ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ορφανό από κλίνες το νοσοκομείο Πάφου

10 Δεκεμβρίου 2019, 09:30

images

Σοβαρή έλλειψη χειρουργών έχει το νοσοκομείο Πάφου, οι ιθύνοντες του οποίου σήμερα έχουν αναστείλει τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι εν λόγω εγχειρήσεις είχαν προγραμματιστεί να γίνουν σήμερα, ωστόσο, η έλλειψη  κλινών και ο μειωμένος αριθμός ιατρικού δυναμικού καθιστούν δύσκολο κάτι τέτοιο, τουλάχιστον για τα επόμενα 24ωρα, μέχρι που οι αρμόδιες υπηρεσίες επιλύσουν το πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της συντεχνίας κυβερνητικών ιατρών ενώπιον του οποίου θέσαμε το θέμα, επιβεβαίωσε τη δυστοκία που υπάρχει επί του συγκεκριμένου θέματος στο νοσοκομείο Πάφου.

Όπως ανέφερε, η συντεχνία ενημερώθηκε για το πρόβλημα χθες.

Εξήγησε ότι ο βασικός λόγος που έχουν ανασταλεί οι εγχειρήσεις είναι γιατί δεν υπάρχει επαρκής αριθμός κλινών και γιατί έχει μειωθεί και ο αριθμός των χειρουργών, κάποιοι εκ των οποίων έχουν μετακινηθεί στον ιδιωτικό τομέα.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα υπάρξει η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί ανά πάσα στιγμή οποιοδήποτε επείγον περιστατικό, ο κ. Κούμας σημείωσε ότι σε μία τέτοια περίπτωση η διεύθυνση του νοσοκομείου θα επιληφθεί της περίπτωσης όπως επιβάλλεται.

Ωστόσο, όπως είπε, τα περιστατικά που εντάσσονται στις λεγόμενες λίστες αναμονής θα πρέπει να περιμένουν.

Εξήγησε ότι η έλλειψη κλινών στην ιατρική μπορεί να συμβεί, κυρίως όταν προκύπτουν επιδημίες.

 «Επειδή όμως στην ιατρική υπάρχουν συνεχώς απρόβλεπτα περιστατικά θα πρέπει εκ των προτέρων να χαραχθεί σωστός προγραμματισμός, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να έχουν πετύχει όλο αυτόν τον καιρό», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ και επεσήμανε:

 «Η πρόληψη στην ιατρική είναι το ήμιση της θεραπείας των ασθενών. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε πρόληψη είμαστε καταδικασμένοι. Πρέπει όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα θέματα υγείας να έχουμε σωστή αντίληψη και να ενεργούμε έγκαιρα. Μιλάμε για την υγεία όλως μας που είναι το υπέρτατο αγαθό».

Απευθυνόμενος στον ΟΚΥπΥ και στον υπουργό υγείας ο κ. Κούμας υπέδειξε ότι ο συντονιστικός τους ρόλος είναι καθοριστικός.

 «Ο υπουργός υγείας θα πρέπει επίσης ως θεματοφύλακας της υγείας να συμπεριφέρεται έτσι και να αποφεύγει τη σύγκρουση με τους λειτουργούς της υγείας που είναι οι βασικοί του εταίροι», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ.  

Σχετικά Άρθρα