ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θορυβήθηκαν για κρούσματα Covid, σκέψεις για επαναφορά μάσκας

09 Νοεμβρίου 2022, 06:49

images

Καμπανάκι κτύπησε στο Υπουργείο Υγείας, η αύξηση των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα, με τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χατζηπαντέλα να συγκαλεί σήμερα σύσκεψη με τη συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή για τον κορωνοϊό, για την ανασκόπηση των νέων δεδομένων.

Ο κ. Χατζηπαντέλα, υπό τη σκιά της σταδιακής επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών αναμένεται πως θα ζητήσει από τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής την κατάθεση συγκεκριμένων εισηγήσεων, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί και πρόταση για επαναφορά της προστατευτικής μάσκας κατ’ αρχήν στους κλειστούς χώρους.

Να σημειωθεί ότι στην τελευταία εβδομαδιαία αναφορά του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι από τις 28 Οκτωβρίου μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2022, έχουν επιβεβαιωθεί 3544 νέες μολύνσεις, με το ποσοστό θετικότητας να εκτοξεύεται στο 5,62%.

Ανακοινώθηκαν, επίσης, 6 θάνατοι ασθενών εξαιτίας επιπλοκών από τη νόσο Covid-19. Στις κρατικές δομές, νοσηλεύονται 70 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 9 σε σοβαρή κατάσταση.

Παρόλα αυτά οι επιδημιολόγοι καθησυχάζουν εκτιμώντας ότι ο κορωνοϊός άρχισε να αποδυναμώνεται, αν και θα συνεχίσει να συνυπάρχει στην κοινότητα.

Δεν θα στηρίξω την επαναφορά της μάσκας

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «εμείς δεν ανησυχούμε, εντούτοις φαίνεται ότι ανησύχησε ο Υπουργός Υγείας λόγω της τελευταίας αύξησης των κρουσμάτων και συγκάλεσε τη σύσκεψη».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο της επαναφοράς της μάσκας σε κλειστούς χώρους, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «εάν τεθεί στη σύσκεψη δεν θα στηρίξω τη συγκεκριμένη πρόταση» είπε και επεσήμανε ότι «θα πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου ακόμη 2-3 εβδομάδων. Θα πρέπει να δούμε επίσης πως αντιμετωπίζουν την κατάσταση και οι άλλες χώρες».

Σύμφωνα εντούτοις με τον κ. Καραγιάννη, ο ιός θα συνεχίσει να συνυπάρχει ανάμεσα μας και το ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί το κατά πόσο ήπια θα συνεχίσει να είναι η νόσηση από τον κορωνοϊό, διότι εάν εξελιχθεί σε κάποιο στάδιο όπως ένα κοινό κρυολόγημα, τότε δεν χρειάζονται οποιαδήποτε μέτρα.

Σχετικά με την τέταρτη δόση εμβολίου, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι μόνο ένα 21% έχει εμβολιασθεί και συνέστησε όπως εμβολιασθούν οι πολίτες διότι σταδιακά η ανοσία θα εκλείψει από την κοινότητα με τον κίνδυνο να φουντώσει ξανά η ασθένεια, διότι η ανοσία από τα εμβόλια μετά τον έκτο μήνα αρχίζει να πέφτει.

Δεν υπάρχει λόγος να αγχωνόμαστε 

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Μαρία Κολιού, είπε στη StockWatch ότι «δεν υπάρχει λόγος για την ώρα να αγχωνόμαστε, αν και θεωρώ ότι είναι σωστό κάποιος να φέρει την προστατευτική μάσκα σε κλειστούς χώρους».

Σημείωσε ότι «παρόλα αυτά δεν συμφωνώ στην επιβολή οποιωνδήποτε μέτρων αυτή τη στιγμή διότι για την ώρα φαίνεται ότι έχει εξασθενίσει ο ιός και δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα, αρκεί όμως να αξιοποιηθούν οι αντιιϊκές θεραπείες κατά του κορωνοϊού».

Η κ. Κολιού, κάλεσε επίσης τους πολίτες από 65 χρόνων και άνω και όσους ασθενείς είναι ανοσοκατεσταλμένοι να εμβολιαστούν με την τέταρτη δόση του εμβολίου.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα