ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΣΑΚ: Υπέρ στρατηγικής για προώθηση φυσιολογικού τοκετού

10 Απριλίου 2023, 11:20

images

Την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας για την ανάπτυξη στρατηγικής για την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού και την πρόληψη της προωρότητας, χαιρετίζει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).

Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Υγείας διοργάνωσε διήμερο εργαστήρι, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 4 Απριλίου 2023 και στο οποίο η ΟΣΑΚ εκπροσωπήθηκε από τον Οργανισμό Birth Forward με την πρόεδρο του, Ιόλη Ορφανίδη.

Στο εργαστήρι συμμετείχαν όλοι οι σχετικοί εμπλεκόμενοι φορείς, ενώ παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) καθώς και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυναικολογίας και Μαιευτικής (FIGO), ώστε να στηρίξουν τις εργασίες.

Σύμφωνα με την ΟΣΑΚ, οι λόγοι που καθιστούν την ανάπτυξη μιας τέτοιας στρατηγικής είναι παραπάνω από φανεροί.

Επικίνδυνα ψηλό το ποσοστό καισαρικών

Συγκεκριμένα, η Κύπρος σημειώνει πολύ μεγάλο ποσοστό καισαρικών (58,9% επί του συνόλου των γεννήσεων το 2021 σύμφωνα με τα δεδομένα της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας) καθώς και πολύ υψηλά ποσοστά προωρότητας, με 1 στα 10 παιδιά να γεννιούνται πρόωρα (11.3% των ζώντων νεογνών).

Σημειώνει, επίσης, ότι η καισαρική τομή αν και είναι μια ασφαλής και σωτήρια διαδικασία, παραμένει μία εγχείρηση, η οποία θέτει σε ρίσκο τη ζωή της μητέρας και του παιδιού, όταν γίνεται χωρίς ιατρικές ενδείξεις.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ποσοστό πάνω από 10% καισαρικών τομών επί του συνόλου του πληθυσμού δεν συμβάλλει σε βελτιωμένους περιγεννητικούς δείκτες.

Η ΟΣΑΚ υποστηρίζει την πρωτοβουλία του υπουργείου υγείας και την αποφασιστικότητα που επέδειξε η ίδια η Υπουργός, ευελπιστώντας ότι σύντομα θα εφαρμοστούν δράσεις για την υλοποίησή της Εθνικής Στρατηγικής. 

«Οι οργανωμένοι ασθενείς (αν και η εγκυμοσύνη και ο τοκετός δεν είναι ασθένεια) στέκονται στο πλευρό του Υπ. Υγείας και είναι έτοιμοι να συνεχίσουν την άψογη μέχρι τώρα συνεργασία τους με τους υπόλοιπους φορείς προς επίτευξη των στόχων που θα τεθούν στη στρατηγική», καταλήγει.

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα