ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οξύνεται η υπογεννητικότητα

05 Απριλίου 2022, 17:06

images

Με το ζήτημα της υπογεννητικότητας ασχολήθηκε η σημερινή συνεδρία της Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος.

Όπως δήλωσε μετά από τη συνεδρία ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, πρόεδρος της Ad Hoc επιτροπής Λίνος Παπαγιάννης, η επιτροπή έχει αποστείλει εδώ και ένα μήνα σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία υπόμνημα με προτάσεις επί του θέματος, το οποίο βασίστηκε στις απόψεις των αρμόδιων φορέων. «Δεν έχουμε λάβει κάποια επίσημη απάντηση μέχρι σήμερα από την κυβερνητική πλευρά, έχουμε όμως ενημερωθεί για κάποιες από τις προθέσεις της κυβέρνησης και δυστυχώς υπάρχουν Υπουργεία που δεν έχουν ακόμα καν εξετάσει το θέμα», είπε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ.

Αναφερόμενος σε στατιστικά στοιχεία, ο κ. Παπαγιάννης δήλωσε πως οι γεννήσεις Κυπρίων το 2011 ήταν 8.541 σε σύγκριση με 1.873 γεννήσεις από αλλοδαπούς, ενώ από την αρχή του 2022 και μέχρι σήμερα έχουν γεννηθεί 1.684 Κύπριοι και 520 αλλοδαποί. «Αν συγκρίνουμε τους αριθμούς μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς ότι στην εν λόγω κλίμακα υπάρχει μία καθοδική πορεία για τους Κύπριους σε σύγκριση με τους αλλοδαπούς. Το ότι σήμερα η Κύπρος έχει ποσοστό γεννήσεων 1,4%, που δεν είναι αρκετό ούτε για να αναπληρωθεί ο πληθυσμός, είναι ιδιαίτερα προβληματικό και γίνεται ακόμη περισσότερο, καθώς η αύξηση που έχει παρατηρηθεί σε σύγκριση με πέρυσι αφορά κυρίως ξένους», συμπλήρωσε.

«Επίσης, η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς αυξάνεται, είναι περισσότεροι οι άνθρωποι άνω των 65 σε σύγκριση με τα παιδιά κάτω των 16 και ακόμη ένα πολύ αρνητικό στοιχείο είναι ότι είμαστε η δεύτερη χειρότερη χώρα στην ΕΕ σε αυτόν τον αριθμό», υπογράμμισε ο κ. Παπαγιάννης και κάλεσε την Κυβέρνηση να πάρει άμεσες αποφάσεις καθώς «σε λίγα χρόνια δεν θα έχουμε άλλα περιθώρια να μιλούμε για αυτό το θέμα με τόση άνεση. Δεν πρόκειται σαν επιτροπή να σταματήσουμε τις προσπάθειές μας, έχει ακουστεί η πρόθεση να εγγραφεί το θέμα στο κεφάλαιο Δ’ για περαιτέρω πίεση και θεωρώ ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει κάποιες απαντήσεις».

Σε ερώτηση για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο κ. Παπαγιάννης ανέφερε πως δεν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος μέχρι το 2080 βάσει ανάλυσης.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης ανέφερε πως ως προς το ζήτημα της υπογεννητικότητας έγιναν κάποια βήματα τα προηγούμενα χρόνια από πλευράς κυβέρνησης, τα οποία και χαιρετίζουν. «Χαιρετίζουμε τη νέα στεγαστική πολιτική από το Υπουργείο Εσωτερικών που θα βοηθήσει τα νέα ζευγάρια. Αναμένουμε το νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εργασίας για τη γονική άδεια μετ’ απολαβών, όπως χαιρετίζουμε και την πρόταση για κάλυψη των τροφείων παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και παιδικές λέσχες μέχρι την ηλικία των τεσσάρων», δήλωσε.

«Πρέπει όμως να γίνουν και άλλα. Αναμένουμε την κατάθεση του τρίτου σχεδίου δημογραφικής πολιτικής από τον φορέα δημογραφικής πολιτικής να έρθει ενώπιόν μας και να το συζητήσουμε στην Επιτροπή μαζί με τις εισηγήσεις που έθεσε η Επιτροπή το τελευταίο διάστημα», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την παροχή κινήτρων προς τις νέες οικογένειες, ο κ. Αλαμπρίτης υποστήριξε πως «πρέπει να επιδοτήσουμε τις γεννήσεις, ειδικά για τρίτο και τέταρτο παιδί γιατί οι δείκτες που παρουσιάστηκαν είναι αμείλικτοι», συμπληρώνοντας πως «πρέπει να στηρίξουμε τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με αναθεώρηση όπου είναι δυνατόν των εισοδηματικών κριτηρίων για τα επιδόματα τέκνου και της προίκας του μωρού. Πρέπει να δούμε πώς προχωρούμε στην υιοθέτηση του ολοήμερου σχολείου για να στηρίξουμε τις νέες οικογένειες και να βοηθήσουμε στην εξισορρόπηση της εργασίας με την οικογενειακή ζωή».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε πως το ζήτημα της υπογεννητικότητας «πρέπει να είναι θέμα εθνικής πολιτικής και πρέπει να μπαίνει στο εθνικό εισόδημα, όπως μπαίνει για την Άμυνα», ενώ προσέθεσε πως πρέπει να καθορίζεται ένα ποσό το οποίο να επενδύεται στο θέμα των γεννήσεων, καθώς «οι γεννήσεις έχουν πέσει κάτω από το όριο ασφαλείας και έχουμε περάσει τις κόκκινες γραμμές προ πολλού».

«Επιτέλους το κράτος πρέπει να φροντίσει στο θέμα των επιδομάτων των γεννήσεων να ξεκινά από το πρώτο παιδί, να υπάρχει ένα κονδύλι σοβαρό π.χ. 5.000, στο δεύτερο να γίνει 6.000 ή 7.000, στο τρίτο να ανεβαίνει ακόμη μία δύο χιλιάδες κ.ο.κ. Επιπλέον ένα κρίσιμο ζήτημα, δεν θα κάνουμε οριζόντια πολιτική για όλες τις γεννήσεις, πρέπει να είναι ειδικά για τους Κύπριους πολίτες. Αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα, το μέλλον μας είναι προδιαγεγραμμένο», κατέληξε ο κ. Κουλίας.

Σχετικά Άρθρα