ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΚΥπΥ: Πληρούν προδιαγραφές οι χώροι απομόνωσης ασθενών

12 Ιουνίου 2023, 17:34

images

Πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές οι χώροι απομόνωσης ασθενών στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, αναφέρει ο ΟΚΥπΥ, διευκρινίζοντας ότι οι φωτογραφίες από το νοσοκομείο που δημοσιεύθηκαν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), σε συνέχεια δημοσιευμάτων με φωτογραφίες από το Νοσοκομείο Αθαλάσσας, διευκρινίζει ότι οι εν λόγω φωτογραφίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αφού η παρούσα κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από αυτή που επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί.

Όπως εξηγεί, οι δημοσιευμένες φωτογραφίες είναι από τον χώρο απομόνωσης ασθενών και αφορούν την περίοδο πριν το 2021, προτού ο Οργανισμός προβεί σε ανακαίνιση των θαλάμων.

Σημειώνει ότι οι συγκεκριμένοι χώροι πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού του Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, παρόλο που τα υφιστάμενα κτήρια χρονολογούνται, ο ΟΚΥπΥ φροντίζει για την συντήρηση τους επενδύοντας σημαντικά ποσά, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανέγερση του νέου Νοσοκομείου Αθαλάσσας (η πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο 2024).

«Η γρήγορη αποπεράτωση του έργου ανέγερσης νέου Νοσοκομείου αποτελεί προτεραιότητα για τον Οργανισμό καθώς και η δημιουργία κατάλληλων υποδομών και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για χρόνιους ασθενείς, ούτως ώστε το Νοσοκομείο Αθαλάσσας να αποσυμφορηθεί», καταλήγει.

«Απαράδεκτη» η κατάσταση

Επιεικώς απαράδεκτη χαρακτηρίζει την κατάσταση στο νοσοκομείο Αθαλάσσας η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος – Για την Κύπρο», σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις εικόνες που είδαν τη δημοσιότητα, κάνοντας λόγο για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καλεί, δε, την κυβέρνηση και την Υπουργό Υγείας να παρέμβουν λαμβάνοντας πρακτικά μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών και των εγκαταστάσεων.

Στην ανακοίνωση, η Πρωτοβουλία σημειώνει ότι «σε μερικές από τις φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το κτήριο μοιάζει με εγκαταλελειμμένο και δεν τηρούνται ούτε καν οι βασικοί κανόνες υγιεινής». Επισημαίνει, ακόμα, ότι «Είναι πραγματικά λυπηρό που ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος ανέχεται τέτοια κατάσταση στα νοσοκομεία του».

Προσθέτει, ακολούθως, ότι «η υπερπληρότητα στο νοσοκομείο Αθαλάσσας από προσωρινή ανάγκη γίνεται διαχρονικό τετελεσμένο» και ότι «η υποστελέχωση μειώνει την ποιότητα νοσηλείας και αφήνει εκτεθειμένους τους εργαζόμενους σε τεράστιους κινδύνους». Επισημαίνει ότι η πρόσληψη επιπλέον κοινωνικών λειτουργών και νοσηλευτών θα έπρεπε να ήταν προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καταλήγοντας ότι «οι ασθενείς, σε όλα τα νοσοκομεία του κράτους, πρέπει να τυχαίνουν φροντίδας σε ανθρώπινες τουλάχιστον συνθήκες».






Σχετικά Άρθρα