ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ολοκλήρωση έργου για μείωση SUP σε ξενοδοχεία

24 Οκτωβρίου 2023, 13:27

images

Ο τουριστικός τομέας είναι υπεύθυνος για το 1/3 της μηνιαίας αύξησης της παραγωγής αποβλήτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με μέσο κόστος 1.300 ευρώ ανά τόνο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Για να βοηθήσει τα τουριστικά καταλύματα σε όλη την Ευρώπη να μειώσουν την κατανάλωση των SUP, το έργο SUPMed υιοθέτησε μια μεθοδολογία που δοκιμάστηκε σε ένα πιλοτικό δείγμα 10 ξενοδοχείων στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα. Στο τέλος της πιλοτικής περιόδου, 17 τόνοι ειδών SUP μειώθηκαν με βάση τις προσαρμοσμένες δράσεις που υιοθέτησε το πιλοτικό δείγμα ξενοδοχείων, στο πλαίσιο του έργου.

Στις 31 Οκτωβρίου θα γίνει στο Radisson Beach Resort στη Λάρνακα η τελική εκδήλωση του έργου “Reducing the Consumption and Disposal of Single-use Plastics in the Tourism Industry in Cyprus, Greece and Malta” κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει παρουσίαση των αποτελεσμάτων των έργων και πώς έχει επιτευχθεί η μείωση της χρήσης SUP από τα πιλοτικά ξενοδοχεία.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλα τα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και εστιατόρια), καθώς και άλλους υπεύθυνους φορείς σε σχέση με τον τουρισμό όπως στελέχη εταιρειών που συνεργάζονται με τον τουρισμό και το ξενοδοχειακό κλάδο. Κατά την εκδήλωση επίσης, εκπρόσωπος από το ένα πιλοτικό ξενοδοχείο θα μοιραστεί την εμπειρία που έχουν αποκομίσει μέσω του έργου.

Ανακοίνωση του ΠΑΣΥΞΕ αναφέρει ότι τα πλαστικά μιας χρήσης (SUP) χρησιμοποιούνται συνήθως στην τουριστική βιομηχανία σε όλη την Ευρώπη ως μια εύκολη λύση για την εξυπηρέτηση των πελατών. Αν και πρόκειται για μια κοινή πρακτική, η εκτεταμένη και ανεξέλεγκτη χρήση πλαστικών μιας χρήσης στην τουριστική βιομηχανία έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο τουριστικός τομέας είναι υπεύθυνος για το 1/3 της μηνιαίας αύξησης της παραγωγής αποβλήτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με μέσο κόστος 1.300 ευρώ ανά τόνο.

Για την εξάλειψη της χρήσης αντικειμένων SUP υπάρχει σχετική νομοθεσία της ΕΕ, όπως η οδηγία 2019/904 η οποία αποσκοπεί στην "πρόληψη και μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, ιδίως στο υδάτινο περιβάλλον, και στην ανθρώπινη υγεία, καθώς και στην προώθηση της μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία με καινοτόμα και βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα, προϊόντα και υλικά, συμβάλλοντας έτσι επίσης στην αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς". Η εν λόγω οδηγία ορίζει μια σειρά δράσεων που πρέπει να επιτευχθούν από κάθε κράτος μέλος. 

Για να βοηθήσει τα τουριστικά καταλύματα σε όλη την Ευρώπη να μειώσουν την κατανάλωση των SUP, το έργο SUPMed υιοθέτησε μια μεθοδολογία που δοκιμάστηκε σε ένα πιλοτικό δείγμα 10 ξενοδοχείων στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα. Κύριος στόχος του έργου είναι η μείωση της κατανάλωσης, της διάθεσης και των επιπτώσεων των πλαστικών μίας χρήσης στον τομέα του τουρισμού σε τρεις περιοχές της Μεσογείου (Κύπρο, Ελλάδα, Μάλτα) σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ 2019/904. Στο τέλος της πιλοτικής περιόδου, 17 τόνοι ειδών SUP μειώθηκαν με βάση τις προσαρμοσμένες δράσεις που υιοθέτησε το πιλοτικό δείγμα ξενοδοχείων, στο πλαίσιο του έργου.

Η όλη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα του έργου περιγράφονται σε έναν οδηγό βέλτιστων πρακτικών. Ο οδηγός αυτός διατίθεται σε δύο εκδόσεις (πλήρης έκδοση και σύντομη έκδοση) δωρεάν σε τουριστικές επιχειρήσεις, προκειμένου να επωφεληθούν από τα ευρήματα και τα παραδοτέα του έργου, και να μειώσουν την κατανάλωση και τη διάθεση των ειδών SUP.  Ο οδηγός βέλτιστης πρακτικής είναι διαθέσιμος μέσω https://www.supmed.eu/en/best-practice-guide

Τα 10 τουριστικά καταλύματα του πιλοτικού δείγματος του έργου ανά χώρα είναι, στην Κύπρο το Grand Resort, Atlantica Mare Village Ayia Napa, το Radisson Blue Hotel, το Τhe Royal Apollonia ενώ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη το Elounda Palm Hotel & Suites, το Ιnfinity Blue Boutique Hotel & Spa και το Paralos Lifestyle Beach. Στη Μάλτα είναι το Hilton Malta, το 1926 Hotel & Spa και το Mellieha Holiday Centre.

Σχετικά Άρθρα