ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ολοκληρώνεται η συμφωνία με βρετανικά νοσηλευτήρια στον τομέα Ηπατολογίας

06 Οκτωβρίου 2023, 13:43

images

Εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου αναμένεται η οριστικοποίηση της συμφωνίας για συνεργασία με βρετανικά νοσηλευτήρια στον τομέα της Ηπατολογίας.

Χθες η Υπουργός Υγείας Δρ Πόπη Κανάρη, συνοδευόμενη από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, Δρ Κύπρο Σταυρίδη και τον χειρουργό μεταμοσχεύσεων Δρ Μιχάλη Παπούλα, πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με διευθυντικά στελέχη των νοσηλευτηρίων King΄s College και Royal Free London, με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας για την επιστημονική στήριξη της Ηπατολογικής Κλινικής η οποία θα δημιουργηθεί στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Υγείας, στη συνάντηση με την αρμόδια επιτροπή του King΄s College, παρέστη ο Κύπριος καθηγητής Δρ Κύπρος Νικολαΐδης.

Η Υπουργός Υγείας Δρ Πόπη Κανάρη δήλωσε ότι η δημιουργία Ηπατολογικής Κλινικής είναι πλέον δεδομένη και πως ο ΟΚΥπΥ θα υιοθετήσει μια πιο ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές και τους επαγγελματίες υγείας των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Οι αρμόδιες επιτροπές των δύο νοσηλευτηρίων επιβεβαίωσαν από πλευράς τους πως έχουν πλέον ξεκάθαρη εικόνα για τις ανάγκες της Κύπρου στον τομέα της ηπατολογίας.

Η Υπ. Υγείας εξέφρασε την ικανοποίηση της για την θετική ανταπόκριση των δύο νοσηλευτηρίων στις προτάσεις που υπέβαλε ενώπιόν τους.

Συγκεκριμένα η Υπουργός Υγείας έθεσε ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών των δύο νοσηλευτηρίων τεχνική συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει τους ακόλουθους πυλώνες:

  • Τυποποίηση των ιατρικών διαδικασιών και μεθόδων με την εισαγωγή και εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοκόλλων.
  • Μετάκληση εξειδικευμένων ιατρών στην ηπατολογία καθώς και δέσμευση για άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις επείγουσας φύσεως.
  • Εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο των ιατρών και νοσηλευτών που θα προσληφθούν στη βάση συγκεκριμένου προγράμματος και χρονοδιαγραμμάτων.
  • Εξειδικευμένη γνωμάτευση από τα 2 νοσηλευτήρια επί βιοψιών ήπατος που θα πραγματοποιούνται στην Κύπρο.
  • Προ-μεταμοσχευτικός ελέγχος σε ασθενείς οι οποίοι δυνητικά θα χρήζουν μεταμόσχευσης για έγκαιρη και αποτελεσματικότερη διαχείριση.
  • Παρακολούθηση της μετεγχειρητικής πορείας των ασθενών και έγκαιρη παρέμβαση για πρόληψη τυχόν επιπλοκών.

 

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα