ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ουτοπία η συγκατοίκηση Κανάρη - Γιαννάκη στο Υπ. Υγείας

18 Αυγούστου 2023, 11:03

images

Το γυαλί έχει ραγίσει στις σχέσεις μεταξύ Κανάρη – Γιαννάκη και ανεξάρτητα από την προσπάθεια του Προέδρου Χριστοδουλίδη να δώσει πρόσκαιρα «Σολομώντεια λύση», φαίνεται ότι από τις αρχικές του προθέσεις να προστατεύσει τα αυτονόητα, δηλαδή, το σεβασμό στους θεσμούς και στις διαδικασίες από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, προτίμησε να δώσει, έστω προσωρινά, «συγχωροχάρτι».

Το σενάριο που παρέπεμπε στο να έπεφτε στα μαλακά η μετωπική σύγκρουση των δύο βασικών πυλώνων του Υπουργείου Υγείας, άρχισε να αιωρείται τα τελευταία 24ωρα, έστω και αν ήταν το πιο απόμακρο σε σχέση με τα σενάρια τα οποία συζητούνταν στο Προεδρικό για 11 συνεχείς μέρες και ο ΠτΔ άφηνε να εννοηθεί σε στενά προς τον ίδιο πρόσωπα ότι θα λάβει αυστηρά μέτρα.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που πρότασσαν σοβαρά και ευπρεπή επιχειρήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και άτομα της κοινωνικό – οικονομικής - πολιτικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας, έθεσαν επιτακτικά θέματα αρχών, ως προς το σεβασμό των θεσμών και των διαδικασιών που πρέπει να διέπουν ένα ευνομούμενο κράτος και την υποχρέωση των υπουργών να είναι θεματοφύλακες αυτών των αρχών

Η Πόπη Κανάρη, Υπουργός Υγείας, ανέδειξε μία ατεκμηρίωτη καταγγελία από ανώνυμο του διαδικτύου σε βάρος της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου ότι δήθεν τα πτυχία της δεν είναι γνήσια και ότι η ίδια δεν ομιλεί άριστα αγγλικά, δίδοντας τροφή στους οποιουσδήποτε «μασκοφόρους» του διαδικτύου να διαπομπεύουν κάθε μέρα και ώρα με τους πιο χυδαίους χαρακτηρισμούς την κ. Γιαννάκη και να ζητούν το κεφάλι της επί πίνακι.

Όλα αυτά ήταν απότοκο της αχρείαστης διαρροής των επιστολών της Υπουργού προς τη Γεν. Διευθύντρια σε ΜΜΕ, χωρίς να έχει καν γνώση ο ΠτΔ και χωρίς η ίδια η οποία θήτευσε στο δημόσιο πέραν των 33 χρόνων και διετέλεσε και πρόεδρος της κλαδικής επιτροπής της ΠΑΣΥΔΥ, να εφαρμόσει τις στοιχειώδεις διαδικασίες που επιβάλλονται από ένα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου στη διερεύνηση των οποιωνδήποτε καταγγελιών.

Ο ΠτΔ μόνο και μόνο από την καταστρατήγηση των όρων εντολής του μέλους του Υπουργικού του Συμβουλίου και ειδικότερα για το γεγονός ότι οι μονομερείς εξωθεσμικές διαδικασίες που ακολούθησε η κ. Κανάρη έπληξαν το κύρος μίας υφιστάμενης δημόσιας λειτουργού της, θα έπρεπε να την είχε παύσει.

Ο ΠτΔ, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ όλων των ΜΜΕ, προειδοποίησε την Υπουργό και τη Γενική Διευθύντρια ότι δεν θα ανεχθεί πλέον παρόμοιες συμπεριφορές και τέτοια φαινόμενα τύπου στοχευμένης διαρροής επιστολών στον Τύπο με σκοπό να πλήττονται προσωπικότητες.

Ωστόσο, αυτό που πολλοί σχολίαζαν χθες ήταν ότι ο Πρόεδρος με τη χθεσινή του απόφαση να πέσει στα μαλακά ένα τέτοιο σοβαρό θεσμικό θέμα, που ταλάνισε ένα ολόκληρο υπουργείο και προκάλεσε την αντίδραση της κοινής γνώμης, έχασε την ευκαιρία να δώσει το μήνυμα σε όλους ότι δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του σε θέματα αρχών.

Η απόφαση του ΠτΔ ήταν μονόδρομος, όχι για να πάει σπίτι της η κ. Κανάρη, απλά να σταλεί το μήνυμα σε αυτούς που κατέχουν θέσεις κλειδιά στο δημόσιο και ειδικότερα στους πολιτικούς προϊστάμενους των υπουργείων, να τηρούν και να σέβονται ευαγγελικά τους θεσμούς και τις διαδικασίες.

Η ΠΑΣΥΔΥ, όπως είχε αποκαλύψει η StockWatch ευθύς μετά που δημοσιοποιήθηκε η κρίση στο Υπουργείο Υγείας, επικοινώνησε γραπτώς με τον Πρόεδρο υποδεικνύοντας του ότι η οργάνωση, δεν δέχεται και ούτε είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί προσβολή των θεσμών και των διαδικασιών.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, μιλώντας με συνεργάτες του, δεν έκρυψε την απογοήτευση και αντίδραση του από το γεγονός της διαπόμπευσης της Γεν. Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας.

Η ΠΑΣΥΔΥ, είχε στείλει παράλληλα το μήνυμα ότι οποιαδήποτε απόφαση λάβει ο Πρόεδρος θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι η Χρ. Γιαννάκη μπήκε κατ’ ανάγκη στο χαρτοπόλεμο με την Υπουργό, διότι προκλήθηκε από την κ. Κανάρη και από τη δημοσιοποίηση της μεταξύ τους αλληλογραφίας.

Γράφτηκε κατά κόρον όλον αυτόν το καιρό σχεδόν από όλα τα ΜΜΕ, ότι το αρμόδιο θεσμικό όργανο για να μιλήσει επί των ισχυρισμών Κανάρη είναι η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), η οποία τηρεί μέχρι στιγμής σιγή ιχθύος.

Είναι μέσα από αυτές τις διαδικασίες που η ίδια η κ. Κανάρη ανέβηκε σχεδόν όλες τις βαθμίδες της δημόσιας υπηρεσίας και έφτασε μέχρι τη διευθύντρια του Κρατικού Χημείου, αφήνοντας πίσω της έργο.

Από τις ίδιες διαδικασίες πέρασε και η κ. Γιαννάκη, η οποία επίσης προήχθη μέχρι και στη θέση της Γενικής Διευθύντριας του δημοσίου, θέση την οποία κατέλαβε το 2015 στο πλαίσιο προκήρυξης της θέσης, για την οποία ενδιαφέρθηκε και είχε διεκδικήσει τότε και η κ. Κανάρη.

Τα πτυχία της κ. Γιαννάκη που αμφισβητήθηκαν και παλαιότερα πέρασαν διαχρονικά από το κόσκινο της ΕΔΥ και της αναγνώρισης τους από τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, τόσο της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας.

Χθες, παρά το γεγονός ότι ο ΠτΔ δεν το είχε ζητήσει, η κ. Γιαννάκη, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, έβαλε στο προεδρικό γραφείο όλα της τα πτυχία, τις πιστοποιήσεις γνησιότητας τους, μέχρι και φωτογραφίες από την παραλαβή των πτυχίων της στη διάρκεια της αποφοίτησης της.

Ο Πρόεδρος, παρακάμπτοντας το γεγονός, απευθύνθηκε στην κ. Κανάρη υποδεικνύοντας της ότι η κ. Γιαννάκη είναι άριστη γνώστης των θεμάτων του Υπουργείου Υγείας, κάτι το οποίο, όπως είπε, φάνηκε στην πράξη, τόσο στη διάρκεια των προσπαθειών για εφαρμογή του ΓεΣΥ, όσο και στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης.  

«Απαιτώ να συνεργαστείτε», είπε ο Πρόεδρος, το ερώτημα που γεννάται αβίαστα, είναι εφικτή η παραίνεση του ΠτΔ, όταν το γυαλί όχι μόνο έχει ραγίσει, αντίθετα, έχει διαλυθεί στα εξόν συνετέθη.

Οι πληροφορίες που αφέθηκαν από χθες να διαρρέουν, μετά τη συνάντηση των τριών στο προεδρικό, είναι ότι ο κ. Χριστοδουλίδης θα δώσει απάντηση στο θέμα Κανάρη, ενδεχομένως στο πλαίσιο ενός επικείμενου ανασχηματισμού ή και στο πλαίσιο εναλλαξιμότητας των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων.

Του Λεύκου Χρίστου

Σχετικά Άρθρα