ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΝΕΚ: Εκστρατεία ενημέρωσης για οδική ασφάλεια «Κάν’ το για όλους»

27 Ιουνίου 2023, 13:54

images

Εκστρατεία ενημέρωσης για την οδική ασφάλεια πραγματοποιεί ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) με το μήνυμα «Κάν’ το για όλους» και με κεντρικό πρόσωπο της εκστρατείας την πρέσβειρα Οδικής Ασφάλειας, Ραφαέλα Μιλτιάδους.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, σημειώθηκε ότι η εκστρατεία θα στοχεύσει στη μετάδοση και εμπέδωση της σημασίας που έχει η τήρηση των κανόνων της οδικής κυκλοφορίας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τόσο της δικής μας όσο αυτής των χρηστών του οδικού δικτύου, και με βάση τους τέσσερεις βασικούς πυλώνες: της ταχύτητα, το αλκοόλ, το κράνος/ζώνη και το κινητό.

Προς τον σκοπό αυτό, κεντρικό πρόσωπο της εκστρατείας, θα είναι η Ραφαέλα Μιλτιάδους, πρέσβειρα Οδικής Ασφάλειας, η οποία το 2019, μετά από τροχαίο και βρισκόμενη στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, υπέστη ολική παραπληγία στα κάτω άκρα, της οποίας η ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα της έσωσε τη ζωή και έγινε ο λόγος που λίγο καιρό αργότερα, ανέλαβε τον ρόλο της «Πρέσβειρας Οδικής Ασφάλειας».

Η κ. Μιλιτιάδους από το 2021 μέχρι και σήμερα, πραγματοποιεί εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού, για την αναγκαιότητα της τήρησης των κανόνων οδικής κυκλοφορίας και την ανάπτυξη κουλτούρας αποδοχής και συμπερίληψης.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία της Αστυνομίας είναι ότι δεκάδες θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν απλά τηρούνταν οι κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΝΕΚ, Κλεάνθης Κουτσόφτας, ανέφερε ότι «μέσα από αυτή τη συζήτηση μπορούμε να προχωρήσουμε και εμείς σε κάποιες εισηγήσεις προς το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας και αν καταφέρουμε να κατηγοριοποιήσουμε τις ανάγκες, τότε θα μπορούμε να διορθώσουμε αρκετά πράγματα, τι χρειάζεται για τους ενήλικες ώστε να συνεχίσει η εκστρατεία της πρόληψης που είναι απαραίτητη».

 Όπως είπε, «ευελπιστούμε ότι μέσα από αυτή την εκστρατεία θα αναδειχθούν αυτά τα θέματα και θα είμαστε και εμείς σε θέση να προχωρήσουμε ως Οργανισμός σε νέες εισηγήσεις και ευελπιστούμε ότι θα διορθώσουμε και θα μειώσουμε τον κίνδυνο που υπάρχει στο οδικό δίκτυο».

Η κ. Μιλτιάδους σημείωσε ότι δεν υπάρχει μία λύση αλλά θα πρέπει να δοθεί μία ολιστική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος. Ανέφερε ότι «πρέπει εμείς να είμαστε το παράδειγμα στα μικρά παιδιά και η αλλαγή πρέπει να γίνει σήμερα. Εμείς πρέπει να τους δείξουμε τι πρέπει να κάνουν σωστά».

Περιέγραψε επίσης μία δική της εμπειρία στην οποία η ίδια διασταύρωνε τον δρόμο από την διάβαση πεζών όντας η ίδια στο αναπηρικό κάθισμα. Όπως ανέφερε, «μου έτυχε να σταματήσει αυτοκίνητο για να περάσω και επειδή λόγω ύψους με το αναπηρικό κάθισμα, τα πίσω αυτοκίνητα δεν μπορούσαν να με δουν και επειδή δεν μπορούσαν καθόλου να περιμένουν, έκαναν την εξυπνάδα να προσπεράσουν με αποτέλεσμα στο παραμικρό να γλυτώσουμε τη σύγκρουση».

Εκπρόσωποι της Αστυνομίας Κύπρου, ανέφεραν στη διάσκεψη ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Αστυνομίας υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τη σωστή χρήση του οδικού δικτύου, αλλά και ενημέρωση για σημεία όπου υπάρχει πυκνή τροχαία κίνηση για να μπορεί να τα αποφύγει ο κόσμος. 

Αναφέρθηκε, επίσης, ότι στα σχολεία υπάρχει ο αστυνομικός της γειτονιάς και ο αστυνομικός της οδικής ασφάλειας που καθημερινά είναι στα σχολεία.

Σημειώθηκε ότι φέτος, ήταν η πρώτη χρονιά μετά την πανδημία, που επισκέφθηκαν το πάρκο οδικής ασφάλειας της Αστυνομίας περίπου 10 χιλ. παιδιά, στο οποίο κάνουν θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στο πάρκο, το οποίο είναι μία μικρογραφία του οδικού δικτύου.

Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών, έχει ανακοινώσει ότι η Κύπρος πήρε την τρίτη καλύτερη θέση στην Ευρώπη με την μείωση των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων πέρσι. Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας, «πρέπει να αποκτήσουμε κουλτούρα και ευθύνη όλοι μας για τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή».

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα