ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΚΥπΥ και νομοθετικές εκκρεμότητες συζητούν οι ασθενείς με ΠτΔ

06 Νοεμβρίου 2023, 08:02

images

Συνάντηση με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) θα έχει αύριο Τρίτη ο Πρόεδρος Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν νομοσχέδια που εκκρεμούν, αλλά και οι εξελίξεις στο θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

«Μας απασχολεί έντονα το θέμα του ΟΚΥπΥ γιατί αφορά την βιωσιμότητα του Οργανισμού και αποτελούν την ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ. Οι 7 χιλ. κόσμου που απεργούν όταν η απεργία είναι γενική σημαίνει ότι χιλιάδες ασθενών χάνουν τα ραντεβού , χειρουργεία, τα οποία πρέπει να προγραμματιστούν ξανά» δήλωσε στο YgeiaWatch o πρόεδρος της ΟΣΑΚ Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος στο πλαίσιο της συνάντησης με τον ΠτΔ θα συζητηθούν επίσης τα νομοσχέδια που εκκρεμούν και αφορούν τον συνήγορο του ασθενή, τα ασθενοφόρα και το πως θα καταλήξει σαν θεσμός αλλά και της ανακουφιστικής φροντίδας.

Tην ίδια ώρα, όπως ενημερώνει το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Ασθενών της OΣΑΚ έχουν γίνει δεκτά ερωτήματα για το κατά πόσο υπάρχουν πρόνοιες του κράτους αναφορικά με επιδόματα ή παροχές από συνδέσμους ασθενών σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών όπως ΑμεΑ, ασθενείς με άνοια ή ψυχική αναπηρία.

Αύξηση παραπόνων για ιατρική αμέλεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητήριου για τον μήνα Οκτώβριο τα περισσότερα παράπονα ασθενών αφορούσαν φάρμακα τα οποία δεν είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ και θεραπείες οι οποίες δεν αποζημιώνονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Αύξηση παρουσίασαν αυτό το μήνα οι αναφορές από ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται θεραπείες οι οποίες δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ.

Αυξημένα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες ήταν και τα παράπονα για ιατρική αμέλεια. Όπως εξηγεί η ΟΣΑΚ οι υποθέσεις αυτές παρουσιάζουν δυσκολία στο τρόπο απόδειξης και απόδοσης δικαιοσύνης, αν και σε κάποιες περιπτώσεις τα δικαστήρια έχουν επιδικάσει πολύ ψηλές αποζημιώσεις εναντίον γιατρών.

Παράπονα υπήρξαν επίσης, για ελλείψεις φαρμάκων, για αλλαγή πρωτοκόλλου από τον ΟΑΥ για φάρμακο που χορηγείται σε καρδιοπαθείς ασθενείς αλλά και παράπονα για μη ένταξη Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων στον κατάλογο για συγκεκριμένες διαγνώσεις.

Καταγράφηκαν ακόμα, παράπονα σε σχέση με την μη έγκαιρη διευθέτηση ραντεβού με ειδικούς γιατρούς εντός ΓεΣΥ.

Καταγγελίες υπήρξαν επιπρόσθετα για Προσωπικούς Ιατρούς οι οποίοι χρεώνουν ως κανονική επίσκεψη την ανανέωσης συνταγής φαρμάκων μέσω τηλεφώνου.

Κάποιοι ασθενείς κατήγγειλαν επίσης, νοσηλευτήρια και ιατρεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ότι δεν επιτρέπουν στους ασθενείς να συνοδεύονται σε ραντεβού ή σε προγραμματισμένη ιατρική πράξη παρόλο που το μέτρο έχει αρθεί.

Τέλος, παράπονα αφορούσαν συμπεριφορά γιατρών, παράπονα για αχρείαστη χειρουργική επέμβαση σε ασθενή, για δυσκολία σε πρόσβαση σε ειδικούς γιατρούς του ΓεΣΥ (όπως για παράδειγμα παιδοενδοκρινολόγων) αλλά και παράπονα για αυξήσεις στις τιμές φαρμάκων.


Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα