ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΠΑΚ: Θετικό βήμα η ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας

07 September 2023, 15:30

images

Ως θετικό βήμα προόδου για διευκόλυνση της μετακίνησης ατόμων με αναπηρίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζει o πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), Δημήτρης Λαμπριανίδης τη νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εισαγωγή μιας τυποποιημένης ευρωπαϊκής κάρτα αναπηρίας.

«Ελπίζουμε ότι θα υλοποιηθεί με επιτυχία και θα δώσει την ευκαιρία στα ΑμεΑ να διακινούνται σε μεγαλύτερο βαθμό για διαφορετικούς λόγους όπως υγεία, εκπαίδευση, εργασία, ψυχαγωγία κ.α. εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε στο YgeiaWatch.

Όπως ανέφερε ο κ. Λαμπριανίδης, ειδικά για τα άτομα με σοβαρές κινητικές αναπηρίες, είναι απαραίτητο να αυξηθεί και η προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον όπως και η σχετική πληροφόρηση για να μπορέσουν να απολαύσουν αυτή τη δυνατότητα την οποία η ΕΕ θέλει να προσφέρει.

Η πρόταση της Επιτροπής εισάγει μια τυποποιημένη ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας και ενισχύει την ισχύουσα ευρωπαϊκή κάρτα στάθμευσης για άτομα με αναπηρία. Και οι δύο κάρτες θα αναγνωρίζονται σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας θα χρησιμεύει ως αναγνωρισμένη απόδειξη αναπηρίας σε ολόκληρη την ΕΕ, παρέχοντας ισότιμη πρόσβαση σε ειδικούς όρους και προτιμησιακή μεταχείριση στις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων, για παράδειγμα, σε μεταφορές, πολιτιστικές εκδηλώσεις, μουσεία, κέντρα αναψυχής και αθλητισμού, ή πάρκα αναψυχής. Θα εκδίδεται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και θα συμπληρώνει τις υφιστάμενες εθνικές κάρτες ή τα υφιστάμενα εθνικά πιστοποιητικά.

Μ.Μ. 

Σχετικά Άρθρα