ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι χημικές ουσίες το συνηθέστερο είδος κινδύνου σε προϊόντα

14 Μαρτίου 2023, 11:57

images

Οι χημικές ουσίες ήταν το συνηθέστερο είδος κινδύνου για την υγεία στα προϊόντα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το Safety Gate, με τα παιχνίδια και τα αυτοκίνητα να είναι τα επικρατέστερα προϊόντα με τις περισσότερες κοινοποιήσεις προειδοποιήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε χθες την ετήσια έκθεση της σχετικά με το Safety Gate, το ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2022 οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με χημικές ουσίες, τραυματισμούς και πνιγμό ήταν τα συνηθέστερα είδη κινδύνων που κοινοποιήθηκαν, ενώ εντοπίστηκαν και σε ευρύτερο φάσμα προϊόντων.

Για παράδειγμα, ορισμένα παιχνίδια είχαν υπερβολική συγκέντρωση φθαλικών ενώσεων, οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους για το αναπαραγωγικό σύστημα.

Επίσης, τα καλλυντικά προϊόντα είχαν σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό προειδοποιήσεων σχετικά με την παρουσία πρόσφατα απαγορευμένων χημικών ουσιών σε αρώματα και κρέμες.  

Για δεύτερο συνεχόμενο έτος, τα παιχνίδια και τα αυτοκίνητα βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των κατηγοριών προϊόντων με τις περισσότερες κοινοποιήσεις, ακολουθούμενα από τα καλλυντικά, τα ενδύματα και τις ηλεκτρικές συσκευές.

Τα κράτη ανταποκρίθηκαν σε 2.117 προειδοποιήσεις

Ειδικότερα, το 2022, αρχές από τις 30 συμμετέχουσες χώρες του δικτύου Safety Gate (κράτη μέλη της ΕΕ, Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) ανταποκρίθηκαν σε 2.117 προειδοποιήσεις με 3.932 επακόλουθες ενέργειες.

Σε κάθε κράτος μέλος, οι αρχές εποπτείας της αγοράς παρακολουθούσαν τακτικά τις προειδοποιήσεις και παρείχαν πρόσθετες πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι το 84% των επακόλουθων ενεργειών περιλάμβανε πρόσθετα εθνικά μέτρα. Για παράδειγμα, οι αυστριακές αρχές εποπτείας της αγοράς εντόπισαν ένα παιχνίδι που περιείχε τμήματα που μπορούν να αποσπαστούν εύκολα, τα οποία συνιστούσαν κίνδυνο πνιγμού για τα παιδιά.

Ως εκ τούτου, μετά την κοινοποίηση από τις αυστριακές αρχές της προειδοποίησης στο δίκτυο Safety Gate, οι σλοβενικές αρχές εντόπισαν το παιχνίδι στην αγορά της Σλοβενίας, με αποτέλεσμα να μπορέσουν οι έμποροι λιανικής να ανακαλέσουν άμεσα το προϊόν.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα