ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ορατός κίνδυνος απώλειας ακοής από χρήση βιντεοπαιχνιδιών

28 Ιανουαρίου 2024, 06:00

images

Οι παίκτες βιντεοπαιχνιδιών μπορεί να κινδυνεύουν με μη αναστρέψιμη απώλεια ακοής ή επίμονο βούισμα στα αυτιά, διαπιστώνει η ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης BMJ Public Health.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανάλυση υποδηλώνει ότι τα επίπεδα ήχου που αναφέρονται σε μελέτες 53.833 ατόμων, συχνά πλησιάζουν ή υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια ασφαλείας.

Την ίδια ώρα,  δεδομένης της δημοτικότητας αυτών των παιχνιδιών, υπογραμμίζουν ότι απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες από τους φορείς δημόσιας υγείας για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους.

Όπως υποστηρίζουν, ενώ τα ακουστικά και οι μουσικοί χώροι έχουν αναγνωριστεί ως πηγές δυνητικά επικίνδυνων επιπέδων ήχου, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί η ανάλογη προσοχή στις επιπτώσεις των βιντεοπαιχνιδιών στην ακοή.

«Τα βιντεοπαιχνίδια παίζονται συχνά για μεγάλες χρονικές περιόδους και σε υψηλά επίπεδα ήχου», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Lauren Dillard, PhD, AuD, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι παίκτες βιντεοπαιχνιδιών που διατηρούν σε υψηλή ένταση το επίπεδο ήχου για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο μόνιμης απώλειας ακοής ο οποίος προκαλείται από τον έντονο ήχο και εμβοών».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι βάσει των εκτιμήσεών τους, πάνω από 1 δισεκατομμύριο νέοι παγκοσμίως, διατρέχουν κίνδυνο απώλειας ακοής λόγω μη ασφαλών συνηθειών ακρόασης.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, ο επιτρεπόμενος χρόνος στον οποίο μπορεί να εκτεθεί ένα άτομο σε ήχο 83dB (ντεσιμπέλ) είναι 20 ώρες την εβδομάδα, ενώ για 86dB είναι 10 ώρες. Για 92dB είναι 2,5 ώρες και για 98dB, 38 λεπτά.

Σε ότι αφορά τα παιδιά που είναι χρήστες βιντεοπαιχνιδιών,  τα επιτρεπόμενα επίπεδα έκθεσης είναι χαμηλότερα – 75dB για 40 ώρες την εβδομάδα.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τα παιδιά μπορούν να ακούν με ασφάλεια ήχους 83dB για περίπου 6,5 ώρες, ήχους 86dB για περίπου 3,25 ώρες, ήχους 92dB για 45 λεπτά και ήχους 98dB για μόλις 12 λεπτά την εβδομάδα.

«Υπάρχουν δύο παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο απώλειας ακοής που προκαλείται από θόρυβο και εμβοών – πόσο δυνατός είναι ο ήχος και πόσο καιρό εκτίθεστε σε αυτόν. Εάν χρησιμοποιείτε ακουστικά ή ακουστικά gaming, είναι πολύ σημαντικό να μην υπερβαίνετε τα ασφαλή όρια έντασης ήχου στη συσκευή σας», τόνισε ο Φράνκι Όλιβερ, καθηγητής  ακοολογίας στο φιλανθρωπικό ίδρυμα απώλειας ακοής RNID.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ενήλικες μπορεί να εμφανίσουν βλάβη στην ακοή τους όταν έχουν περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα έκθεση σε όγκους υψηλότερους από 80 ντεσιμπέλ. Αλλά όταν η ένταση είναι υψηλότερη, η βλάβη της ακοής μπορεί να συμβεί πολύ πιο γρήγορα, τονίζουν.

Συστάσεις ΠΟΥ για ασφαλή ακρόαση

Ο ΠΟΥ, όπως αναφέρει σε εβδομαδιαίο του σημείωμα, επικεντρώνεται στη σημασία της ασφαλούς ακρόασης για τη διατήρηση της καλής ακοής, σημειώνοντας ότι η έκθεση σε δυνατούς θορύβους, όπως η κίνηση των αυτοκινήτων, οι κατασκευαστικές εργασίες, τα θορυβώδη περιβάλλοντα γραφείου ή η δυνατή μουσική αποτελούν τις βασικότερες αιτίες που προκαλούν βαρηκοΐα.

Για τον λόγο αυτό, τονίζει τη σημασία του ελέγχου της έκθεσης σε δυνατούς ήχους ως μέσο πρόληψης για την απώλεια ακοής. 

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ένα στα πέντε άτομα παγκοσμίως παρουσιάζει μια μορφή βαρηκοΐας, ενώ το 2050 το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο ένα στα τέσσερα άτομα. Το 2050 ο αριθμός των βαρήκοων αναμένεται να υπερβεί τα 2 δισ.

Παράλληλα, 1,1 δισ. άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο εμφάνισης βαρηκοΐας λόγω επισφαλών συνθηκών ακοής.

Τέλος 200 εκατομμύρια άτομα, τα περισσότερα από τα οποία είναι παιδιά, πάσχουν από διάφορες χρόνιες λοιμώξεις του ακουολογικού συστήματος, πολλές φορές λόγω μη ασφαλούς ακρόασης και έκθεσης σε επίπεδα ήχου ψηλότερα από τα επιτρεπόμενα.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα