ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Π. Κανάρη: Ανησυχητική πρωτιά Κύπρου στην παιδική παχυσαρκία

09 Μαΐου 2023, 13:35

images

Ανησυχητική χαρακτήρισε η υπουργός υγείας Πόπη Κανάρη την πρωτιά της Κύπρου σε ότι αφορά τον επιπολασμό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 7-9 ετών, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης με στοχευμένα μέτρα.

H Υπουργός Υγείας σε χαιρετισμό της στη δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργάνωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου με την ευκαιρία της 16ης Παγκύπριας Ημέρας Διατροφής, ανέφερε ότι ο ρόλος της ορθής διατροφής σε συνδυασμό με τη φυσική άσκηση στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένος.

Αναφερόμενη στο φετινό θέμα της Παγκύπριας Ημέρας Διατροφής «Άσε την τροφή να είναι το φάρμακο σου», δήλωσε ότι αυτό παραπέμπει στα λόγια που διατύπωσε αιώνες πριν ο Ιπποκράτης «Φάρμακο ας γίνει η τροφή σου και η τροφή σου ας γίνει το φάρμακο σου», ο οποίος επεσήμανε τη σημασία της υγιεινής διατροφής στη διατήρηση της υγείας του σώματος και στην πρόληψη ασθενειών.

Σύμφωνα με την κ. Κανάρη, επιβάλλεται μια σφαιρική προσέγγιση που να στοχεύει στην προώθηση και υιοθέτηση ορθών στάσεων ζωής οι οποίες να περιλαμβάνουν ορθή διατροφή, καθημερινή άσκηση και αποχή από συνήθειες όπως το κάπνισμα.

Η Δρ Κανάρη σημείωσε ότι στη σύγχρονη εποχή, η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και των αγορών έχουν συμβάλλει στην αύξηση της διαθέσιμης ποσότητας και της ποικιλίας των τροφίμων που προσφέρονται στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα, την απομάκρυνση των καταναλωτών από τις παραδοσιακές τους διατροφικές συνήθειες και την υιοθέτηση μιας λιγότερο ποιοτικής διατροφής πλούσιας σε κορεσμένα λίπη, πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι.

«Αυτή η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες συνέβαλε στην αύξηση της συχνότητας των χρόνιων ασθενειών, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και αύξηση της παχυσαρκίας και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και κάποιων μορφών καρκίνου. Συνέβαλε επίσης, στη δραματική αύξηση των δεικτών παιδικής παχυσαρκίας γεγονός το οποίο προκαλεί τεράστιο προβληματισμό σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «η χώρα μας κατέχει δυστυχώς, μια άκρως ανησυχητική πρωτιά σε ότι αφορά τον επιπολασμό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 7-9 ετών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε από τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την Παρακολούθησης Παιδικής Παχυσαρκίας».

Συνεπώς, συμπλήρωσε, τα εν λόγω αποτελέσματα καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και την αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης του με στοχευμένα μέτρα.

Ανέφερε επίσης ότι σε διεθνές επίπεδο σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Πρόληψης Χρόνιων Ασθενειών και Προαγωγής της Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, 6 στα 10 άτομα στις ΗΠΑ υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες και 4 στα 10 άτομα υποφέρουν από 2 ή περισσότερες χρόνιες ασθένειες.

«Οι ασθένειες αυτές αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία και είναι υπεύθυνες για σημαντικό αριθμό θανάτων και αναπηριών», σημείωσε.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για βελτίωση ποιότητας διατροφής

Η Δρ Κανάρη δήλωσε ότι με γνώμονα την ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας της διατροφής των Κυπρίων πολιτών, το υπουργείο έχει εντάξει στους σχεδιασμούς του για αντιμετώπιση του προβλήματος, εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και κοινότητες.

«Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο Πρόγραμμα ‘Γίνε Πρεσβευτής Υγείας’ το οποίο απευθύνεται σε παιδιά δημοτικών σχολείων με στόχο να υιοθετήσουν καλές συνήθειες ζωής», συμπλήρωσε.  

Σύμφωνα με την κ. Κανάρη, η διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση των χρόνιων ασθενειών,» και αυτό θα το επιτύχουμε επιστρέφοντας στη διατροφή της παράδοσης μας, την μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη χρήση ελαιόλαδου και την κατανάλωση, φρούτων, λαχανικών, άπαχων πρωτεϊνών όπως τα ψάρια, τα πουλερικά και τα όσπρια».

«Η υγεία μετριέται όχι μόνο με βάση τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα, αλλά και με βάση την ποιότητα ζωής του ατόμου και την ικανότητα του να συμμετέχει στην κοινωνική ζωή», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι το υπουργείο υγείας επικροτεί, ενθαρρύνει και υποστηρίζει την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σε θέματα που συμβάλλουν στην πρόληψη και προστασία της δημόσιας υγείας, όπως η ορθή διατροφή, συγχαίροντας τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων Διατροφολόγων Κύπρου για αυτή την πρωτοβουλία αλλά και τις συνεχείς δράσεις του.

«Η ενημέρωση προσφέρει γνώση και η γνώση είναι δύναμη και φέρει φως. Όταν το φως διαχέεται στην κοινωνία, το κοινό ανάβει τις δικές του δάδες», κατέληξε.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Διατροφολόγων Κύπρου (Συ.Δι.Κυ), Ελένη Ανδρέου, με τη σειρά της ανέφερε ότι η διατροφή αποτελεί ένα μοναδικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σώματος, την καλή λειτουργία του, τη διατήρηση της υγείας και της προστασίας από τις διάφορες ασθένειες.

Όπως δήλωσε, «θεωρείται ότι η λανθασμένη διατροφή και η έλλειψη της άσκησης συμβάλει στο 95% των χρόνιων παθήσεων».

Ακόμη, σύμφωνα με στοιχεία από το OECD για την Κυπριακή Δημοκρατία, οι διατροφικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης και της χαμηλής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και της υψηλής κατανάλωσης ζάχαρης και αλατιού, εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύαν περίπου το 14% όλων των θανάτων στην Κύπρο το 2019, ποσοστό χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (17%).

Ο Συ.Δι.Κυ έχει προετοιμάσει δραστηριότητες σε όλη την Κύπρο, όπως η διοργάνωση ημερίδας/συζήτησης στρογγυλής τραπέζης για το κοινό και επαγγελματίες υγείας στις 15 Μαΐου 2023 σε συνεργασία με το Κέντρο Αθλητιατρικών Ερευνών Κύπρου (ΚΑΕΚ), «Nutrition Fair» στα εμπορικά κέντρα Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου στις 14 Μαΐου από τις 10:00 π.μ. – 1:00 μ.μ. με δωρεάν σωματομετρικές μετρήσεις στο κοινό για το σωματικό βάρος και ύψος, παιχνίδια διατροφής για μικρούς και μεγάλους, προσφορά υγιεινών ποτών και εδεσμάτων και άλλα. 

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα