ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΣΑΚ: Ανώτατη διάκριση σε τέως Υπ. Υγείας και τέως πρόεδρο ΟΑΥ

22 Μαΐου 2023, 16:42

images

Την ανώτατη διάκριση «συνήγορος του ασθενή» για την τεράστια προσφορά τους προς τους Κύπριους ασθενείς υλοποιώντας την μεγάλη μεταρρύθμιση της υγείας με την εφαρμογή του ΓεΣΥ απένειμε ο ΠτΔ στον τέως Υπουργό Υγείας και τέως πρόεδρο του ΟΑΥ, εκ μέρους της ΟΣΑΚ, στο Επιστημονικό Συνέδριο της ΟΣΑΚ που πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαΐου 2023.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΟΣΑΚ, η ανώτατη διάκριση δόθηκε στον τέως Υπουργό Υγείας και νυν Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου και τέως Πρόεδρο Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Θωμά Αντωνίου.

Την προσφορά τους εξήρε ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας, ο οποίος αναφέρθηκε στις αντίξοες συνθήκες και τα πολλαπλά εμπόδια και προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν στην πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Σημειώνεται ότι στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, ανάλωσαν όλες τις δυνάμεις τους και χωρίς να λογαριάσουν κόπο και χρόνο, κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα όραμα δεκαετιών, ανταποκρινόμενοι πλήρως στις προσδοκίες και διεκδικήσεις των πολιτών και των ατόμων με χρόνιες παθήσεις.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης έχει απονείμει το βραβείο της ΟΣΑΚ για την «Πολύχρονη Δράση/ Προσφορά στον Κύπριο Ασθενή» στους κύριους Χριστάκη Χριστοδουλίδη, Τάσο Αναστασίου, Κλείτο Πισσή, Ηλιόφωτο Κακουλλή και στους μακαριστούς Χρυσόστομο Χριστοδουλίδη και Μιχάλη Καπετάνιο. 

Την προσφορά τους εξήρε ο Γραμματέας της ΟΣΑΚ Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο τους και στις προσπάθειες τους για τη σύσταση του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου και έπειτα στη δημιουργία του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Όπως αναφέρεται, τη δεκαετία 1980 – 1990, τότε που οι παροχές και οι υπηρεσίες προς τα άτομα με αναπηρίες και με χρόνιες παθήσεις, ήταν μηδαμινές, μια ομάδα από γονείς παιδιών με αναπηρίες, οργανώθηκαν, προσέλαβαν φυσιοθεραπεύτρια με την οποία γύριζαν τα χωριά και τις κοινότητας όπου υπήρχαν ασθενείς και τους παρείχαν τροχοκαθίσματα, κρεβάτια, ράμπες και όλα τα απαιτούμενα για τη διαβίωση τους.

«Με τις ενέργειες αυτής της ομάδας και σε συνεργασία με το Δρ. Λεύκο Μίττλετον, κατάφεραν να εξασφαλίσουν μέσω των Ηνωμένων Εθνών το χώρο και το ποσό για τη δημιουργία του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Ενός κέντρου που εξυπηρετούσε ποικιλοτρόπως όλους τους ασθενείς με νευρολογικά και νευρομυϊκά νοσήματα στην Κύπρου και που διεξάγει έρευνες για τη Μυϊκή Δυστροφία και άλλες κληρονομικές παθήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση. 




Σχετικά Άρθρα