ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Π. Κανάρη: Αναβάθμιση υπηρεσιών υγείας με συνεργασία ΠΙΣ

10 Ιουλίου 2023, 15:21

images

Η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας με την επιστημονική συμβολή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) συζητήθηκε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας, της υπουργού υγείας και της ηγεσίας του ΠΙΣ.

Η υπουργός υγείας, Πόπη Κανάρη, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι το απόσταγμα της σημερινής συζήτησης ήταν η διασφάλιση της βιωσιμότητας και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του ΓεΣΥ, με την ουσιαστική συμβολή του ΠΙΣ.  

Όπως εξήγησε, αυτό θα μπορούσε να γίνει με συγκεκριμένες προτάσεις από τον ΠΙΣ για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε θέματα ποιότητας.

«Θέλω να τονίσω ότι ο ΠΙΣ μέσα από την εμπειρογνωμοσύνη του πρέπει να έχει λόγο σε θέματα ποιότητας και αυτό θέλουμε να αξιοποιήσουμε, αλλά να τεθούν σε εφαρμογή οι προτάσεις και από πλευράς μας να τις παρακολουθούμε», είπε.

Σημείωσε, επίσης, ότι «έχουμε εταίρους που μπορούμε να στηριχτούμε που είναι η ιατρική κοινότητα, αλλά και άλλους εταίρους που θα συμβάλουν και αυτοί με το δικό τους τρόπο στη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ», ευελπιστώντας ότι «αυτή η συνεργασία από όλες τις πλευρές θα είναι τέτοια που θα δώσουμε στον κάθε πολίτη αυτό που αναμένει, δηλαδή την ποιότητα στα θέματα υγείας».

Έμπρακτες εισηγήσεις σύντομα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, δήλωσε ότι στόχος της ιατρικής κοινότητας είναι μέσα από τον επιστημονικό ρόλο αυστηρώς να δώσουν έμπρακτες εισηγήσεις τις οποίες σύντομα θα υποβάλουν στην υπουργό υγείας και στον ΠτΔ σε μία προσπάθεια σύντομα να επανασυσταθεί μία σύσκεψη για να υλοποιηθούν.

Πρόσθεσε ότι μέσα από τα ποιοτικά κριτήρια θα διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, σημειώνοντας ότι «θέλουμε ποιότητα γιατί μέσα από την ποιότητα κρίνουμε την αποδοτικότητα και την ψηλή επίδοση του συστήματος υγείας που έχουμε όλοι, θεωρώντας την κατάκτηση σαν κοινωνικό αγαθό».

«Εμείς ως ΠΙΣ εντοπίσαμε επίσης το θέμα της ανταγωνιστικότητας, το θέμα της διασφάλισης της βιωσιμότητας των δημόσιων νοσηλευτηρίων, το οποίο θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην παροχή υπηρεσιών και κενά τα οποία θα πρέπει έμμεσα με τους αρμόδιους οργανισμούς, όπως ο ΟΚΥπΥ, μέσα από τις καινούργιες διαδικασίες να τύχουν καλύτερης διαχείρισης», είπε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι προτεραιότητα είναι οι μηχανισμοί ελέγχου και οι μηχανισμοί ποιότητας, υποδεικνύοντας ότι «οι ποιοτικές υπηρεσίες στον τόπο μας θα συνεισφέρουν στον ιατρικό τουρισμό, στην οικονομία και στην ευγενή ανταγωνιστικότητα των υπηρεσιών».

Π. Αγαθαγγέλου: Ο ΠΙΣ δεν διεκδικεί θέσεις 

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του ΠΙΣ για συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ο Δρ Αγαθαγγέλου τόνισε ότι στόχος του ΠΙΣ δεν είναι να διεκδικεί θέσεις, αλλά είναι αυστηρά η διεκδίκηση του επιστημονικού του ρόλου όπως διέπεται από τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο νόμος λέει σαφέστατα ότι ο ΠΙΣ είναι δια μέσου της αποστολής του ο θεσμικός φορέας-σύμβουλος του υπουργείου υγείας στη χάραξη πολιτικών και μέσα στο ευρύτερο φάσμα της μεταρρύθμισης αυτός ο ρόλος θα πρέπει να διασφαλιστεί ακριβώς για να μπορέσουμε να βλέπουμε την ποιότητα να υλοποιείται».

Της Ουρανίας Στυλιανού






Σχετικά Άρθρα