ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΚΥπΥ: Απαντά στην ΑΑΠ για το θέμα προσφορών

29 September 2022, 12:15

images

Στην απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών (ΑΑΠ) σχετικά με τον αποκλεισμό Αιτήτριας εταιρείας από δημόσιο διαγωνισμό για προμήθεια αντιδραστηρίων και εξοπλισμό για την διενέργεια βιοχημικών αναλύσεων και αναλύσεων φαρμάκων για τις ανάγκες των βιοχημικών εργαστηρίων του ΟΚYπΥ, απαντά ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, μιλώντας στο YgeiaWatch επί του θέματος, ανέφερε ότι «εμείς ως Οργανισμός ακολουθούμε όλες τις διαδικασίες του κράτους όσον αφορά τις προσφορές και τις δημόσιες συμβάσεις».

Πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε νομικά ζητήματα πιθανόν να προκύπτουν, θα τα επιληφθούν οι νομικοί μας σύμβουλοι», συμπληρώνοντας ότι «στην επόμενη συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου αυτό το θέμα θα επιλυθεί».

Το δικηγορικό γραφείο Αναστάσιος Μυλωνάς & Σία Δ.Ε.Π.Ε. εκπροσώπησε την Αιτήτρια εταιρεία Vitaemed Ltd σε προσφυγή ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών (ΑΑΠ), όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου, καθώς η Αιτήτρια ζητούσε την ακύρωση απόφασης του ΟΚΥπΥ σχετικά με τον αποκλεισμό της.

Η ΑΑΠ αποδέχτηκε την νομική επιχειρηματολογία της Αιτήτριας κρίνοντας ότι το Συμβούλιο Προσφορών του ΟΚΥπΥ είναι αναρμόδιο να αποφασίζει για διαγωνισμούς που οδηγούν στην ανάθεση συμβάσεων που έχουν προκηρυχθεί από τον ΟΚYΠΥ.

Ως εκ τούτου, η ΑΑΠ έκρινε ότι η εκχώρηση των εξουσιών από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ σε σχέση με την διαδικασία σύναψης δημόσιων συμβάσεων έγινε χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση και συνεπώς καμία εξουσία σε σχέση με την διενέργεια δημοσίων διαγωνισμών δεν εκχωρήθηκε νόμιμα.

«Η πιο πάνω απόφαση της AΠΠ επηρεάζει αναπόφευκτα όλους τους δημόσιους διαγωνισμούς του ΟΚΥπΥ οι οποίοι ευρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης καθώς διενεργούνται στη βάση των εσωτερικών κανονισμών του ΟΚΥΠΥ οι οποίοι κρίθηκαν από την ΑΑΠ ότι έγιναν χωρίς την αναγκαία νομοθετική εξουσιοδότηση», σημειώνει το δικηγορικό γραφείο.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα