ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΣΑΚ: Άλυτα τα πραγματικά προβλήματα των ασθενών

10 Απριλίου 2023, 14:30

images

Άλυτα παραμένουν τα πραγματικά προβλήματα των ασθενών, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), επισημαίνοντας ότι η προσοχή των πολιτικών κομμάτων και όχι μόνο έχει στραφεί σε ζητήματα του ΓεΣΥ που δεν αφορούν τα πραγματικά προβλήματα των ασθενών.

Η ΟΣΑΚ, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι αυτό που πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση, τη Βουλή και τον ΟΑΥ αυτή τη στιγμή «είναι η διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί και αφορούν την εξυπηρέτηση των ασθενών, την πρόσβαση τους σε υπηρεσίες και φάρμακα, την αντιμετώπιση των λιστών αναμονής σε διάφορες ιατρικές ειδικότητες και την ενδυνάμωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων τα οποία δεν έχουν ακόμα καταφέρει να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά στο πλαίσιο του ΓεΣΥ ώστε να προσελκύσουν ασθενείς».

Όπως σημειώνει, «η επιστροφή πολιτών στα δημόσια νοσηλευτήρια και προς όφελος του ΟΚΥπΥ θα είναι, αλλά και προς όφελος του ΓεΣΥ γενικότερα καθώς αρκετές από τις λίστες αναμονής οι οποίες σήμερα υπάρχουν σε ιδιώτες γιατρούς θα μειωθούν και έτσι θα διευκολυνθεί η πρόσβαση ασθενών στις υπηρεσίες που χρειάζονται την ώρα κατά την οποία τις χρειάζονται και χωρίς πολλούς μήνες αναμονής».

Ακόμη, η διόρθωση λανθασμένων αποφάσεων οι οποίες λήφθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια από τον ΟΑΥ, επίσης πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα αυτή τη στιγμή προς όφελος των ασθενών, τονίζει.

Ως εκ τούτου, η ΟΣΑΚ θέτει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την υπουργό Υγείας προ των ευθυνών τους, υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητά τους πρέπει να είναι η επίλυση των πρακτικών προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν υπηρεσίες υγείας.

Προτεραιότητα τα προβλήματα των ασθενών 

Παράλληλα, η ΟΣΑΚ αναφέρεται στην κατάθεση δύο προτάσεων νόμου οι οποίες αφορούν μεν τους ασθενείς, αλλά είναι δευτερευούσης σημασίας ζητήματα.

Προσθέτει, ακόμη, ότι «δημοσιεύματα φέρνουν στο φως ζητήματα τα οποία στο παρελθόν έχουν συζητηθεί πάρα πολλές φορές και οι αποφάσεις που λήφθηκαν, είχαν ως επίκεντρο την εξυπηρέτηση των ασθενών».

Η ΟΣΑΚ υπογραμμίζει ότι η κατάθεση προτάσεων οι οποίες θα οδηγήσουν σε ατέρμονες συζητήσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα τα προβλήματα των ασθενών να περάσουν σε δεύτερη μοίρα, χάριν λαϊκισμού και εντυπώσεων σε κάποιες περιπτώσεις, πρέπει να αποφευχθούν. 

«Τα προηγούμενα δύο χρόνια δυστυχώς, η προσοχή αλλά και ο δημόσιος διάλογος αναλώθηκαν σε θέματα τα οποία ήταν μεν σοβαρά, δε σχετίζονταν δε με τους ασθενείς και τον τρόπο εξασφάλισης ποιοτικών υπηρεσιών υγείας», σημειώνει.

Τονίζει ότι τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες/ασθενείς αυτή τη στιγμή είναι πολλά και σοβαρά, αφορούν στρεβλώσεις οι οποίες δεν σχετίζονται με τη νομοθεσία του ΓεΣΥ και πρέπει να επιλυθούν χωρίς οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση.

«Προς το παρόν δεν θα μπούμε στη διαδικασία να θέσουμε ερωτήματα για τη σκοπιμότητα των ενεργειών οι οποίες γίνονται το τελευταίο διάστημα, αν και εύλογα μπορεί να  διερωτηθεί κάποιος για το αν ορισμένοι πολιτικοί έχουν κατανοήσει ότι επίκεντρο των κινήσεων τους πρέπει να είναι πάντα οι ασθενείς», καταλήγει.

Ο.Σ.


Σχετικά Άρθρα