ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΚΥπΥ: Συζητούν το έλλειμμα των €101 εκατ. και τα εκατομμύρια για μισθούς

21 Φεβρουαρίου 2024, 06:00

images

Συζητείται αύριο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας στον οποίο ξεχωρίζει το έλλειμμα των €101 εκατ. που παρουσιάζει αλλά και το τεράστιο κονδύλι που αφορά μισθούς και επιδόματα, τόσο των υπαλλήλων του ΟΚΥπΥ όσων και αυτών που αποσπάστηκαν από το Υπ. Υγείας.

Αναλυτικά, ο προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ προβλέπει έσοδα €661,08 εκατ. την ώρα που οι συνολικές δαπάνες προβλέπονται να ανέλθουν σε €761,83 εκατ.

Το έλλειμμα αναμένεται να καλυφθεί από εξοικονομήσεις και ίδιους πόρους του οργανισμού αν και ακόμα δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση από πλευράς της κυβέρνησης για το αν και μέχρι πότε θα επεκταθεί η κρατική χορηγία προς τον ΟΚΥπΥ.

Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση που προωθήθηκε στη Βουλή, τα έσοδα του Οργανισμού προέρχονται από Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ) , Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσίες προς αρμόδιες αρχές ύψους €125,3 εκατ.

Το ποσό αυτό εξασφαλίστηκε μετά από διαβούλευση μεταξύ του ΟΚΥπΥ με τον ΟΑΥ, το υπουργείο Υγείας και άλλες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, προβλέπονται έσοδα €15,15 εκατ. από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, €45,83 εκατ. από την παροχή εξωνοσοκομειακής φροντίδας, €230,61 εκατ. από υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας, €12,69 εκατ. από εγγραφές ασθενών στους προσωπικούς ιατρούς και παιδιάτρους του ΟΚΥπΥ, €126 εκατ. από τον ΟΑΥ για φάρμακα, €98,51 εκατ. από άλλες υπηρεσίες καθώς και έσοδα από κρατική χορηγία για αναπτυξιακές δαπάνες ύψους €6,98 εκατ.

Στον προϋπολογισμό του 2024, προϋπολογίζευαι ποσό €268,5 εκατ. που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους που αποσπάστηκαν στον ΟΚΥπΥ από το Υπουργείο Υγείας και €94,3 εκατ. για τους υπαλλήλους που προσλήφθηκαν με συμβόλαια.

Στο σχετικό κονδύλι περιλαμβάνεται και ποσό €11,9 εκατ. που αφορά την παροχή κινήτρων στους Προσωπικούς Ιατρούς που προσφέρουν υπηρεσίες εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ).

Επιπρόσθετα, στον προϋπολογισμό συμπεριλαμβάνονται €197 εκατ. για λειτουργικές δαπάνες όπως λειτουργικά έξοδα γραφείου, αγορά αναλώσιμων προϊόντων όπως φαρμάκων και εμβολίων, €16,68 εκατ. για συντηρήσεις και επιδιορθώσεις, €281 εκατ. για συμβουλευτικές υπηρεσίες, και €29,74 εκατ. αφορούν την αγορά αναγκαίου ιατρικού εξοπλισμού.

Επιπλέον, €30,78 εκατ. αφορούν την αγορά εξοπλισμού εκ των οποίων τα €27 εκατ,. αφορούν την αγορά μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Τέλος €62,36 εκατ. θα δαπανηθούν για την ανέγερση, την επέκταση και τη βελτίωση κτιρίων.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα