ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οικολόγοι: Να απαγορευτεί η ευθανασία στους αδέσποτους σκύλους

21 Φεβρουαρίου 2024, 11:41

images

Επιτακτική ανάγκη θεωρεί το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών την απαγόρευση ευθανασίας στους αδέσποτους σκύλους στην οποία προχωρούν οι δήμοι και προνοείται από τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κινήματος, μετά από πρόσφατη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έγινε από τον Δήμο της Πόλεως Χρυσοχούς για ένα αδέσποτο σκύλο και την πιθανότητα ευθανασίας του εντός της προθεσμίας των 15 ημερών που προνοεί ο νόμος, η Ομάδα Δράσης για τα Ζώα του Κινήματος επικοινώνησε με τον συγκεκριμένο Δήμο.

Όπως τους επιβεβαίωσε αρμόδιο άτομο από το Δήμο, σε κανένα σκύλο δεν γίνεται ευθανασία και στην ανακοίνωση αναφέρθηκε τυπικά η νομοθεσία.

«Επί της ουσίας τα τετράποδα πληρώνουν με την ίδια τους την ζωή την εγκληματική ενέργεια των «κηδεμόνων» τους που τα εγκαταλείπουν αλλά και την ανυπαρξία δομών του κράτους, την δουλειά των οποίων κάνουν οι φιλοζωικές οργανώσεις, ομάδες ή και μεμονωμένα άτομα», τονίζεται.

 Σύμφωνα με το Κίνημα Οικολόγων, αρκετοί Δήμοι και κοινότητες δεν διαθέτουν υποστατικά προσωρινής φύλαξης αδέσποτων σκυλιών, όπως προβλέπεται στον περί Σκύλων Νόμο και αγοράζουν υπηρεσίες από ιδιωτικά υποστατικά, τα οποία προβαίνουν σε ευθανασίες, ακολουθώντας τυφλά την νομοθεσία.

«Ως Ομάδα Δράσης για τα Ζώα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, διερωτόμαστε πραγματικά αν γίνονται έλεγχοι σε αυτά τα υποστατικά; Είναι, άραγε, εγκεκριμένα; Αν δεν είναι εγκεκριμένα, πως επιτρέπεται να προβαίνουν σε ευθανασίες;», σημειώνουν.

«Ζούμε στο 2024 και το να θυσιάζονται και να δολοφονούνται, τόσο απλά, αδέσποτα σκυλιά επειδή το κράτος αδυνατεί ακόμα να βρει τους τρόπους να διαφυλάσσει την ευημερία τους και την ασφάλεια τους αλλά και να τιμωρεί αυτούς που πραγματικά εγκληματούν απέναντι στα ζώα, είναι ανεπίτρεπτο! Πλέον, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το κράτος επιτέλους οφείλει να θέσει συγκεκριμένο στόχο. Να μην υπάρχει κανένας σκύλος χωρίς σήμανση. Οι τοπικές αρχές έχουν αποτύχει να το υλοποιήσουν. Είναι καιρός να υιοθετηθεί η εισήγησή μας για ίδρυση Ανεξάρτητου Φορέα που θα αναλάβει -αντί των τοπικών αρχών- ο οποίος θα ελέγχει αν εφαρμόζεται ο περί Σκύλων Νόμος και αν οι σκύλοι έχουν σήμανση και είναι εγγεγραμμένοι νόμιμα στην τοπική αρχή. Σε διαφορετική περίπτωση, να έχουν την εξουσία να προβαίνουν σε σήμανση και στην υποβολή εξώδικων προστίμων σε όσους παρανομούν», ανέφερε σε δήλωσή της η συντονίστρια της Ομάδας Δράσης του Κινήματος Ανθή Μουζούρη.

Την ίδια ώρα το Κίνημα τονίζει τη σημαντικότητα του να δημιουργηθούν άμεσαεπαρχιακά καταφύγια για να μπει ένα τέλος σε ιδιωτικούς και μη αδειοδοτημένους χώρους, πολλοί από τους οποίους λειτουργούν χωρίς να έχουν τον οιονδήποτε έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές για το πως  διαχειρίζονται  τα αδέσποτα.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι πρέπει να σταματήσει η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή σκυλιών και να γίνει επιτέλους καταμέτρηση των αδέσποτων σκύλων που βρίσκονται σε διάφορους χώρους, χωρίς να γνωρίζει κανένας το τέλος τους.

Επιπλέον το Κίνημα θα ζητήσει μέσω της Βουλής να καλεστούν Δήμοι και τοπικές αρχές και να απαντήσουν για το πως διαχειρίζονταιτα αδέσποτα αλλά και οι αρμόδιες αρχές για να ενημερώσουν για το τι έλεγχοι γίνονται για τα αδέσποτα.

Τέλος το Κίνημα θα ζητήσει να αφαιρεθεί άμεσα η ευθανασία από τον νόμο, μέσω της Βουλής.

«Ελπίζουμε και τα άλλα κόμματα να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή και να σταματήσουμε όλοι να είμαστε συνένοχοι σε δολοφονίες ανυπεράσπιστων σκύλων, για να μπορούμε να τα βλέπουμε – επιτέλους- στα μάτια», καταλήγουν.

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα