ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ολοταχώς σε πλήρη άρση μέτρων κατά COVID-19

18 Απριλίου 2022, 06:00

images

Με τον αριθμό των κρουσμάτων και των νοσηλειών να έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, το ενδεχόμενο για νέες χαλαρώσεις ή ακόμα και η πλήρης άρση των μέτρων φαίνεται να βρίσκονται στο πεδίο των αποφάσεων.

Σε πρόσφατες δηλώσεις ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, απαντώντας για το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλαρώσεων, ανέφερε ότι στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Μεγάλη Δευτέρα, θα ακούσει προσεχτικά  τους επιστήμονες και «αν εισηγηθούν να έχουμε επιπρόσθετες χαλαρώσεις, τότε θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού την Τετάρτη για να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις».

Αναφερόμενος στο κατά πόσο πλησιάζει η απαλλαγή από τους περιορισμούς στο νησί, ο κ. Χατζηπαντέλας δήλωσε ότι εάν συνεχιστεί η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και των νοσηλειών όπως υπήρξε τις τελευταίες ημέρες, καθώς και εάν δεν έρθουμε αντιμέτωποι με μία νέα μετάλλαξη, «τότε θα είμαστε κοντά στην απαλλαγή από τους περιορισμούς όπως και οι άλλες χώρες», συμπλήρωσε.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Μαρία Κολιού, μιλώντας στο YgeiaWatch για το ενδεχόμενο πλήρης άρσης μέτρων ανέφερε ότι αυτό θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί στην επερχόμενη συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής με τον Υπ. Υγείας, με κριτήριο τα δεδομένα που θα έχουν.

Αναφορικά με την πρόσφατη κατάσταση που επικρατεί στο νησί λόγω της πανδημίας, δήλωσε ότι υπάρχει μία σταθερή μείωση θετικών κρουσμάτων που φτάνει στο 2.1%.

Πρόσθεσε ακόμη ότι επικρατεί μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και ότι αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό των πολιτών και στη θωράκιση τους από τη μετάλλαξη Όμικρον 1 και 2.

Κληθείς να σχολιάσει για την πρόκληση ανησυχίας αναφορικά με την καινούργια μετάλλαξη «ΧΕ», που αποτελεί ένα συνδυασμό της μετάλλαξης Όμικρον 1 και 2, δήλωσε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμα για τη βαρύτητα της μετάλλαξης αυτής».

Παρόλα αυτά, αναμένονται οι αποφάσεις που θα παρθούν στην επόμενη συνάντηση την Μεγάλη Δευτέρα για την αξιολόγηση της κατάστασης και την πιθανή λήψη νέων μέτρων.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα