ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Όχι» κομμάτων στην αλλαγή φιλοσοφίας ΓεΣΥ

20 Μαΐου 2022, 16:26

images

Βασική προϋπόθεση είναι να μην αλλάξει η φιλοσοφία του ΓεΣΥ διαμηνύουν τα κόμματα και οι αρμόδιοι φορείς υγείας που στέκονται απέναντι στην πρόταση για τροποποίηση του νόμου του Γενικού Συστήματος Υγείας, η οποία αφορά τη δυνατότητα των γιατρών εκτός ΓεΣΥ να συνταγογραφούν φάρμακα και άλλες εξετάσεις στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος, μετά τη χθεσινή συνεδρία που έγινε επί του θέματος, ανέφερε ότι οποιεσδήποτε αλλαγές που συζητούνται δεν είναι προς τη φιλοσοφία να αλλάξει η αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, της μεγαλύτερης κατάκτησης της κοινωνίας των πολιτών.

Πρόσθεσε ότι η θέση του κόμματος είναι ότι τα λάθη, οι παραλείψεις και οι καταχρήσεις σίγουρα θα πρέπει να διορθωθούν.

«Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι με την ψήφιση του ΓεΣΥ της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης που έγινε ποτέ στον τόπο μας από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχει πρόνοια στην εν λόγω νομοθεσία του ΓεΣΥ ότι στα τρία χρόνια εφαρμογής του θα βλέπαμε λάθη, παραλείψεις, τυχόν καταχρήσεις ή τυχόν ζητήματα τα οποία όταν ψηφίζαμε το ΓεΣΥ πιθανόν να μας είχαν διαφύγει», είπε.

Ο κ. Δίπλαρος υπέδειξε ότι στόχος είναι η ποιοτικότερη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών για τους ασθενείς.

Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Λουκαΐδης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ανέφερε ότι αυτή η πρόταση νόμου στοχεύει στο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των παρόχων υγείας, των γιατρών που επέλεξαν και είναι δικαίωμα τους και είναι σεβαστό, να μείνουν εκτός ΓΕΣΥ.

«Από την αρχή που τέθηκε η ιδέα, αλλά και σήμερα, έχουμε εκφράσει την έντονη αντίθεση μας γιατί αυτή η πρόταση νόμου στοχεύει συνειδητά στο να ξηλώσει τη φιλοσοφία, αλλά και να πλήξει την αρχιτεκτονική του Γενικού Συστήματος Υγείας», δήλωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «αυτή η πρόταση νόμου, λοιπόν, δημιουργεί φυγόκεντρες τάσεις για τους γιατρούς που έχουν ενταχθεί στο ΓΕΣΥ και αυτό θα ζημιώσει πρώτα απ’ όλα τους ασθενείς. Το ζητούμενο θα έπρεπε να ήταν ακριβώς το αντίθετο. Να δοθούν, δηλαδή, εκείνα τα κίνητρα ώστε όσα νοσηλευτήρια και πάροχοι υγείας έμειναν εκτός ΓΕΣΥ, να θελήσουν να ενταχθούν στο σύστημα υγείας και όχι το ανάποδο όπως επιδιώκει η πρόταση νόμου».

Επεσήμανε επίσης ότι ακυρώνει τον θεσμό του προσωπικού ιατρού που είναι ορισμένος στο δικό μας σύστημα σε ρόλο πλοηγού, αφού εύκολα οι ασθενείς πηγαίνοντας σε γιατρούς εκτός ΓΕΣΥ, δεν θα έχουν την ανάγκη να προσφεύγουν πρώτα στον προσωπικό γιατρό για να πηγαίνουν σε ειδικούς γιατρούς εκτός ΓΕΣΥ.

Κατά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Θωμάς Αντωνίου, δήλωσε ότι «αυτή η πρόταση αλλοιώνει τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, ενώ θα δώσει κίνητρα σε γιατρούς να φύγουν από το σύστημα», σχολιάζοντας ότι «η επίκληση του ανθρώπινου δικαιώματος στην πρόσβαση στην υγεία δεν ευσταθεί, γιατί στην ουσία με τη συγκεκριμένη εισήγηση ανατρέπεται το ίδιο το δικαίωμα του ασθενή, το οποίο υλοποιείται μέσω του συστήματος υγείας».

Πρόσθεσε ότι οι οποιεσδήποτε αλλαγές στο ΓεΣΥ, που βελτιώνουν τη λειτουργία του είναι ευπρόσδεκτες, αλλά αλλαγές που αλλοιώνουν τη φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του, το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν είναι την κατάρρευση του ΓεΣΥ και του δικαιώματος του ασθενούς για ελεύθερη και ίση πρόσβαση στη υγεία, σημειώνοντας ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση δημιουργούνται δύο κατηγορίες γιατρών και δύο κατηγορίες ασθενών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι το κόμμα του δεν τάσσεται υπέρ της κατάργησης του συστήματος υγείας, για να σημειώσει ότι πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλαχθεί αυτή η διαδικασία, που λειτουργεί προς όφελος των πολιτών και των ασθενών.

Επιπλέον,  «η πρόταση Σιζόπουλου μπορεί να αποτελέσει ακόμα μια περίπτωση, που θα μπορούσαμε να την εντάξουμε στο πλαίσιο μια συνολικής συζήτησης, για να καλύψουμε και άλλες περιπτώσεις και άλλα κενά, που δημιουργούν ανισότητες και θέματα νομιμοποίησης και ατομικών ελευθερίων», είπε.

Με τη σειρά του ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία, Μιχάλης Γιακουμή, εξέφρασε τη θέση του κόμματός του ότι «το ΓεΣΥ αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση και πρέπει να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του, είναι και πρέπει να παραμείνει ως μονοασφαλιστικό σχέδιο υγείας, καθώς και να το βελτιώσουμε, ειδικότερα σε ζητήματα, ελέγχου και ποιότητας».

Τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου δίνει κίνητρα σε γιατρούς να βγουν εκτός ΓεΣΥ, ενώ συμπλήρωσε πως δημιουργεί δύο κατηγορίες γιατρών και δύο κατηγορίες ασθενών.

Προς το όφελος των ασθενών

Η ΕΔΕΚ σε σημερινή ανακοίνωση τονίζει ότι η πρόταση κατοχυρώνει την βασική φιλοσοφία του ΓεΣΥ για ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου, επιταχύνει την προσφορά ποιοτικής περίθαλψης και βοηθά τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Επεξηγεί ότι η πρόταση προνοεί να μπορεί ο ασθενής να λαμβάνει όλες τις παρεχόμενες από το σύστημα υπηρεσίες φροντίδας για τις οποίες καταβάλλει εισφορές, ανεξαρτήτως εάν ο ιατρός που τις συνταγογραφεί είναι ή όχι συμβεβλημένος με τον ΟΑΥ, κατοχυρώνει την βασική φιλοσοφία του ΓεΣΥ για ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου. 

Ακόμη, όπως υποστηρίζει, επιταχύνει την προσφορά ποιοτικής περίθαλψης στους ασθενείς και δίνει άμεση λύση στα προβλήματά τους, αφού τυχόν καθυστέρηση μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας τους.

Όπως αναφέρεται, βοηθά τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, που δεν έχουν την δυνατότητα να έχουν κάλυψη από ασφαλιστικές εταιρείες ή την δυνατότητα να καταβάλλουν  οι ίδιοι το συνολικό κόστος εξέτασης, φαρμάκων και εργαστηριακών εξετάσεων. 

«Είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς πως όσοι αντιπολιτεύονται την πρόταση αυτή, δεν έχουν αξιόπιστα επιχειρήματα αλλά ούτε και δικαιολόγησαν τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν μέχρι σήμερα αντιδράσει στις περιπτώσεις παράνομης εφαρμογής του ΓεΣΥ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα