ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΚΥπΥ: Πώς απαντά για ασθενείς που «κοιμούνται» στον καναπέ

14 September 2023, 17:39

images

Στη χθεσινή καταγγελία της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) ότι ασθενείς κοιμούνται σε καναπέ, απαντά ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), αναφέροντας ότι υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, ούτως ώστε να μπορούν να νοσηλευθούν όλα τα περιστατικά.

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, τόνισε ότι ο ΟΚΥπΥ εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός αυτό «αλλά από την άλλη σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχτεί να διασύρεται για πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να βρουν εύκολα λύση».

«Μετά λύπης μας, είχαμε διαπιστώσει ότι ο θάλαμος ο οποίος χρησιμοποιείτο παλιά για covid, ήταν ανοικτός και διέθετε άδειες κλίνες, όπου θα μπορούσαν να νοσηλευθούν τα περιστατικά τα οποία δυστυχώς νοσηλευθήκαν στον καναπέ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΑΣΥΝΟ, το Νοσοκομείο Αθαλάσσας, «βρίσκεται γι’ άλλη μια φορά στο χείλος του γκρεμού από την υπερπληρότητα ασθενών και την απαράδεκτη και ανεκδιήγητη στάση του ΟΚΥπΥ να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προβλημάτων».

«Το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται εκτεθειμένο για πολλοστή φορά σε αυξημένους κινδύνους λόγω του αυξανόμενου αριθμού ασθενών και του ήδη βεβαρημένου προγράμματος εργασίας», προσθέτουν.

Από την πλευρά του ο κ. Χαριλάου σημείωσε ότι «όλοι αναγνωρίζουμε ότι το Νοσοκομείο Αθαλάσσας παρουσιάζει κτιριακά προβλήματα και προβλήματα υπερπληρότητας».

«Ο Οργανισμός εργάζεται προς την επίλυση αυτού του προβλήματος και γι’ αυτό τον λόγο έχει προσθέσει το απαιτούμενο κονδύλι στον προϋπολογισμό του για ανέγερση Νέου Νοσοκομείου Αθαλάσσας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, η πρώτη φάση του Νοσοκομείου  Αθαλάσσας που περιλαμβάνει δυο θαλάμους οξέων περιστατικών και ένα θάλαμο για ουσιοεξαρτήσεις θα ολοκληρωθούν περί τα μέσα του 2024.

Επιπρόσθετα, όπως είπε, αμέσως μετά θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση με τους υπόλοιπους άλλους θαλάμους και τις άλλες υποδομές οι οποίες υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν 2 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης.

«Η προσπάθεια όλων μας είναι η καλυτέρευση των συνθηκών στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Πρέπει να δημιουργηθούν όλες οι δομές στην κοινότητα, ούτως ώστε να μην παραμένουν περιστατικά τα οποία δεν χρήζουν υποχρεωτικής νοσηλείας στο Νοσοκομείο αλλά να μεταφέρονται στην κοινότητα», διευκρίνισε.

Ο κ. Χαριλάου τόνισε ότι οι συγγενείς με το που βγαίνει το εξιτήριο από τους θεράποντες ιατρούς, πρέπει να παραλαμβάνουν τον άνθρωπο τους για να τον πηγαίνουν στο σπίτι.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα