ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Όπλο» η φυσιοθεραπεία στη μάχη κατά καρκίνου μαστού

10 Νοεμβρίου 2022, 10:48

images

Σημαντικό ρόλο στην μάχη κατά του καρκίνου του μαστού, έχει η φυσιοθεραπεία η οποία αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας  καθώς επιφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική υγεία των ασθενών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου που πλήττει τον γυναικείο πληθυσμό παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πάνω από 2 εκατομμύρια γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού το 2020, ενώ κάθε χρόνο στην Κύπρο καταγράφονται εκατοντάδες νέες περιπτώσεις. Ο καρκίνος του μαστού δεν αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες με τις διαγνώσεις στον ανδρικό πληθυσμό να παρουσιάζουν αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Εντούτοις, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί πλέον μια αντιμετωπίσιμη πάθηση για μεγάλη μερίδα ασθενών, με τα ποσοστά θνησιμότητας να έχουν μειωθεί αισθητά. Παράλληλα έχει βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής των ασθενών, λόγω της ιατρικής προόδου, των νέων μεθόδων διαχείρισης και αντιμετώπισης των συμπτωμάτων καθώς και της εμπειρίας και εξειδίκευσης που διαθέτουν οι επαγγελματίες υγείας.

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπείες όπως χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή/και φαρμακοθεραπεία, υποφέρουν από συμπτώματα όπως έντονοι μυοσκελετικοί πόνοι, δυσκαμψία και αισθητή αδυναμία στα άνω άκρα. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως η φυσιοθεραπεία συνεισφέρει σημαντικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, επιταχύνοντας τη διαδικασία ίασης. Παράλληλα, συμβάλλει στην υποχώρηση πιθανών παρενεργειών όπως η κόπωση, η οστεοπόρωση και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

Η φυσιοθεραπεία περιλαμβάνει εύρος θεραπευτικών ασκήσεων, προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε ασθενούς, με βάση τα συμπτώματα και το ιατρικό τους ιστορικό. Ανάμεσα στις αποτελεσματικότερες πρακτικές για τους πάσχοντες από καρκίνο του μαστού, είναι η αεροβική άσκηση, η λεμφική μάλαξη, η κινησιοθεραπεία και η υδροθεραπεία.

Η υδροθεραπεία ανήκει στις δημοφιλέστερες λύσεις φυσιοθεραπείας, καθώς απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και στοχεύει στην ανάπτυξη, τη διατήρηση και τη διασφάλιση της μέγιστης κινητικής ικανότητας των ασθενών. Επιπρόσθετα, η φυσιοθεραπεία αξιοποιεί ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις και νευροδυναμικές τεχνικές για την ευαίσθητη περιοχή των άνω άκρων. Η δυσκολία και το επίπεδο έντασης των ασκήσεων αυξάνονται προοδευτικά, υπό την επίβλεψη του φυσιοθεραπευτή, με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του ασθενούς.

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας συνδράμει ενεργά στην πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού καθώς και στη βελτίωση του τρόπου ζωής των ασθενών. Σε όλα τα φυσιοθεραπευτήρια του ΟΚΥπΥ εντός των Νοσηλευτηρίων του  (ΓΝ Λευκωσίας, ΓΝ Λάρνακας, ΓΝ Λεμεσού, ΓΝ, Πάφου, ΓΝ Αμμοχώστου, Νοσοκομείο Τροόδους), προσφέρονται πολλαπλές φυσιοθεραπευτικές υπηρεσίες και εφαρμόζονται εξειδικευμένες φυσιοθεραπευτικές τεχνικές. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας λειτουργεί επίσης, τμήμα υδροθεραπείας με θερμαινόμενες πισίνες εσωτερικού χώρου κατάλληλες και για άτομα με αναπηρία (ΑΜεΑ) και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Κινητήρια δύναμη των Τμημάτων Φυσιοθεραπείας, είναι οι επαγγελματίες υγείας που το στελεχώνουν. Οι φυσιοθεραπευτές και οι νοσηλευτές του ΟΚΥπΥ έχουν πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση σε μυοσκελετικές, νευρολογικές και αναπνευστικές παθήσεις καθώς, και στην μετεγχειρητική αποκατάσταση ασθενών με καρκίνο του μαστού.

Ο ΟΚΥπΥ, ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο, συνεχίζει να εξελίσσεται και να αναβαθμίζεται έχοντας πάντοτε ως στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση και φροντίδα των ασθενών.

Περισσότερες πληροφορίες για τα τμήματα Φυσιοθεραπείας του ΟΚΥπΥ μπορείτε να βρείτε  στους ακόλουθους συνδέσμους:

ΓΝ Λευκωσίας

https://shso.org.cy/clinic/tmima-fysiotherapeias/

ΓΝ Λάρνακας

https://shso.org.cy/clinic/fysiotherapeias/

ΓΝ Λεμεσού

https://shso.org.cy/clinic/fysiotherapeftirio/

ΓΝ Πάφου

https://shso.org.cy/clinic/fysiotherapeias-2/

ΓΝ Αμμοχώστου

https://shso.org.cy/clinic/644124/

Νοσοκομείο Τροόδους

https://shso.org.cy/klinikes-nosokomeio-troodous/

Σχετικά Άρθρα