικρών Χωρών της Περιφέρειας Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή για το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο θα καθορίσει τις θεματικές προτεραιότητες για το έτος 2024.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 11 και 12 Μαΐου 2023 και μεταδιδόταν σε ζωντανή μετάδοση.


Σχετικά Άρθρα